Udruženja žrtava: U kakvoj to zemlji živimo, gdje poštovaoci presuđenih ratnih zločinaca imaju policijsku zaštitu

Udruženja žrtava: U kakvoj to zemlji živimo, gdje poštovaoci presuđenih ratnih zločinaca imaju policijsku zaštitu

(Patria) – U čije ime i na osnovu kojih sigurnosnih pokazatelja je ministrici kulture i sporta dodijeljena policijska zaštita? Ko je to i na koji način prijetio ministrici Sanji Vlaisavljević?, pitaju se u saopćenju ispred Udruženja građana žrtava rata “92-95” “16 APRIL” Ahmići i Udruženja žrtava i svjedoka genocida.


“Dok žrtve decenijama čekaju istrage i presude protiv zločinaca zbog najtežih zločina i istrage i presude protiv negatora zločina, policija, obavještajne službe i pravosuđa su već odavno u funkciji njihove zaštite.


U kakvoj to zemlji živimo, gdje su štovaoci i poštovaoci presuđenih ratnih zločinaca pod policijskom zaštitom?!


Tražimo od nadležnih organa koji su dodijelili policijsku zaštitu ministrici Vlaisavljević da pojasne javnosti na osnovu kojih i čijih prijetnji je to urađeno.

Imajući u vidu odluku federalnih vlasti da se ministrici Sanji Vlaisavljević nakon
podrške ratnom zločincu Dariju Kordiću dodjeli stalna policijska pratnja, pozivamo sve podnosioce prijava za negiranje i glorificiranje zločina i zločinaca, koje su odbačene od Tužilaštva BiH, da svoje prijave sa imenima negatora  proslijede entitetskim i državnim vlastima BiH, Republici Srbiji, Republici Hrvatskoj i članicama PIC-a, sa zahtjevom da se onemogući policijska zaštitite negatorima i afirmatorima  zločina.


Nakon što je BIA zaštitila studentice negatorke i  afirmatorke ratnih zločinaca, a Federalni MUP štiti obožavateljku Darija Kordića, onda je sasvim izvjesno da će svi negatori, kao i ratni zločinci koji imaju  zaštitu od krivičnog  progona, dobiti policijsku  i obavještajnu  zaštitu kako bi sto zaštićenije i uspješnije štitili ratne zločine i napadali nas žrtve”, navodi se u saopćenju te dodaje:


“Dok se žrtve zločina svakodnevno vrijeđaju, napadaju, dok se psuju žrtve genocida i dok  zločinci pozivaju na nove zločine, države u regionu uključujući i BiH, pored zločinaca danas štite i afirmatore i negatore zločina.


Dodjelom policijske zaštitite Sanji Vlaisavljević, negatorki zločina, mete su ustvari postale žrtve koje protestvuju protiv nekažnjavanja zločinaca i njihovih zaštitnika u vlasti.


Takođe, ponovo i po ko zna koji put, pozivamo Visokog predstavnika u BiH da smjeni predsjednicu Federacije BiH, gospođu Lidiju Bradaru i ministricu u Vladi Federacije BiH, gospođu Sanju Vlaisavljević, te na taj način ispoštuje rezoluciju Evropskog parlamenta.


Čini se da je jedina reakcija vlasti na rezoluciju EU bila dodjela policijske zaštite za afirmatora raznog zločinca Darija Kordića”, navodi se.

Previous Sarajevo: Vrelo Miljacke, skriveni biser prirode
Next Kodro novi selektor bosanskih Zmajeva

You might also like

NAŠI DANI

Svjetski jevrejski kongres odbacio izvještaj Komisije RS o Srebrenici; Komitet za Auschwitz podržao zabranu negiranja genocida

Menachem Z. Rosensaft, potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa, je u potpunosti odbacio zaključke konačnog izvještaja međunarodne komisije predvođene izraelskim akademikom Gideonom Greifom, nazivajući sadržaj izvještaja “sramotnim.” Komisija je, kako kaze Rosensaft,

NAŠI DANI

ŽFBiH osiguravaju nesmetan promet robe te snadbijevanje hranom i energijom

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je danas da su Željeznice Federacije BiH osigurale nesmetan promet robe, što dodatno utvrđuje snadbijevanje hranom i energijom, te garantuje funkcionisanje ekonomije

NAŠI DANI

Probosanski odgovor: Nema kapitulacije pred ucjenama i pritiscima

Stav specijalnog izaslanika SAD-a Matthewa Palmera da prioritet izmjena Izbornog zakona treba biti model izbora članova Predsjedništva BiH, naišao je na brojne kritike. Da se radi o poklonu za Dragana Čovića,