U Pazariću je sve isto, samo su aršini Sabine Ćudić dvostruki

U Pazariću je sve isto, samo su aršini Sabine Ćudić dvostruki

U Zavodu Pazarić ponovila se situacija od prije četiri godine. No, akteri su različiti, pa u skladu s tim očigledno i aršini.

Da se kojim slučajem sve ovo dešavalo prije samo godinu dana gledali bismo političku aferu svjetskih razmjera. Tada je, Sabina Ćudić bila opozicija, a danas je vlast, kao i Njihova stranka.

Danas im je važnije stati u odbranu laži kojima su organizatori SFF-a obasuli bh. javnost, nego oglasiti se o zlostavljanju štićenika Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Telekom Srbije i Radoš Bajić bez milosti su pokazali da su na SFF-u znali za promociju filma koji veliča četnički pokret, pa da su se iz Sarajeva čak interesovali kada će biti gotov kako bi bio uvršten u takmičarski program. Jednako je lažna i zatečenost snimkama iz Pazarića.

Osim medija, na stanje je upozoravala Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom FBiH. Tri mjeseca po kabinetima u Vladi, njihov zahtjev za smjenu direktora Zavoda Pazarić skuplja prašinu i niko se po tom pitanju zvanično ne oglašava. Od ministra rada i socijalne politike, na sastanku održanom krajem juna su dobili informaciju da je “zadovoljan radom direktora Pazarića”. Prije šest mjeseci posali su i zahtjev da se održi vanredna sjednica na ovu temu. Ni nakon brojnih upita i slanja urgencija, do sada niko nije odgovorio!

Kada je tadašnja federalna zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić prije četiri godine objavila fotografije koje svjedoče o nehumanom tretiranju štićenika u Zavodu Pazarić javnost se uznemirila, uslijedile su brojne reakcije, protesti “građana”, tražene su ostavke Uprave, nadzora, odgovornih iz vlasti generalno.

No danas su Ćudić i NS vlast, pa nije zgodno tražiti ostavke.

Državna zastupnica Ćudić će 20. jula 2023. godine za N1 na pitanje o stanju u Zavodu Pazarić odgovoriti da je “sasvim sigurno značajno bolje”.

Na osnovu kojih informacija je takav neprovjeren i netačan zaključak iznijela u javni prostor? Kada je zadnji put posjetila Zavod? Kako komentariše najnoviji video snimak kojeg je objavila Aljazeere Balkans o zlostavljanu štićenika?

Državna zastupnica ne odgovara na pitanja koja smo joj postavili. Nismo ni očekivali. Nema ni protesta. Danas su isključivi krivci uposlenici Zavoda.

“Ne očekujete valjda da ministar i direktor spavaju ovdje”, poručiće ministar Delić. Prije četiri godine očekivalo se.

Sraman je i napad na novinarku Aljazeere po principu “ubij glasnika”.Nedoraslo bježanje od preuzimanja odgovornosti i prebacivanje odgovornosti na druge, zaposlenike zavoda. Osim toga, od novinarke Aljezzere traženo je i da otkrije izvore i surađuje s Tužilaštvom. Takvo što nije traženo od Sabine Ćudić koja je prije četiri godine odbila dati informacije s ciljem “da zaštiti uposlenice koje su prijavile slučaj”, a u strahu da ne dožive “odmazdu”.

Zar i to nije dvostruki aršin?

To što Sabina Ćudić ne odgovara, mnoge i ne iznenađuje. Ulaskom u državni parlament ona je svoje ciljeve ostvarila. Interesantna je šutnja aktuelne opozicije, koja ne shvata da više nije vlast.

Izvor: Vijesti.ba

Previous Bosna ubjedljiva protiv Mađarske
Next U Parlamentarnoj skupštini BiH održana komemoracija Berizu Belkiću

You might also like

NAŠI DANI

Pravni tim Ejupa Ganića podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu KS protiv Kajganića, Tadić i Salihovića

Pravni tim Ejupa Ganića podnio je 20. juna Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo krivičnu prijavu protiv Milanka Kajganića, v.d. glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Gordane Tadić, tužiteljice Tužilaštva Bosne i

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

26 godina od zločina u Sušici: Objekat logora pretvoriti u spomen-sobu

  Memorijalnim maršem dugim 28 kilometara, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća danas je obilježena 26. godišnjica stradanja Bošnjaka u logoru Sušica u Vlasenici, javlja Anadolu Agency (AA). Kroz ovaj logor

NAŠI DANI

MOBiH – Na javni oglas za prijem u profesionalnu vojnu službu prijavilo se 840 osoba

Na javni oglas za prijem u profesionalnu vojnu službu (PVS) u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH), zaključno s današnjim danom, prijavilo se 840 osoba, kandidata za posao u početnom