Novi terminal Sarajevskog aerodroma pri kraju izgradnje

Novi terminal Sarajevskog aerodroma pri kraju izgradnje

Izgradnja nove zgrade terminala sarajevskog aerodroma ulazi u završnu fazu, a završetak radova se očekuje ove godine.

Nova zgrada se prostire na četiri sprata i 10.000 kvadratnih metara. Imat će dvanaest check-in pultova, pet kapija i jedan stakleni zračni most, koji je već montiran i povezan sa zgradom. Dva postojeća zračna mosta na aerodromu bit će zamijenjena kako bi odgovarala novopostavljenom. Novi objekat je povezan sa postojećim terminalom kako bi formirao jedinstvenu funkcionalnu cjelinu sa kapacitetom za dva miliona putnika godišnje.

Aerodrom je u procesu postavljanja novog automatizovanog sistema za rukovanje prtljagom. U toku su i radovi na proširenju aerodromske platforme. Kada bude završen, imat će jedanaest parkirnih mjesta za avione, u odnosu na sadašnjih sedam. Kao rezultat toga, kapacitet pretovara sarajevskog aerodroma biće povećan za 60%.

To će biti praćeno obimnim radovima na elektroinstalacijama i kanalizaciji aerodroma. U narednom periodu aerodrom planira da produži svoju pistu za 550 metara. Za to je već kupljeno 60.000 kvadratnih metara zemljišta i počelo je raščišćavanje terena.

(MiruhBosne/exyuaviation)

Previous Ronaldo predstavljen u Al Nassru: Osvojio sam sve, moj posao u Evropi je završen
Next Tunel spasa i dalje jedna od najposjećenijih kulturno-historijskih lokacija

You might also like

Ekonomija/Biznis

U prošloj godini uplaćeno više od 7,345 milijardi KM javnih prihoda u FBiH

U Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine danas je održana godišnja konferencija za medije na kojoj su prezentirane aktivnosti Porezne uprave Federacije BiH u 2023. godini. Direktor Porezne uprave Federacije BiH

MADE IN BOSNIA-387

Zenička firma Bosio uspješno posluje u Rusiji

  Već skoro mjesec dana ekipa stručnih ljudi zeničkog preduzeća Bosio d.o.o. Zenica pušta potpuno novi pogon termičke obrade u rad u gradu Tomsku u Rusiji. Oprema je izrađena u

Ekonomija/Biznis

Bingo shopping centar u Trebinju privukao hiljade kupaca

U petak 18. decembra u 14h otvoren je  još jedan Bingo centar u Trebinju, ovoga puta na 10 000m2 prodajnog prostora , te 10 000 m2 prostora za parking. 173.