Mi se jednostavno nemamo u koga uzdati osim u bošnjačke predstavnike u vlasti

Mi se jednostavno nemamo u koga uzdati osim u bošnjačke predstavnike u vlasti

Od 2010 godine Jozo Tipurić iz sela Foča kod Doboja aktivno je uključen u aktivnosti i projekte vezane za povratak Hrvata na svoja ognjišta. Za sebe ironično kaže da je najmlađi u selu.

Slika ni u ostalim povratničkim naseljima nije bolja, vratili su se uglavnom stariji ljudi, a oni koji svakodnevno žive u svojim kućama za podršku od strane HDZ-a ne znaju.

Da nije medija mnogi od povratnika u hrvatska sela u Rs-u ne bi znali kako izgleda predsjednik HDZ-a Dragan Čović. Legitimnost Hrvata za koju se bori u FBiH, u Rs-u ne postoji. Povratanici su upućeni jedni na druge, Hrvati u selima oko Doboja dijele sudbinu Bošnjaka koji su se ipak vratili u mnogo većem broju. Tako su ljudi iz Foče i Johovca naslonjeni na Bošnjake iz Kotorskog i Grapske.

Zahvaljujući svojoj brojnosti Bošnjaci su zastupljeni u Skupštini grada Doboja i često su tamo i glas Hrvata. 

– Kad vidim da imam prijatelje koji mi hoće pomoći kao Amira, Sevlida, ministra Ramića…, mi se jednostavno nemamo u koga uzdati osim u bošnjačke predstavnike u vlasti. To je tako, ovi naši nas ne doživljavaju. Dođu ovdje, slikaju se, a ne znaju kakvo je stanje na terenu. I ptice na grani znaju da mi nemamo podršku predstavnika hrvatskog naroda, rekao je Tipurić za Ljudski.ba.

O tome svjedoče i izjave drugih povratnika, a više pogledajte u videu:

Previous Mladi matematičari iz brojnih zemalja borave u našoj zemlji
Next Premijera dokumentarnog filma 'Vikić' 6. aprila u Sarajevu (BKC)

You might also like

ŽIVOT

Mali heroj odrastao preko noći: Palestinski dječak volontira u bolnici i pomaže ranjenima

Djeca u Pojasu Gaze prolaze kroz najteži period u njihovim mladim životima. Svakodnevno su izloženi izraelskim napadima, gladi i smrti. Unatoč svim nedaćama oni su se pokazali kao veliki borci.

MADE IN BOSNIA-387

Fojnička porodica Mračkić na imanju uzgojila 300 tona krompira, 40 tona luka, 30 tona tikve..

Na imanju porodice Mračkić u Pločari Polju nadomak Fojnice sunčani jesenji dani koriste se za prikupljanje plodova sa oko 200 duluma zasijanih usjeva. Ova je godina kažu bila rodna, te

BH RAZGLEDNICA

Uspješna povratnička priča Behije i Asima Dedića iz Burnice (Bratunac)

Počevši od nule, suočeni s neizvjesnošću i nedostatkom prilika na selu, supružnici Behija i Asim Dedić iz mjesta Burnice kod Bratunca, pokušali su dobro osmisliti moguće izvore zarade. Jedini način