Obilježena godišnjica formiranja 210. viteške oslobodilačke brigade „Nesib Malkić“

Obilježena godišnjica formiranja 210. viteške oslobodilačke brigade „Nesib Malkić“

Polaganjem cvijeća na centralnom spomen obilježju i bisti heroja obrambeno – oslobodilačkog rata Nesiba Malkića u Živinicama danas je obilježena 30. godišnjica formiranja 210. viteške oslobodilačke brigade „Nesib Malkić“.

U ime Vlade Tuzlanskog kantona cvijeće su položili i počast poginulim pripadnicima Brigade odali premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, ministar za boračka pitanja Zoran Blagojević i savjetnik premijera TK Amir Kulaglić, dok su cvijeće u ime Skupštine Tuzlanskog kantona položili predsjednik Skupštine Žarko Vujović i zamjenik predsjednika Skupštine TK Boris Krešić.

Nakon polaganja cvijeća u Bosanskom kulturnom centru u Živinicama je održana Svečana akademija.

U svom obraćanju premijer Halilagić je prisutnima čestitao godišnjicu od formiranja brigade koja s ponosom nosi ime jednog od ukupno 9 heroja obrambeno – oslobodilačkog rata.

„Ratni put ove brigade i njena postignuća najbolje oslikavaju ulogu Živinica i Živiničana u odbrani Bosne i Hercegovine. Činjenica da je brigada proglašena „viteškom“, a njen prvi komandant Nesib Malkić odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata, kao i to da su on i četiri člana Komande poginuli na Nišićkoj visoravni, najpraktičnije pokazuje rejon djelovanja i simbolizira borbu ove brigade za slobodu cijele Bosne i Hercegovine, a ne samo Živinica i Tuzlanskog kantona. Na takvom odnosu i doprinosu svi mi, a posebno mlađe generacije moramo vam biti vječno zahvalni“, kazao je premijer Halilagić.

Istaknuo je da je Vlada ove godine u obrazovni sistem, učenicima IX razreda uvrstila izučavanje događaja i činjenica iz rata 1992-‘95.

„Taj program u narednim godinama treba biti i dodatno obogaćen i proširen, ali isključivo činjenicama i istinom jer time se najbolje i najsnažnije borimo protiv svih relativiziranja i umanjivanja značaja događaja iz rata“, rekao je Halilagić.

Također, premijer Halilagić je uočio i povukao paralelu događaja i akcije u kojoj su tragično poginuli komandant Malkić i današnjeg vremena.

„Čitao sam o toj akciji koja je 1993. godine za cilj imala da spriječi spajanje Vojske republike Srpske sa jedinicama HVO-a u Varešu. Imala je za cilj da spriječi spajanje destruktivnih snaga koje su za cilj imale nestanak Bošnjaka i nastavak zločina jedinica HVO-a nad Bošnjacima Vareša. Danas takvu akciju provodi probosanski blok, dok neki drugi nijemo posmatraju udruživanje i ponovno stvaranje jednog takvog destruktivnog bloka. Danas i sa ove govornice, na današnji simboličan dan im, kao zalog Nesiba Malkića i svih boraca 210. viteške oslobodilačke brigade moramo poručiti da NEĆE MOĆI. Danas imamo neke nove „Nesibe Malkiće“ koji će se političkim sredstvima, znanjem, umijećem, ali i hrabrošću boriti za opstojnost Bosne i Hercegovine, te Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih naroda u njoj“, zaključio je danas premijer Halilagić.

rtvtk
Previous Dvanaestogodišnji dječak iz Sarajeva prodaje čaj kako bi pomogao Turskoj i Siriji
Next Adnan Ćatić u lovu na šesti naslov svjetskog prvaka u boksu

You might also like

NAŠI DANI

Bogićević: Htjeli su me ubijediti, primorati da se moram ponašati prije svega kao Srbin

  Na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld Bogić Bogićević je održao predavanje na temu “Glasao sam protiv vojne intervencije JNA u rješavanju jugoslavenske krize”, a uvodničar predavanja

NAŠI DANI

Gradačac: Obilježena 25.godišnjica zaustavljanja „Oklopnog voza“ (Video)

U Gradačcu je obilježena 25. godišnjica formiranja Požaričke čete i zaustavljanja „Oklopnog voza“ kojim je agresor namjeravao osvojiti Gradačac. Takozvana Vojska RS 1992. godine okupirala je Modriču, Derventu, Odžak i

NAŠI DANI

Kako je propala afera “Respiratori”

Tužilaštvo BiH je od početka bilo u nemogućoj misiji da ispuni politički nalog. Afera “Respiratori” morat će se izučavati makar u brojnim pravnim fakultetima širom Bosne i Hercegovine, kao primjer