Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Dodika

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Dodika

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv predsjednika Bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska Milorada Dodika i v.d. direktora službenog glasnika Rs-a Miloša Lučića. 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 11. augusta podiglo optužnicu protiv Dodika i Lukića, kojom se terete za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika iz Krivičnog zakona BiH.

Dodik je potpisao ukaz o proglašenju zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika za BiH u Službenom glasniku Rs-a te ukaz o proglašenju zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na području Rs-a.

Lukić je naložio objavljivanje spomenutih akata u Službenom glasniku Rs-a, iako ih je prije toga visoki predstavnik Christian Schmidt proglasio ništavnim.

Sud Bosne i Hercegovine prvobitno je optužnicu vratilo Tužilaštvu na doradu, nakon čega je ona Sudu ponovo dostavljena 24. augusta, piše Faktor.

Previous “Merhamet” pokrenuo akciju prikupljanja pomoći narodu Maroka, pogođenom razornim zemljotresom
Next Mubina i Hamdo Solo – mladi bračni par, zlatni studenti, oboje hafizi Kur’ana Časnog

You might also like

NAŠI DANI

Vijećnica u znaku Sarajevske hagade s porukom sjećanja na sve nevine žrtve

Sarajevo je večeras, u godini kada svijet obilježava 75. godišnjicu pobjede nad fašizmom, odalo počast svim nevinim žrtvama holokausta, genocida i ratnih zločina. Na fasadi legendarne sarajevske Vijećnice projicirana je

NAŠI DANI

Predsjedavajući državnog Predsjedništva pozvao ambasadora Srbije na hitan sastanak

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne iu Hercegovine Šefik Džaferović pozvao je danas na hitan sastanak ambasadora Republike Srbije u našoj zemlji Aleksandra Đorđevića. Razlog za pozivanje ambasadora Srbije je iskazivanje protesta zbog

NAŠI DANI

BH Telecom donira milion maraka za nabavku respiratora i druge medicinske opreme

Odlukom Nadzornog odbora BH Telecoma d.d. Sarajevo, na inicijativu Uprave BH Telecoma ovogodišnja sredstva donacija u iznosu od 1 milion KM će zbog trenutne epidemiološke situacije u BiH biti usmjerena za hitnu