Klanjan bajram-namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu

Klanjan bajram-namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu

Veliki broj vjernika klanjao je bajram-namaz jutros u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je održana i centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Bajram-namaz u Begovoj džamiji je predvodio i hutbu održao reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović.

– Domovina je zavičaj, rodna gruda, ona koja se voli kao život, to je ono što nam je milo i sveto. Mi volimo ovu našu zemlju srcem i dušom, i onda kada od nje živimo daleko u tuđini. Nosimo je sa sobom, i u snu i na javi. Svaka njena praška je kap naše krvi, svaki njen kamen je kula u kojoj stražari gazija. I zato neka nam niko ne dira u našu domovinu i neka ne iskušavaju našu odlučnost – kazao je u hutbi reisul-ulema Kavazović.

Reisul-ulema je pozvao vjernike da budu zajedno, ističući da je Božija pomoć uz zajednicu.

Preporod.info

– Zajednica uvijek nepogrešivo slijedi javni interes. Naučimo poštovati javni interes i voditi dijalog, čak i onda kada mislimo drugačije od većine u našoj zajednici. Podredimo svoje ambicije zajednici u kojoj živimo. Poštujmo njene propise, jer tako čuvamo red – poručio je, između ostalog, reisul-ulema.

Prigodnu poruku u predbajramskom programu prisutnim vjernicima je uputio mr. Dževad Pleh, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

– Sa današnjom zorom svanuo je Bajram, nakon 29 ramazanskih dana i noći, koje smo provodili u ibadetu Alllahu, dž.š. Sve smo činili s radošću, predano i posvećeno, kako bi se približili Stvoritelju i osjetili čari mjeseca Ramazana. U ovom mjesecu se naš trud da činimo dobro nagrađuje 70 puta više. Postili smo znajući i vjerujući da ovom ibadetu ništa nije ravno. Ovim čistim ibadetom veličamo Allaha i zahvaljujemo mu. Ovim jutrom, nakon velikog uspjeha izvršenja ibadeta, ojačanih porodičnih veza i međuljudskih odnosa, okrijepljene duše, osnažene svijesti i ukupnog sabiranja u sebi, dočekujemo Bajram kao naš najveći duhovni trijumf – kazao je u svojoj poruci direktor Pleh.

Vjernici su iskazali radost zbog dolaska jednog od najvećih praznika, ističući da će radost ovog dana podijeliti sa svojim porodicama i prijateljima.

Slika
AA

Bajram-namaz je klanjan i u džamijama širom Bosne i Hercegovine.

Nakon centralne bajramske svečanosti, danas će u Upravnoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice biti održano i tradicionalno bajramsko čestitanje kod reisul-uleme.

Ramazanski bajram traje tri dana.

Previous 'Riječ bosanskih prvaka, koji su bili uvijek složni, bila je odlučujuća'
Next Ruskinja Ljudmila dočekuje osmi Ramazanski bajram kao muslimanka u Bosni i Hercegovini

You might also like

NAŠI DANI

Top s Kicelja označio početak ramazana u Tuzli

Top s uzvišenja Kicelj označio je početak ramazana u Tuzli. Plotun je kao i prethodnih godina ispalio Nakib Husagić, javlja AA. Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla hafiz Ahmed ef.

DUHOVNOST

Muamer ef. Okanović: Ramazan je proljeće mu’minskih srca

 Ramazan je proljeće mu’minskih srca, gdje se intenzivnim ibadetima vjernik osvježava nepresušnim tokom Allahovog blagorodnog bereketa. Snažeći se postom, oplemenjujući nepreglednim kur’anskim perivojima, te pronalazeći spokoj u dovi, musliman blagoslovljene

DUHOVNOST

Kenan ef. Musić: Bog nas upućuje jedne na druge, da budemo milostivi jedni prema drugima, da budemo obzirni i dajemo sadaku

Mjesec ramazan je uzdignut objavom Kur’ana, stoga, hafiz Kenan Musić smatra da svaka osoba koja ozbiljno razumije Božijeg poslanika Muhammeda s.a.w. kao osobu koja prenosi Kur’an i koja nas uči