Alhambra – jedna od najvažnijih građevina islamske arhitekture u Španiji

Alhambra – jedna od najvažnijih građevina islamske arhitekture u Španiji

Palata Alhambra u Španiji, jedno od najvažnijih djela islamske arhitekture izgrađene znanjem i umjetnošću andaluzijske civilizacije, svake godine privlači pažnju miliona turista iz svih dijelova svijeta, javlja AA.

Alhambra - jedna od najvažnijih građevina islamske arhitekture u Španiji

Alhambra, koja je na listi UNESCO-ove Svjetske kulturne baštine, jedna je od glavnih turističkih atrakcija Španije, pokazujući najpoznatiju i najvažniju građevinu islamske arhitekture.

Palata, na jugoistočnoj granici grada Granade, je remek-djelo srednjovjekovnog inženjerstva, a bila je i nadahnuće za mnoge priče i pjesme.

Citadela na vrhu brda koju je sredinom 13. stoljeća počela graditi dinastija Nasrid – posljednji muslimani koji su vladali u Španiji – u autonomnoj Andaluzijskoj regiji, pretvorila se u veličanstvenu građevinu izgrađenu na 142 hiljade kvadratnih metara.

Slika može predstavljati 3 osobe, spomenik i na otvorenom

Poznata kao jedno od svjetskih čuda, palata Alhambra, otvara vidike svojim posjetiteljima, koji je opisuju kao palatu iz bajke, budući da je svaki detalj na njoj pažljivo usklađen te sadrži mnoštvo motiva rukotvorina, posebno kamena i stolarije, mozaika i pločica.

Slika može predstavljati 7 osoba, na otvorenom i spomenik

Iako je dugi niz godina prepuštena svojoj sudbini, palata, koja je sačuvala svoju jedinstvenu eleganciju koju čine originalni motivi andaluzijske kulture, već oko osam stoljeća spada među najznačajnije blago islamske arhitekture. Bila je i najveći politički i aristokratski centar muslimanskog Zapada.

Alhambra - jedna od najvažnijih građevina islamske arhitekture u Španiji

Od ostalih srednjovjekovnih palata izdvaja se po svom sofisticiranom planiranju, složenim dekorativnim programima i brojnim očaravajućim vrtovima i fontanama.

Previous Bosanska dijaspora u Australiji finansijski podržala naše košarkašice
Next Suljagić i Jahić u Berlinu - Važno je da Njemačka podrži zaštitu ljudskih prava u Bosni i Hercegovini

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Očuvanje i afirmacija bosanskog ćilima trebaju biti imperativ (VIDEO)

  Amila Smajlović, doktorica Komunikologije koja je ovo zvanje stekla temom “Komunikacijski simboli –studija slučaja bosanski ćilim“, godinama se bavi otkrivanjem “tajne“ bosanskog ćilima, a naglašava da se moraju riješiti

BAŠTINA

PK „Goražde-Maglić“ organizuje planinarske ture na Stari grad Samobor

Planinarski klub (PK) “Goražde – Maglić” sutra će organizovati jednodnevnu planinarsku turu na Stari grad Samobor, kulu bosanskog vojvode Stjepana Vukčića Kosače. Kako je Feni kazao vođa orijentiring tima planinarskog

BAŠTINA

Prije 200 godina Sarajlije se digle protiv Ruždi-paše koji je bio zatočio ugledne Jevreje

Sredstvima Agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju Republike Turske (TIKA) uspješno je obavljena restauracija nadgrobnog spomenika Moše Rafaela Attiasa, poznatog i kao Zeki Efendi Rafaelović, koji je vro značajna ličnost