‘Tehnološka olimpijada’ i uspjeh naših studenata

‘Tehnološka olimpijada’ i uspjeh naših studenata

Microsoft Corporacija je organizator tehnološkog takmičenja Imagine Cup, a koje je okuplja studente programere širom svijeta.

Ove godine u finalu ‘tehnološke olimpijade’ nastupio je i tim studenata sa Fakulteta informacijskih tehnologija Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Radi se o prestižnom takmičenju u primjeni savremenih tehnologija u implementaciji inovativnih rješenja.

U prvom krugu tim iz naše zemlje je bio bolji od četiri studenta završne godine mastera na Cambridge-u, te su završili među šest najboljih ekipa i osvojili drugo mjesto u Health kategoriji.

Tim čine studenti: Lana Mustafić, Selma Memić, Vedad Traljo i Haris Gušić, zajedno sa svojim mentorom, prof.dr. Denisom Mušićem.

Njihov projekat Mimea je “pametno” ogledalo napravljeno na Raspberry PI, povezano sa Azure uslugama. Ovo pametno ogledalo ima za cilj da pomogne ljudima koji pate od demencije i Alzheimerove bolesti, te da omogući monitoring opšteg zdravstvenog stanja starije osobe.

Tim iz Mostara, Bosne i Hercegovine, je jedina ekipa iz Evrope, pored V. Britanije, koja je bila u finalu ovog prestižnog takmičenja.

Previous Na Hrastovoj glavici obilježavanje godišnjice ubistva 124 logoraša
Next Upoznajte "Bosnian Barbie": Esmine lutke odjevene u bosansku narodnu nošnju

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Pravni fakultet UNSA pobjednik simulacije suđenja u sudnicama Evropskog suda za ljudska prava

Takmičenje u simulaciji suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava je jedno od najprestižnijih takmičenja za pravne fakultete iz ljudskih prava u Evropi, a organizuje ga švedska nevladina organizacije Civil

NAUKA I TEHNOLOGIJA

U saradnji s Česima: BHANSA stručno usavršava 69 kontrolora letenja

NAJVEĆI TRENING PROJEKAT ŠKOLOVANJA KONTROLORA U HISTORIJI EVROPE POČEO POTPISIVANJEM UGOVORA O NABAVCI USLUGA STRUČNOG OSPOSOBLJAVANJA KONTROLORA LETENJA ZA POTREBE BHANSA-e Nakon provedenog postupka javne nabavke prošle sedmice je između

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Predstavljena platforma Traventer: Revolucija turizma rođena u Sarajevu

U zgradi Networks poduzetničkog centra u petak 30. juna održana je prva prezentacija “Traventer” b2b online turističkog  sistema. Prezentaciji su prisustvovali klijenti iz mnogobrojnih turističkih agencija, partneri i mediji, a učesnici projekta pojasnili