Autoceste FBiH primjer dobre investicije

U protekle četiri godine JP Autoceste FBiH realizovalo je 11 projekata izgradnje autoceste na Koridoru Vc, a trenutno je u prometu 102 kilometra autoceste, odnosno 35 posto Koridora Vc, rečeno je na današnjoj godišnjoj konferenciji za novinare održanoj u Sarajevu, saopćeno je iz ovog preduzeća.

Završene su poddionice: Kakanj – Bilješevo, tunel “1. mart”, Drivuša – Gorica, Sarajevo sjever – Sarajevo zapad (Butila – Vlakovo) i dionica Sarajevo zapad – Tarčin.

U ovom ciklusu izgrađeni su i prvi kilometri autoceste na jugu zemlje od petlje Međugorje do međunarodnog prelaza Bijača. Ovom dionicom BiH je povezana sa evropskom mrežom puteva.

Trenutno je u izgradnji dionica autoceste od Svilaja do Odžak. U 2014. godini započeta je izgradnja dionice Zenica sjever – Zenica jug, a građenje i nadzor nad izgradnjom vrše domaće kompanije.

Rješeni su dugogodišnji problemi vezano za Sarajevsku zaobilaznicu i tunel 1. mart, te smo konačno dobili prometnu cjelinu moderne autoceste od 80 kilometara.

“Ovo je još jedna potvrda da u BiH postoje znanja i sposobnosti da uspješno završavamo najzahtjevniji i vrlo profitabilni državni projekat“, izjavio je generalni direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić.

U 2014. godini je završen najveći investicioni projekat u novijoj historiji naše zemlje, izgradnja dionice autoceste Sarajevo zapad – Tarčin.

Na dionici autoceste od Zenice do Tarčina je izgrađeno 19 kilometara tunelske cijevi i 16,5 kilometara mostova i vijadukata. Izgrađen je i prvi Centar za održavanje i kontrolu prometa Drivuša u BiH koji doprinosi povećanju sigurnosti učesnika saobraćaja na autocesti, a time i harmonizaciji prometnih tokova.

Prvi po investicijama u BiH

U protekle tri godine Autoceste FBiH su investirale 1,25 milijarde KM što je četiri puta više sredstava nego u prethodnih 11 godina.

JP Autoceste FBiH je kompanija koja je 2012. i 2013. godine bila proglašena kompanijom koja je ostvarila najveće investicije u Bosni i Hercegovini.

Izgradnja autoceste jedan je od najvećih investicijskih ciklusa i jedno od najvećih državnih ulaganja u posljednjih godina.

Na izgradnji je bilo angažovano 5.000 radnika i 90 domaćih kompanija. Prošlogodišnja ostvarena dobit od 63 miliona KM ovog preduzeća je tri puta veća od rashoda, što je jedan od indikatora za stabilnu izgradnju autoceste kroz Federaciju BiH.

Autoceste pokretač bh. privrede

Prema Analizi uticaja autoceste na rast privrede koju je pripremio Ekonomski institut Sarajevo utvrđeno je da jedna konvertibilna marka uložena u izgradnju autoceste obezbjeđuje 2,3 KM prihoda pratećih djelatnosti što doprinosi rastu zaposlenosti, ekspanziji građevinskog sektora itd.

Troškovi građenja su bili niži za 27 miliona KM, a JP Autoceste FBiH je sredstva preusmjerila u izgradnju i sanaciju 100 km regionalnih i lokalnih cesta za područija gdje su se gradile dionice autoceste na Koridoru Vc.

Novih 80 kilometara autoceste

“Završene su pripreme za novi investicioni ciklus izgradnje autoceste na Koridoru Vc. U 2015. godini počet će se sa izgradnjom autoceste od petlje Međugorje do Počitelja kao i nastavak izgradnje Zeničke zaobilaznice. Prvi put u BiH smo blizu realizacije izgradnje dionice Žepče – Doboj jug putem koncesije kao modela finansiranja izgradnje autoceste. U toku je ekproprijacija zemljišta Tarčin – Konjic.“, naveo je Karić, te dodao da je u posljednje tri godine za realizaciju izgradnje autoceste obezbjeđeno 240 miliona eura za dalju izgradnju Koridora Vc.

“JP Autoceste FBiH će predložiti Vladi Federacije i Parlamentu FBiH optimizaciju trase autoceste kroz planinu Prenj čime se ostvarile uštede u izgradnji autoceste u iznosu od 300 miliona eura. Nama je drago što su ljudi prepoznali Autoceste FBiH kao preduzeće koje povezuje ljude i koje podržava društveno odgovorno poslovanje”, kazao je Karić.

JP Autoceste FBiH je u protekle tri godine dodjelilo 150.000 KM stipendija najnadarenijim studentima. Ukoliko nastavimo sa ovim intenzitetom izgradnju uz održiv model finansiranja izgradnje autoceste Koridor Vc kroz Federaciju BiH bi mogao biti završen do 2020. godine.

Izvor: eKapija.BA

Previous Veliko istraživanje Galupa: Koliko su građani Bosne i Hercegovine sretni i da li bi ratovali za svoju državu?
Next Gospođo Kitarović, ruke dalje od Bosne i Hercegovine

You might also like

Ekonomija/Biznis

Prošle godine u našoj državi povećao se broj zaposlenih za 24.774 osobe

  Direktor Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine Muamer Bandić izjavio je danas da je 2018. bila godina u kojoj se konstantno smanjivala stopa nezaposlenosti, a povećavala stopa

Ekonomija/Biznis

Stipendije za program o poduzetništvu, poticaji za najbolje 20.000 KM

 Fondacija budućnosti u BiH, MIT Legatum centar i prestižni australski La Trobe univerzitet i ove godine nude 50 besplatnih stipendija za poseban program za mlade ljude u Bosni i Hercegovini

RIJEČ

Udruženje ‘Hidroenergija’ iznijelo stav o gradnji malih hidroelektrana

Nakon što su aktivisti iz BiH koji se bore za zaštitu rijeka od gradnje malih hidroelektrana pozvali zvaničnike Parlamenta FBiH da glasaju za izmjene zakona koje predviđaju zabranu gradnje, oglasili