Dvanaestogodišnji dječak iz Sarajeva prodaje čaj kako bi pomogao Turskoj i Siriji

Dvanaestogodišnji dječak iz Sarajeva prodaje čaj kako bi pomogao Turskoj i Siriji

Nakon razornih zemljotresa koji su prije osam dana pogodili jug Turkiye i Siriju cijeli svijet se ujedinio da pomogne ljudima koji su preko noći ostali bez krova nad glavom.

Vlasti različitih država, nevladine i humanitarne organizacije prikupljaju pomoć za građane pogođenih područja. Međutim, tu su i pojedinci koji su odlučili da na svoj način pomognu unesrećenim ljudima.

Jedan od njih je i 12-godišnji dječak Benjamin Mehanović, učenik sedmog razreda Osnovne škole “Skender Kulenović” na Dobrinji u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Prodaje čaj na svom malom štandu na trgu i na taj način sakuplja novac za pomoć Turkiye i Siriji.

“Na televiziji sam sa mamom gledao snimke iz Turske i Sirije nakon zemljotresa. Tada sam došao na ideju da napravim neki štand. Da ne budem sam pozvao sam svoje drugove, da zajedno radimo i da skupljene pare doniramo Pomozi.ba ili da kupimo potrepštine za djecu i bebe koji su ostali bez roditelja”, ispričao je Benjamin za Anadoliju.

Ni hladnoća i niske temperature ga nisu spriječile da u subotu ujutro krene sa akcijom pomoći.

“Došao sam sam, a onda je došao i drug. Drugog dana sa mnom je bio rođak. Do sada sam prikupio oko 200 KM. Prvog dana oko 80, a drugog 120. Prvi dan sam kupio potrepštine, a drugi dan sam u koverti odnio novac u Pomozi.ba”, kazao je Benjamin.

Rekao je da mu je žao djece i beba koje je gledao na televiziji.

“Bilo je ljudi koji su dolazili i nisu htjeli čaj, nego su dali pare i rekli da popije neko drugi za njih”, ispričao je Benjamin.

Previous Amel Tuka osvojio prvo mjesto na mitingu u njemačkom Dortmundu
Next Obilježena godišnjica formiranja 210. viteške oslobodilačke brigade „Nesib Malkić“

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Utvrđeni identiteti Srebreničana pronađenih na području gdje su djelovali “Škorpioni”

Posmrtni ostaci najmanje deset osoba otkrivenih u junu ove godine u masovnoj grobnici u blizini Kalinovika pripadaju žrtvama iz Srebrenice stradalim 1995. godine, potvrdila je Međunarodna komisija za nestale osobe

NAŠI DANI

Zvijezda Barcelone odala počast Aliji Izetbegoviću

Danas se obilježava 13 godina od smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića. Mnoge javne i popularne ličnosti su se prisjetile bivšeg predsjednika Izetbegovića i tom prilikom

NAŠI LJUDI

Kanadske čestitke za Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK), objavio je čestitke koje su u toj zemlji upučene bosanskoj zajednici povodom Dana nezavisnosti naše zemlje. Hvala Fredericton!Gradonačelnik Fredericton glavnog grada kanadske pokrajine New