Annie Lennox: Slomljeno mi je srce zbog svih koji su bili žrtve ove tragedije koja se stalno razvija

Annie Lennox: Slomljeno mi je srce zbog svih koji su bili žrtve ove tragedije koja se stalno razvija

-Historija nesloge i spora između Izraela i Palestine seže decenijama unazad.

Oduvijek sam žudila da vidim mirno rješenje ovog tragičnog i naizgled beskonačnog sukoba.

Nisam ni antisemit ni pro- Hamas.

Moj stav je potpuno sa humanitarnog stanovišta, koji uvijek mora biti centralni u okolnostima u kojima je vrijednost ljudskog života svedena na nulu.

Do sada je uništeno više od 2 miliona života uz sve veći broj mrtvih od preko 27.000 i više od 66.000 ranjenih.

Ljudi su bili primorani da prežive košmarne uslove, uz ozbiljan nedostatak svih osnovnih resursa i zaliha.

Bolnice, medicinske ustanove i službe su u velikoj potrebi i jedva su u stanju da funkcionišu, dok zarazne bolesti haraju uz porast gladovanja.

Stalni teror, traume, prijetnje i bombardovanje prate svaki dan.

Ovo ni na koji način ne umanjuje tešku situaciju talaca i njihovih porodica, koje i dalje trpe nezamislivu bol nepoznavanja sudbine ili gdje se nalaze njihovi najmiliji.

Ne vidim kako je išta od ovoga učinilo išta da doprinese mirnom rješenju i slomljeno mi je srce zbog svih koji su bili žrtve ove tragedije koja se stalno razvija – napisala je danas poznata muzičarka Annie Lennox na svom Instagram profilu.

Mediji su danas opširno pisali o njenom gestu dan ranije.

Muzička ikona Annie Lennox odala je počast preminuloj pjevačici Sinead O’Connor na dodjeli Gremija u nedjelju navečer implicitnim pozivom na prekid vatre u Gazi . 

Tokom emotivno uzbudljivog nastupa na prestižnoj ceremoniji dodjele nagrada u segmentu ‘In Memoriam’, Lennox je odala počast irskoj umjetnici pjevajući obradu hita iz 1990. Nothing Compares 2 You .  

Pjevačica Eurythmicsa pratila je izvođenje s pozivom na prekid rata i podigla šaku, što se smatra referencom na Gazu.

“Umjetnici za prekid vatre – mir u svijetu”, rekla je Lennox. 

Njen nastup izazvao je val odgovora na internetu i pozive ljubitelja muzike da zvijezde signaliziraju podršku za prekid vatre  u Gazi. 

“Poštovanje Annie Lennox. Šteta što je prošlo toliko vremena u ovoj sezoni dodjele nagrada da slavna osoba ovo kaže”, napisao je bivši novinar MSNBC- a Mehdi Hasan u objavi na X. 

Društveni komentator i aktivista dr. Shola Mos-Shogbamimu također je pohvalio Lennox, rekavši da je ona “stvarna stvar” što je iskoristila svoju “vidljivost” da pojača pozive na mir u Palestini. 

Dok su neki škotskoj pjevačici pripisali zasluge za to što je bila prvi mejnstrim umjetnik koji je zahtijevao prekid vatre tokom prijenosa uživo, drugi su također kritizirali Lennox što nije spomenula Gazu po imenu. 

“Također puno govori da je tokom obilježavanja sjećanja na Sinead O’Connor, sve što je Annie Lennox mogla reći bio je poziv na prekid vatre (nije precizirano gdje) i uputiti generički poziv na mir širom svijeta”, napisala je novinarka AJ+ Sana Saeed na X. 

Drugi učesnici su demonstrirali svoju podršku Gazi s Grammyjem nagrađivanom basisticom i pjevačicom Esperanzom Spalding koja je obukla palestinsku kefiju u znak solidarnosti.

U međuvremenu, članovi pop-indie grupe boygenius – koju čine Fibi Bridžers, Džulijen Bejker i Lusi Dakus – nosili su crvene igle koje su predstavljale pokret Artists Call for Ceasefire Now.  

Prošlog oktobra, otvoreno pismo Artists Call for Ceasefire Now izazvalo je potpise drugih poznatih muzičara kao što su Drake, Dua Lipa i Jennifer Lopez koji su pozvali američkog predsjednika Joea Bidena i Kongres da pozovu na trajni prekid vatre u Gazi. 

“Tražimo da, kao predsjednik Sjedinjenih Država, vi i američki Kongres pozovete na hitnu deeskalaciju i prekid vatre u Gazi i Izraelu prije nego što se izgubi još jedan život”, navodi se u saopštenju.

Previous Izraelska tvrdnja o Hamasovom tunelu ispod bolnice u Gazi lažna: Na tom mjestu nalazi se rezervoar za vodu
Next Premijerno prikazan dokumentarni film „Agresija na istinu“, Avde Huseinovića

You might also like

NAŠI DANI

Bosanska državljanka lakše povrijeđena u napadu u Beču

Belma Musić (29), državljanka Bosne i Hercegovine, ranjena je tokom sinoćnjeg terorističkog napada u Beču, potvrdio je za BHRT ambasador BiH u Austriji Kemal Kozarić. “Saznao sam da se Belma

NAŠI DANI

Ukrajina oborila sedam ruskih aviona i dva helikoptera, uništeni i tenkovi

UKRAJINA – Udružene snage srušile su još jedan avion ruskog ratnog zrakoplovstva u regiji Lugansk. Ovo je sedmi ruski avion koji su danas oborile ukrajinske jedinice protuzračne odbrane, objavile su

OTPOR BOSNE

Novi Grad: Premijerno prikazan dokumentarni film “Operacija Vlašić”

U multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo, u ponedjeljak, 21. marta, u 18 sati, premijerno je prikazan igrano – dokumentarni film “Operacija Vlašić”, autora Enesa Hotića. Operacija “Vlašić” odnosi se