Bošnjaci i Albanci u Srbiji traže reciprocitet prava sa Srbima u Republici Kosovo

Bošnjaci i Albanci u Srbiji traže reciprocitet prava sa Srbima u Republici Kosovo

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, zajedno sa ministrom kulture, omladine i sporta, Hajrullom Çekuom i političkom savjetnicom premijera, Arditom Sinani, primio je danas političke predstavnike bošnjačke i albanske zajednice koji žive pod Srbijom, saopćeno je iz Ureda kosovskog premijera.


Delegacija SDA Sandžak na čelu sa predsjedavajućim dr. Sulejman Ugljanin, u pratnji predsjednika PVD-a Šaipa Kamberija i još dvojice poslanika u Skupštini Srbije Enisa Imamovića i Selme Kučević, premijera Kurtija je upoznala sa zabrinutostima i problemima sa kojima se suočavaju.


Sa predstavnicima Bošnjaka i Albanaca razgovarano je i o sastavnim elementima evropskog prijedloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.


Prava nevećinskih zajednica u našim državama odražavaju našu demokratiju i razvoj kao društva. Za razliku od Srbije, pošto je Freedom House svrstava u državu sa hibridnim režimom, Republika Kosovo je demokratska država sa pravima i slobodom za sve, istakao je premijer Kurti. Dodao je da različite zajednice treba tretirati bez razlike u okviru univerzalnih principa iu punom skladu sa standardima Evropske unije.


Tri poslanika u Skupštini Srbije koji prihvataju nezavisno Kosovo, Enis Imamović, Selma Kučević i Šaip Kamberi, zajedno sa dr. Sulejman Ugljanin su istakli da su nezadovoljni položajem Bošnjaka i Albanaca uopšte, a posebno u opštinama Novi Pazar, Tutini i Sjenica u Sandžaku, kao i Preševo, Medveđa i Bujanoci u Preševskoj dolini. Oni su tražili reciprocitet prava sa Srbima u Republici Kosovo.


Složili su se da za trajni mir i sigurnost na Zapadnom Balkanu treba postojati simetrija prava, a ne privilegovan pristup manjini ili zajednici.

Previous Svjetsko 'Brainobrain' takmičenje - bosanska djeca s 4 šampionska trofeja, 10 zlatnih i 14 srebrenih medalja
Next Kompanija iz Gornjeg Vakufa zaposliće više od stotinu radnika

You might also like

NAŠI DANI

Foča: Ezan sa Aladža džamije nakon skoro tri decenije (VIDEO)

Nakon rušenja u augustu 1992. godine danas se u obnovljenoj Aladži klanja namaz. U Foču na prostor ispred Aladža džamije na svečano otvorenje danas je pristiglo hiljade vjernika iz svih

NAŠI DANI

Komandant ARBiH Ahmet Sejdić oslobođen krivice!

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je nekadašnjeg komandanta Prve višegradske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Ahmeta Sejdića krivice za nečovječno postupanje prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti u

HISTORIJA

Proslava 25. novembra na Bobovcu: Antifašizam i obnova bosanske državnosti

  Središte srednjovjekovnih bosanskih vladara – Bobovac, u subotu će biti mjesto održavanja svečanog i kulturnog programa povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Na srednjovjekovnom bosanskohercegovačkom gradu