Koje će čedo braniti Zapad – Dodika ili Trojku?

Koje će čedo braniti Zapad – Dodika ili Trojku?

Istina je da Trojka nije na vlast stigla na tenkovima zapadnih sila, kao nekad Milorad Dodik, ali jeste na krilima uputa i podrške zapadnih diplomata u BiH.

Piše: Almasa Hadžić, politicki.ba

Kada je u januaru 1998. godine Milorad Dodik prvi put izabran na čelo Vlade Rs, oni koji su podigli ruke za njegov izbor – SDA, Stranka za BiH, SDP i HDZ, a i oni koji su ove natjerali da to učine – visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, američke i druge evropske diplomate u našoj zemlji, smatrali su svojim političkim bingom, a samog Dodika umjerenjakom i sigurnim inplementatorom Dejtonskog sporazuma.  

Prethodno je Dodik bio u SAD-u kako bi od tamošnjih zvaničnika dobio blagoslov za svoj izbor, da bi u noći kad je izabran za premijera na raspolaganje mu bio stavljen transporter američke vojske i sva druga logistika, kako bi se sigurno vratio u Banju Luku. 

Kada ga je sa te pozicije na narednim izborima “pomeo” SDS, zapadne diplomate su se ponovo zaigrale. 

Sa premijerske funkcije smijenjen je Pero Bukejlović, a na njegovo mjesto, opet, predložen Milorad Dodik. 

Svi se dobro sjećaju “roditeljskog” sastanka u Doboju na kome su, u organizaciji predstavnika međunarodne zajednice, prvenstveno OHR-a i Ambasade SAD učestvovali predstavnici bošnjačkih stranaka koje imaju zastupnike u NS Rs na čelu sa Sulejmanom Tihićem na jednoj i Milorad Dodik i njegovi saradnici na drugoj strani. 

Stranci predložili – ovi prihvatili. Uz podršku poslanika SDA, SBiH, SDP-a, zatim Dodikovog SNSD-a, PDP-a i djela SDS-a u februaru 2006. godine, Milorad Dodik ponovo dolazi na čelo Vlade Rs. 

Od tog povratka na političku scenu Rs do danas, Milorad Dodik je nezaobilazni faktor političkog odlučivanja u BiH koji je, kako duže traje, izrastao u “svijetli primjer” diplomatskog promašaja Zapada u Bosni i Hercegovini.

Danas se “zapadno čedo” zvano Milorad Dodik, “otelo” onima koji su ga donijeli na ovaj svijet i godinama ninali (baš kao što danas ninaju Aleksandra Vučića!) zatvarajući oči pred svim njegovim, kako privatnim, tako i političkim kriminalima, ucjenama, uvredama i negiranjima svega pozitivnog što je politički Zapad u njemu želio vidjeti, da bi im ovaj na kraju pokazao “srednjak” ma šta to značilo. 

Oni su ga stvorili, hranili a, vrijeme će pokazati da li su u “tovljenju” ovakvog Dodika, neke zapadne diplomate i svjesno učestvovale.  

Političko čedo Zapada je i sarajevska Trojka.  

Nasilu ustoličena akcijom zapadnih diplomata bez presedana – suspenzijom Ustava na 24 sata – Trojka se našla licem u lice sa Miloradom Dodikom,  javnim zagovaračem razgradnje Bosne i Hercegovine i njenih institucija, sa kojim su, obećavala je njihova histerična želja za vlašću, trebali “spašavati državu” . 

Istina je da Trojka nije na vlast stigla na tenkovima zapadnih sila,  kao nekad Milorad Dodik, ali jeste na krilima uputa i podrške zapadnih diplomata u BiH, koji su, očigledno, politiku Trojke zamišljali kao politiku davanja u kojoj će “starija braća” prvi birati.  

Počelo je na toj premisi, ali je pitanje hoće li tako i završiti.

Nakon sastanka u Konjicu na kome su se verbalno sukobili Milorad Dodik i pojedini predstavnici Trojke, s pravom se nameće pitanje kome će od  ta dva “čeda” leđa (sa)čuvati njihovi zapadni mentori. 

Milorad Dodik je, i prije nego što je Christian Schmidt donio odluku o stavljanju van snage odluka o Ustavnom sudu BiH  koje je donijela Narodna skupština Rs, najavio referendum o daljoj “sudbini Rs”, ustvari o otcjepljenju od Bosne i Hercegovine, gdje će, ne treba sumnjati, ishod referenduma biti onakav kakav on želi.

Iz Trojke su, bez obzira na Dodikovu najavu o referendumu, na sve uvrede, psovke, ponižavanja i mržnju koju demonstrira prema svojim koalicionim partnerima, odnosno “bošnjačkoj reprezentaciji”, onako jadno i samoponižavajuće, Dodika  ponovo pozvali da razgovaraju. 

Ne treba sumnjati da su to uradili uz blagoslov i podršku zapadnih ambasada u BiH i njihovih diplomata. 

Da li to diplomate rade da bi pomogli da bh. političari državu izvedu  “na zelenu granu” ili to rade da bi državu i dalje držali s omčom oko vrata, jer čvor koji su prije 25 godina svezali dovođenjem Dodika na vlast ne znaju, a možda i ne žele,  raspetljati. 

Kako god, Zapad će se morati opredjeliti između dva svoja “čeda”. Dodik ih uporno tjera na to!

Previous Bosanska drvna industrija je izvozni lider s velikim potencijalom za dodatni rast
Next Ambasada Države Palestine poziva međunarodnu zajednicu da zaštiti palestinsko stanovništvo

You might also like

RIJEČ

Ista pamet koja je naređivala paljenje sarajevske Vijećnice, sada gradi spomenik Stefanu Nemanji u Beogradu

DINKO GRUHONJIĆ Iako sam Bosanac rođenjem, vaspitanjem i odrastanjem, posljednje tri decenije živim u Vojvodini. Stoga smatram da nije moralno da prije svega sudim o Bosni i Hercegovini, već da

RIJEČ

Aleksandar Sekulović: Mihailović je ratni zločinac

Postalo je već zamorno osvrtati se na uporne manipulacije i falsifikate neočetnika i monarhista, ali pošto su u gore pomenutom tekstu g. Mihailović i njegova organizacija Pokret za obnovu Kraljevine

RIJEČ

Stećci: Bosansko naslijeđe koje prepuštamo drugima

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine organizovali su danas svečanost povodom nominacije stećaka, srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, za upis na listu svjetske