Akademik Ejup Ganić održao tribinu u povodu Dana nezavisnosti u tuzlanskom BKC-u

Akademik Ejup Ganić održao tribinu u povodu Dana nezavisnosti u tuzlanskom BKC-u

 Akademik Ejup Ganić u okviru obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine održao je javnu tribinu o temi “Od refereduma do Evropske unije” u organizaciji BKC-a Tuzla i Patriotske lige Grada Tuzla. 

U prepunoj sali BKC-a Tuzla akademik Ganić je govorio o dramatičnim danima 1991. godine i historijskim odlukama 1992. godine.

– Referendum je jedna historijska stepenica. Nismo se tada obazirali na ustave koje su pobunjeničke grupe usvajale. Referendum je bio referendum građana Bosne i Hercegovine na kojem se 64 odsto građana izjasnilo za ovu državu. To je historija, a sve drugo mislim da će biti prolazno – kaže Ganić, aludirajući na činjenicu da je nelegalna Skupština srpskog naroda izglasala ustav Srpske republike BiH 28. februara 1992. godine.

Akademik Ganić je prokomentarisao činjenicu da se 31 godinu poslije patriotske snage Bosne i Hercegovine progone jer su učestvovale u odbrani države od velikosrpske agresije.

– Optužbe protiv mene traju od 1992. godine. Međutim ako branite državu, ako stvarate državu, morate znati da će biti onih koji će biti protiv vas. Ja ne bih u mojoj karijeri promijenio ništa, ja se osjećam sretnim što sam bio dio te ekipe koja je branila Bosnu i Hercegovinu. Bilo je teško, nisu sve te snage koje su napadale Bosnu poražene, ali takav je život. Vrijeme je pred nama da se borimo. Dejtonski sporazum je u jednu korpu stavio one koji su branili Bosnu i one koji su je napadali, pa sad zbog toga se javljaju komplikacije, ali tu smo gdje jesmo i idemo naprijed – istaknuo je on.

Kao klljučne izazove koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom i patriotskim snagama naveo je eliminaciju korupcije i promjenu kadrovske politike.

– Korupcija je veliku infekciju proizvela da nam je mnoge stvari poremetila u obnovi države, nekako destimuliše ljude, odlaze nam ljudi, ali još uvijek ima nade da se bolje organizujemo, da uzmemo stvari u svoje ruke. Ovo je mala zemlja, ne treba puno. Ja sam se nekako mučio u ratu, borio se za ovu zemlju i jedina osveta koju sada osjećam je da sam odlučio da ostatak života posvetim mladima, da se bavim obrazovanjem jer mislim da će što više mladih stručnjaka u raznim oblastima dati veće šanse ovoj državi – podvukao je Ganić.

Akademik Ganić je rekao da nije učestovao u pregovorima u Dejtonu zbog saobraćajne nesreće u junu 1992. godine, te da nije bio u prilici učestvovati u eventualnom spasu Srebrenice. Veliki doprinos je dao u arbitraži za Brčko koja je rezultirala formiranjem Brčko distrikta.

– Brčko je na kraju ipak teritorija gdje će u slučaju velikih problema za Bosnu doći NATO snage. To je distrikt za koji smo se borili tri godine koliko je trajala arbitraža. Bio je to naporan posao. Imao sam udes 1995. godine pa nisam bio u Dejtonu, malo sam i kritikovao sporazum, pa su mi dali projekat Brčkog. Brčko je na neki način sačuvalo Bosnu kao državu, razbilo je sve dileme. Na kraju smo uspjeli – kazao je Ganić koji je na kraju tribine nagrađen gromoglasnim aplauzom.

Izvor: Agencije

Previous U BKC TK promovisana knjiga “Genocid u Srebrenici u pravosnažnim presudama”
Next Maca Aleyn, koja je u našu državu stigla sa bosanskim spasiocima iz Turske, dobila pasoš Bosne i Hercegovine

You might also like

ŽIVOT

Supruga puginulog bosanskog heroja: Otac Ilija nije riješio moje stambeno pitanje, Alija jeste

Ovih dana obilježena je godišnjica pogibije Zlatnog ljiljana ARBiH Čedomira Čede Domuza. Domuz se istakao u svojim Hadžićima i na igmanskom ratištu. Na spomen-obilježju Brezovača prije dva dana prisustvovao je i predsjedavajući

NAŠI DANI

Ekonomski fakultet u Sarajevu se ogradio od “Dinine profesorice”

Ekonomski fakultet u Sarajevu oglasio se nakon što je Sabina Silajdžić, doktorica ekonomskih nauka i vanredna profesorica na tom fakultetu izazvala buru u javnosti svojim stavovima o 1. martu, Danu

NAŠI DANI

UK poziva na smislen napredak u Bosni i Hercegovini

Govor Alice Jacobs, zamjenice političkog koordinatora Ujedinjenog Kraljevstva u UN-u, na brifingu Vijeća sigurnosti o Bosni i Hercegovini Zahvaljujem visokom predstavniku na njegovom brifingu i najnovijem sveobuhvatnom izvještaju. Kao što