Beograd: Uništen mural ratnom zločincu

Beograd: Uništen mural ratnom zločincu

U Njegoševoj ulici u Beogradu uništen je mural posvećen osuđeniku za genocid, Ratku Mladiću.

Iza uništavanja murala, kako saznaje Nova.rs, stoji predstavnik SDPS-a Đorđo Žujović.

Kako se vidi na slici, na mural ratnom zločincu bačena je kofa kreča.

Ovaj mural čuvala je policija, a aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović juče su privedene nakon što su ga gađale jajima. Poslije nekoliko sati puštene su na slobodu.

Potom je Trgu Nikole Pašića održan miran protest na kojem su građani iskazali nezadovoljstvo zbog incidenta u Njegoševoj ulici.

Četrnaest aktivista držalo je po jedno slovo ispisano na papiru, a zajedno čine pomenuti transparent „mural mora pasti“. Oni su potom slova ispisana na papiru spustili na zemlju, što su drugi učesnici pozdravili aplauzom.

Nakon što se Aida Ćorović na skupu obratila medijima, okupljeni ljudi su se sa Trga Nikole Pašića uputila ka mjestu na kojem je došlo do incidenta. Demonstranti su se kretali trotoarom i nisu blokirali saobraćaj.

Međutim, kada su stigli blizu Njegoševe ulice i murala, sačekao ih je kordon policije i sprečio ih da nastave šetnju.

Sa druge strane kordona, okupili su se desničari. Oni su pokušavali da probiju policijski kordon i tom prilikom su prijetili građanim i uzvikivali „Ratko Mladić“, a na njihovoj meti su se našli i pojedini novinari kojima su ometali uključenje ili im dobacivali da rade za „ustašku i izdajničku televiziju“.

Pojedini desničari su gađali okupljene građane daskama.

I pored policije, zaštitnika ratnih zločinaca, ministra policije, koji je i uslikan pored murala, mural je uništen i 9. novembar obilježen u duhu borbe protiv negatora genocida i ratnih zločina, prokomentarisala je današnju vijest Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo.

Uništen još jedan mural posvećen zločincu

– Nepoznati počinioci posuli su crnom farbom mural posvećen ratnom zločincu Ratku Mladiću u Sremskoj Kamenici, prenijela je jučer Autonomija.

Oni su crnu farbu prosuli po Mladićevom licu.

Mural se nalazi na stadionu Fudbalskog kluba Fruškogorac.

Društvenim mrežama kruži fotografija murala sa crnom farbom i poruka: „Srećan 9. novembar svima koji slave!“

Deveti novembar je Svjetski dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

Previous Krivična prijava novinaru Tanjuga zbog negiranja srebreničkog genocida
Next Biserko: Ponašanje Dodika i njegovo rastakanje države BiH je dio osmišljene politike u Beogradu

You might also like

NAŠI DANI

Drugovi iz SDP-a, ako ste prodali Srebrenicu, hoćete li i državu?

Socijaldemokratska partija (SDP) je jedina partija sa sjedištem u Sarajevu koja nije podržala kandidaturu Alije Tabakovića za načelnika Općine Srebrenica, podsjeća Kantonalni odbor Demokratske fronte Sarajevo. – Predsjednik Općinskog odbora

NAŠI DANI

U Vijećnici otvorena stalna postavka „Prikaz rada i doprinosa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)“

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, Sven Petke, direktor njemačke Fondacije Konrad Adenauer u BiH i Igor Gavrić, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva svečanim činom otkrivanja ploče zvanično su u Vijećnici otvorili

NAŠI DANI

Ministar vanjskih poslova Njemačke: Nećemo moći skrštenih ruku pratiti nastavak ove neodgovorne politike

Heiko Maas, Ministar vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke ekskluzivno je odgovorio na pitanja politicki.ba o situaciji u Bosni i Hercegovini. Njemačka je sve angažiranija na Balkanu. Aktivnosti ove države su, s druge