Delegacije kod nekadašnjeg logora Heliodrom u Mostaru: Nije ljudski ovdje graditi muzej

Delegacije kod nekadašnjeg logora Heliodrom u Mostaru: Nije ljudski ovdje graditi muzej

Članovi Udruženja logoraša Mostar, Kruga 99 i Connecticut State Univerziteta položili su cvijeće na lokalitetu Heliodrom u Mostaru, te odali poštu logorašima stradalim u ovom logoru HVO-a. Ova aktivnost je, kako su poručili, protest protiv necivilizacijske izgradnje Muzeja HVO-a na prostoru Heliodroma, javlja Anadolu.

“Ovo za nas nije bio nikakav politički stav. To je ljudski stav – poslati signal da na ovakvom mjestu nije uredu razmišljati o osnivanju Muzeja za HVO. U ovakvim okolnostima, na mjestu gdje su počinjeni ljudski zločini. To je ljudska dužnost, da pošaljemo signal da nas ima kojima je to neprihvatljivo“, izjavio je Bojan Šošić iz Kruga 99.

U udruženju logoraša Grada Mostara nisu iznenađeni što ih je i ovog puta kod kompleksa nekadašnjeg logora dočekala zaključana kapija.

“Došli smo pred kompleks Heliodroma da odamo počast stradalim logorašima i kako bismo pokazali pravo lice onih koji ovdje grade Muzej. Pravo lice onih koji gospodare ovim prostorom. Mi smo navikli na zatvorenu kapiju. Ništa nas ovo nije razočaralo. Samo je potvrđeno ono što godinama govorimo za ljude koji provode politiku koja je samo slijed onoga što se dešavalo 1993. i 1994. godine“, izjavio je Emir Hajdarović, predsjednik Udruženja logoraša Grada Mostara.

Previous Moćno pismo Sinéad O'Connor: Svi vas vole jer zarađuju na vašoj mladosti i ljepoti. Ako imate nevino srce, ne možete prepoznati one koji ga nemaju
Next Bećirović: Bosna i Hercegovina je na udaru devet opasnih strategija laži i manipulacija

You might also like

RIJEČ

Francis Boyle: Bosna i Hercegovina je osim Srbije mogla tužiti još četiri zemlje

Francis Boyle, profesor međunarodnog prava na američkom univerzitetu Illinois i nekadašnji agent Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom u Hagu otkrio je da je Bosna i Hercegovina osim tužbe protiv

OTPOR BOSNE

/Video/ Zarobljeni vojnik o besmislu borbe u kojoj se našao

Mladi vojnik, koji je bio pripadnik pobunjeničkih snaga u ratu protiv Bosne otvoreno priča o životu prije rata i tokom istog. Spominje ranjavanje, kasnije za genocid osuđenog gen. Ratka Mladića.

NAŠI DANI

Južna Afrika opoziva ambasadora i diplomatsku misiju u Izraelu i optužuje ga za genocid u Gazi

 Južnoafrička Republika povlači diplomate iz Izraela kako bi procijenila svoj odnos s tom zemljom u jeku porasta civilnih žrtava u ratu s palestinskom grupom Hamas, izjavila je u ponedjeljak Naledi