Britanski premijer u Izraelu: Želimo da pobijedite, kazao Sunak Netanyahuu

Britanski premijer u Izraelu: Želimo da pobijedite, kazao Sunak Netanyahuu

Britanski premijer Rishi Sunak sletio je u Izrael u četvrtak ujutro i sastao se s izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom i izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Tel Avivu. On je najnoviji lider koji je posjetio region, nakon američkog Joea Bidena i njemačkog Olafa Scholza ranije ove sedmice.

Sunak kaže da je Izrael proživio “aspekt nasilja i terorizma svaki dan svog postojanja”.

Premijer dodaje da Velika Britanija apsolutno podržava pravo Izraela da se brani u skladu s međunarodnim pravom, kao i njegovo pravo da krene na Hamas.

‘Želimo da pobijedite, kazao je Sunak Netanyahuu prilikom posjete Izraelu’ – naslov je glavne vijesti na portalu BBC, koji analizira posjetu.

-Nije bilo ničeg suptilnog u komentarima Benjamina Netanyahua – kao i osuda Hamasa kao “novih nacista”, “nove Islamske države” i “monstruoznih varvara”, izraelski premijer je sukob uokvirio kao borbu između zapadne civilizacije i “osovine zla” na čelu sa Iranom.

On je također upozorio na dugi rat i potrebu za stalnom podrškom – s podtekstom zapadnim vladama da ne postanu mrzovoljni kada izraelska odmazda eskalira.

Politički, britanski premijer Rishi Sunak smatrao je važnim biti viđen rame uz rame s Izraelom.

Ali bilo je nekih suptilnosti u njegovom govoru – upozorio je Izrael da minimizira civilne žrtve, iako umotan u jezik odobravanja da je znao da će Izrael to učiniti, za razliku od Hamasa.

Osvrnuo se i na međunarodno pravo i naglasio važnost humanitarne pomoći.

Međutim, to je bilo daleko od upozorenja američkog predsjednika da se ne izjedaju bijesom.

A s nizom zapadnih lidera koji su bili u Izraelu, Sunak je igrao svoju ulogu u slanju poruke Iranu da će širi regionalni sukob imati posljedice – komentariše posjetu BBC.

Previous Čuvari tradicije: Bakardžije Sarajeva i Istanbula
Next Sajam knjiga u Frankfurtu izaziva kontroverzu: „Skandalozna“ odluka o odlaganju dodjele nagrade palestinskoj autorki, smatra Žižek

You might also like

NAŠI DANI

The New York Times: Putinovi bajkeri boravili u Bosni, Bosna se grohotom smijala!

  Zloglasni Putinovi Noćni vukovi su boravili u  Bosni i Hercegovni, a Bosna je grohotom nasmijala, piše danas ugledni američki list The New York Times, prenosi Nezavisni istraživački centar NICK.

NAŠI DANI

Zašto Latinska Amerika razumije borbu palestinskog naroda

U proteklih nekoliko dana, četiri latinoameričke zemlje smanjile su diplomatske odnose s Izraelom, koji je nemilosrdno bombardirao palestinsku enklavu Gazu, ubivši više od 10.000 ljudi, među kojima su mnogi djeca.

NAŠI DANI

Evropski sud za ljudska prava: Crkva se mora ukloniti iz dvorišta Fate Orlović

Evropski sud za ljudska prava (ECHR), u slučaju Orlović i drugi protiv Bosne i Hercegovine, jednoglasno je presudio da je došlo do kršenje člana 1. Protokola br. 1 (zaštita imovine) iz