Mostar među najljepšim gradovima Evrope

Mostar među najljepšim gradovima Evrope

Pariz, Rim, Barselona… Evropski su gradovi ‘bucket list‘ destinacije, i to s pravom. Ali i mali gradovi na kontinentu su san, sa svom prekrasnom arhitekturom i velikim dijelom kulture koju ćete naći u velikim gradovima, samo sa manje gužve i posjeticca s kojima ih možete podijeliti, piše CNN.

Među odobranima je i naš Mostar, o kojem pišu…

– Mostarski Stari most, ili “Stari most”, koji su izgradili Osmanlije u 16. stoljeću, dugo se smatrao jednim od najboljih primjera balkanske islamske arhitekture.
Visoko preko rijeke Neretve, to je jedna od najpoznatijih znamenitosti na Balkanu, a tradicionalno lokalno stanovništvo skače s mosta – danas je to stanica na Svjetskoj seriji Red Bull Cliff Diving.
Most je srušen u novembru 1993. godine od strane hrvatskih snaga tokom balkanskih ratova. Rekonstruisani most izgrađen je 2004. godine, a danas je Mostar omiljena destinacija u Bosni i Hercegovini i popularan jednodnevni izlet iz Dubrovnika, preko granice u Hrvatskoj.


Evo nekih od najljepših malih gradova širom Evrope, od skromnih ribarskih gradova do srednjovjekovnih utvrda na brežuljcima.

Giethoorn, Holandija

Giethoorn, Netherlands

Roscoff, France

Anghiari, Italija

Nafplio, Grčka

Mostar, Bosna i Hercegovina

Mazara del Vallo, Sicilija

Clovelly, UK

Dinkelsbühl, Njemačka

Korčula, Hrvatska

Kenmare, Irska

Piran, Slovenija

Reine, Norveška

Regencos, Španija

Tarnów, Poljska

Previous Probijen tunel Zenica na poddionici Ponirak – Vraca
Next "Stare strategije iza novih maskiranja – Sadašnje prijetnje bosanskohercegovačkom društvu i njegovoj državi"

You might also like

TURIZAM

Godišnjica Sarajevskog atentata: Performans sa historijskim ličnostima iz austrougarskog perioda

Performansom sa historijskim ličnostima iz austrougarskog vremena u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, obilježena je godišnjica događaja koji je u historiji poznat kao “Sarajevski atentat”. Turistička zajednica Kantona Sarajevo

TURIZAM

Jablaničkim jezerom plovi brod simboličnog naziva “Šeherzada“

Pandemija koronavirusa koja je u svijetu prisutna već nekoliko mjeseci dovela je do značajnih promjena u životima ljudi širom svijeta. Ograničena su kretanja, a savjetuje se i izbjegavanje druženja. Posljedice

BH RAZGLEDNICA

Jajce – bosanski kraljevski grad (Video)

#Našejenajljepše #odmoriuBiH slogani su brojnih akcija kojim Televizija Sarajevo podržava domaći turistički sektor.