Sarajevo: Vrelo Miljacke, skriveni biser prirode

Sarajevo: Vrelo Miljacke, skriveni biser prirode

Vrelo Miljacke se nalazi u blizini Sarajeva, na samo dva kilometra od centra Pala, na nadmorskoj visini od 1.010 metara.

Savršeno je mjesto za bijeg od užurbanog gradskog života.

Rijeka Miljacka opjevana je u mnogim pjesmama, opisana u djelima brojnih pisaca, rijeka s najviše mostova, izuzetno atraktivna za fotografisanje. Rijetki su oni koji znaju gdje izvire, a još rjeđi ono koji znaju da nastaje od dvije Miljacke, Paljanske i Mokranjske.

Oko 20 kilometara jugoistočno od centra Sarajeva, u Gornjim Palama u podnožju planine Jahorine, na nadmorskoj visini od 1.010 metara izvire Paljanska Miljacka.

Ona se oko 13 kilometara dalje, u selu Dovlići spaja sa Mokranjskom Miljackom i tvori onu rijeku Miljacku što protiče kroz Sarajevo. Prizor netaknute prirode na izvorištu za mnoge fotografe je izvor inspiracije, dok brojne posjetioce ostavlja bez daha.

Prelijep pejzaž i čist zrak su izuzetni tako da ne čudi što je ovo vrelo od davnina bilo privlačno za odmor.

Izvor planinske rijeke Miljacke je jedinstven, a korito je obloženo sedrom i mahovinom. Slapovi, svježi zrak i hladovina četinarske šume privlače brojne posjetioce, posebno tokom toplih ljetnih dana.

AA
Previous Bosna prva u regionu po kvalitetu usluga na prodajnim mjestima
Next Udruženja žrtava: U kakvoj to zemlji živimo, gdje poštovaoci presuđenih ratnih zločinaca imaju policijsku zaštitu

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Mostar među najljepšim gradovima Evrope

Pariz, Rim, Barselona… Evropski su gradovi ‘bucket list‘ destinacije, i to s pravom. Ali i mali gradovi na kontinentu su san, sa svom prekrasnom arhitekturom i velikim dijelom kulture koju

BH RAZGLEDNICA

Avanturistički park Peć Mlini spreman za predstojeću sezonu (Video)

Provjerili smo da li je Avanturistički park Peć Mlini u Grudama spreman za predstojeću sezonu, koja će biti otvorena 1. aprila. Svi oni koji vole aktivni i adrenalinski turizam odlučit

BAŠTINA

Spektakl u Mostaru: Bakljada i noćni skok povodom godišnjice obnove Starog mosta

Spektakularnom bakljadom i počasnim noćnim skokom u Neretvu s luka Starog mosta u Mostaru večeras je svečano obilježena 19. godišnjica obnove ovog UNESCO-ovog spomenika kulture. Počasni skok je izveo mostarski