Južna Afrika opoziva ambasadora i diplomatsku misiju u Izraelu i optužuje ga za genocid u Gazi

Južna Afrika opoziva ambasadora i diplomatsku misiju u Izraelu i optužuje ga za genocid u Gazi

 Južnoafrička Republika povlači diplomate iz Izraela kako bi procijenila svoj odnos s tom zemljom u jeku porasta civilnih žrtava u ratu s palestinskom grupom Hamas, izjavila je u ponedjeljak Naledi Pandor, ministrica vanjskih poslova.

Južnoafrička vlada opozvala je u ponedjeljak svog ambasadora i diplomatsku misiju u Izraelu u znak osude bombardovanja pojasa Gaze, nazvavši to “genocidom”.

Vlada je također zaprijetila akcijom protiv izraelskog ambasadora u Južnoj Africi zbog njegovih nedavnih primjedbi o stavu te afričke zemlje o ratu između Izraela i Hamasa. Nisu dati dodatni detalji o primjedbama.

Južna Afrika je dugo bila zagovornik mira na Bliskom istoku i okupila se iza Palestinaca, upoređujući njihov položaj sa svojim pod režimom aparthejda koji je okončan 1994. godine, prenose agencije.

  • Najmanje 10.022 Palestinca ubijena su u izraelskim napadima na Gazu (od toga više od četiri hiljade djece), a 152 na okupiranoj Zapadnoj obali od 7. oktobra. Više od 1.400 ljudi ubijeno je u Hamasovom napadu na Izrael.
Previous Blinkena na aerodromu u Turskoj nije dočekao nijedan visoki zvaničnik
Next Zašto Latinska Amerika razumije borbu palestinskog naroda

You might also like

NAŠI DANI

Osnovana Bosanska akademija nauka i umjetnosti ‘Kulin ban’ – BANUK

Osnivanje Bosanske akademije nauka i umjetnosti  ‘Kulin ban’ – BANUK ozvaničeno je u Sarajevu, članovi su naučnici raznih profila, a cilj im je da pomognu Bosni i Hercegovini na putu

NAŠI DANI

Građani Sarajeva i Bihaća o zabrani izvoza mlijeka u EU: Kupujmo domaće!

Anketirali smo građane Sarajeva i Bihaća, te su i oni iznijeli svoja razmišljanja o zabrani izvoza mlijeka u EU i odgovorili na pitanje: šta treba raditi? Sead Smajić (30), Sarajevo

NAŠI DANI

Uskoro otvaranje nove zgrade N/FS Bosne i Hercegovine vrijedne 10 mil. maraka

  Novu modernu zgradu Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) u Sarajevu 22. novembra u 15 sati svečano će otvoriti Elvedin Begić, predsjednik N/FS BiH, i Aleksander Čeferin, predsjednik