Alhambra – jedna od najvažnijih građevina islamske arhitekture u Španiji

Alhambra – jedna od najvažnijih građevina islamske arhitekture u Španiji

Palata Alhambra u Španiji, jedno od najvažnijih djela islamske arhitekture izgrađene znanjem i umjetnošću andaluzijske civilizacije, svake godine privlači pažnju miliona turista iz svih dijelova svijeta, javlja AA.

Alhambra - jedna od najvažnijih građevina islamske arhitekture u Španiji

Alhambra, koja je na listi UNESCO-ove Svjetske kulturne baštine, jedna je od glavnih turističkih atrakcija Španije, pokazujući najpoznatiju i najvažniju građevinu islamske arhitekture.

Palata, na jugoistočnoj granici grada Granade, je remek-djelo srednjovjekovnog inženjerstva, a bila je i nadahnuće za mnoge priče i pjesme.

Citadela na vrhu brda koju je sredinom 13. stoljeća počela graditi dinastija Nasrid – posljednji muslimani koji su vladali u Španiji – u autonomnoj Andaluzijskoj regiji, pretvorila se u veličanstvenu građevinu izgrađenu na 142 hiljade kvadratnih metara.

Slika može predstavljati 3 osobe, spomenik i na otvorenom

Poznata kao jedno od svjetskih čuda, palata Alhambra, otvara vidike svojim posjetiteljima, koji je opisuju kao palatu iz bajke, budući da je svaki detalj na njoj pažljivo usklađen te sadrži mnoštvo motiva rukotvorina, posebno kamena i stolarije, mozaika i pločica.

Slika može predstavljati 7 osoba, na otvorenom i spomenik

Iako je dugi niz godina prepuštena svojoj sudbini, palata, koja je sačuvala svoju jedinstvenu eleganciju koju čine originalni motivi andaluzijske kulture, već oko osam stoljeća spada među najznačajnije blago islamske arhitekture. Bila je i najveći politički i aristokratski centar muslimanskog Zapada.

Alhambra - jedna od najvažnijih građevina islamske arhitekture u Španiji

Od ostalih srednjovjekovnih palata izdvaja se po svom sofisticiranom planiranju, složenim dekorativnim programima i brojnim očaravajućim vrtovima i fontanama.

Previous Bosanska dijaspora u Australiji finansijski podržala naše košarkašice
Next Suljagić i Jahić u Berlinu - Važno je da Njemačka podrži zaštitu ljudskih prava u Bosni i Hercegovini

You might also like

BAŠTINA

Dobojska tvrđava i džamija Selimija – Priča o Doboju

Dobojska tvrđava dominira gradskim jezgrom Doboja, danas posjetiteljima nudi veličanstven pogled, a nekada su se iz nje kontrolirali putevi kroz dolinu rijeke Bosne i ušća Usore i Spreče.  Tvrđava je

BAŠTINA

Cazin: Počinje sanacija Berksovog dvorca na Starom gradu Ostrožac i kuće Nurije Pozderca

Na području grada Cazina u narednom periodu planirane su obnove brojnih kulturno-hiostorijskih, ali i izgradnja novih objekata čime će biti unaprijeđena turistička ponuda, ne samo Cazina nego i šire regije.

NAŠI LJUDI

Otkrivanje zaboravljene muslimanske i bošnjačke prisutnosti u Sloveniji

Činjenica da je 1917. godine pisano o džamiji i reisu-l-ulemi je dokaz o značajnom jubileju IZ. Zato je IZ u Sloveniji 2017. označila kao jubilarnu i svečanu godinu. Planirana je