Belize: „Izrael dosljedno krši međunarodno pravo, međunarodno humanitarno pravo i ljudska prava stanovnika Gaze .”

Belize: „Izrael dosljedno krši međunarodno pravo, međunarodno humanitarno pravo i ljudska prava stanovnika Gaze .”

Vlada Belizea je 14. novembra 2023. objavila da je „više puta osudila akcije IDF-a u Gazi“, te da je od 7. oktobra 2023. „Izrael dosljedno krši međunarodno pravo, međunarodno humanitarno pravo i ljudska prava stanovnika Gaze .”

“Apelirali smo na Izrael da provede momentalni prekid vatre i da omogući nesmetan pristup humanitarnim zalihama u Gazi. Uprkos našim zahtjevima, Izrael nije zaustavio kršenje međunarodnog humanitarnog prava niti je dozvolio humanitarnim radnicima da ublaže patnje miliona stanovnika Gaze.”

Mjere protiv Izraela

Vlada Belizea, uz odobrenje kabineta i drugih članova PUP-a u Zastupničkom domu, ministarstva vanjskih poslova, vanjske trgovine i imigracije, poduzela je sljedeće mjere protiv Izraela koje stupaju na snagu odmah:

a. Vlada Belizea povlači svoj ugovor za akreditaciju Nj.E. Einat Kranz-Neiger, imenovani izraelski ambasador u Belizeu;

b. Sve aktivnosti koje sprovodi Počasni konzulat Izraela u Belizeu i imenovanje počasnog konzula su suspendovani;

c. Vlada Belizea dalje obustavlja sve aktivnosti počasnog konzulata Belizea u Tel Avivu, Izrael i povlači imenovanje svog počasnog konzula; i

d. Vlada Belizea također povlači svoj zahtjev za akreditaciju Jonathana Enava za počasnog konzula Belizea.

Ured za štampu vlade Belizea dalje je naveo:

“Od 7. oktobra 2023. godine, Izraelske odbrambene snage (IDF) su se bavile neprestanim neselektivnim bombardiranjem u Gazi u kojem je ubijeno više od 11.000 nevinih civila, uglavnom žena i djece. Bombardovanje je uništilo mnoge zgrade i infrastrukturu, uključujući bolnice, škole i drugu infrastrukturu.

“Više od milion stanovnika Gaze interno je raseljeno kao direktna posljedica rata. Osnovne životne potrepštine – voda, hrana, struja, medicinske potrepštine – ozbiljno su ograničene opsadom Gaze koju je nametnuo Izrael. Zbog toga su izgubljeni životi.

“Belize obnavlja svoj poziv na hitan prekid vatre u Gazi, nesmetan pristup humanitarnim zalihama u Gazi i oslobađanje svih talaca”, zaključuje se u priopćenju Vlade Belizea, prenosi  Caribbean News Global.

Previous Palestinci osporavaju Scholzove tvrdnje o Izraelu kao 'demokratiji'
Next Cornel West: “Kako izgleda pravda? Jednako dostojanstvo, jednaka prava, jednak pristup resursima za Palestince i Jevreje u toj regiji svijeta”

You might also like

NAŠI DANI

Schmidt ograničavanjem broja mandata namjerava izbaciti Komšića i Izetbegovića iz utrke za Predsjedništvo BiH

Kada smo bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka krajem jula upitali da li je tačno da u OHR-u razmatraju mogućnost izmjena Izbornog zakona BiH, rekao nam je da će taj posao

NAŠI DANI

Zenica se obračunala s kladionicama!

Gradsko vijeće Zenice u četvrtak, 29. decembra, je prihvatilo Prijedlog o posebnim iznosima komunalnih taksi. Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je predložio a Gradsko vijeće podržalo Odluku da se taksa za

NAŠI DANI

Trišiću 15 godina zatvora za zločine nad Bošnjacima Bratunca

Sud Bosne i Hercegovine je 13.12.2023. godine izrekao i javno objavio prvostepenu presudu u predmetu Milan Trišić. -Optuženi Milan Trišić je oglašen krivim što je radnjama opisanim u osuđujućem dijelu izreke presude počinio krivično djelo