Al-Qassam prikazao scene borbi – pogođeni izraelski tenkovi u Gazi

Al-Qassam prikazao scene borbi – pogođeni izraelski tenkovi u Gazi

Al Jazeera je danas emitovala nove scene proslijeđene od Brigada Izz al-Din al-Qassama, vojnog krila Islamskog pokreta otpora Hamas, koje prikazuju svoje borce kako pogađaju izraelske tenkove i vozila u gradu Gazi. U istim scenama prikazane su i uniforme određenog broja izraelskih vojnika, ogrlice i vojna oprema.

Scene uključuju neke od borbi koje su brigade Al-Qassam vodile u nekoliko područja u gradu Gazi tokom proteklih dana, a prikazuju borce kako se kreću od ulice do ulice i između srušenih zgrada u izraelskom bombardovanju.

Na snimku se vidi kako borci Al-Qassama gađaju izraelske tenkove i vozila sa vrlo male udaljenosti granatama Al-Yassin 105, kao i sa nulte udaljenosti kroz takozvanu “samožrtvujuću akciju”.

Scene također prikazuju i upad, kako ih je Al-Qassam opisao “tri borca ​​– samožrtvenika” u dječiju bolnicu Al-Rantisi u centru grada Gaze nakon lociranja položaja okupacionih vojnika unutar nje.

Okupacione snage su prije nekoliko dana evakuisale pacijente, ranjenike i raseljene iz bolnice Al-Rantisi, a u sklopu napada na bolnice u sjevernom pojasu Gaze, tvrdeći da su u njima ili blizu njih prisutni naoružani ljudi.

Ministarstvo zdravlja u Gazi odgovorilo je na ove navode prošlog utorka, kada je u saopćenju navelo da je bolnica Al-Rantisi evakuisana “pod cijevima tenkova i pušaka okupacione vojske, (a ako je u njoj i njenoj blizini bilo naoružanih) zašto, onda, niko od “tih pod oružjem” nije uhapšen?”

Oprema i stvari poginulih izraelskih vojnika (Al Jazeera)

Na kraju videa, Brigade Al-Qassam su pokazale slike vojnih uniformi, ogrlica i ličnih stvari izraelskih vojnika, kao i dio njihove opreme i municije.

Naglasile su da ova oprema pripada izraelskim vojnicima koji su ubijeni u oblasti Al-Tawam, sjeverozapadno od grada Gaze.

Borbe su se intenzivirale u proteklih nekoliko dana kada su okupacione snage pokušavale da prodru duboko u grad Gazu, što je propraćeno priznanjem vojske o velikim gubicima među svojim oficirima i vojnicima.

Izraelska vojska je priznala da je 11 njenih oficira i vojnika ubijeno u roku od 24 sata u borbama koje se vode u sjevernom pojasu Gaze, čime je ukupan broj poginulih porastao na oko 62 mrtvih od početka kopnenog upada 27. oktobra, i oko 383 mrtvih od početka bitke “Toofan Al-Aksa” 7. oktobra ove godine.

Izvor: balkans.aljazeera.net

Previous Guterres: U 24 sata bombardovane dvije UN-ove škole
Next Milošević nakon trećeg uzastopnog poraza: 'Zadovoljan sam onim što smo prikazali'

You might also like

NAŠI DANI

Srebreničani jedinstveno na izbore pod sloganom ‘Moja adresa: Srebrenica’

Na sastanku političkih lidera Bošnjaka u Srebrenici danas je donesena odluka o zajedničkoj kampanji podizanja izlaznosti za izbore 2020. godine, pod sloganom ‘Moja adresa: Srebrenica’. Za vođu inicijative imenovan je

NAŠI DANI

MUP KS: Ubijen višestruki ubica Edin Gačić

  Na području Lepenice danas je ubijen višestruki ubica Edin Gačić, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) Suvada Kuldija, glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS). Kako je kazala,

HISTORIJA

Otvoren Međunarodni naučni skup ‘Bosna i njeni susjedi u srednjem vijeku’

  Otvarenje Međunarodnog naučnog skupa “Bosna i njeni susjedi u srednjem vijeku” upriličeno je sinoć u sarajevskoj  Vijećnici, gdje se prisutnim, između ostalih, uime predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira