Pirići kod Bratunca: Šehidski nišan kao trajna opomena na žrtve agresije (Video)

Pirići kod Bratunca: Šehidski nišan kao trajna opomena na žrtve agresije (Video)

“Entitet nije država, gdje je došao srpski vojnik bio je genocid”.

Na prigodan način, u prisustvu velikog broja građana Podrinja, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Vlade Federacije BiH i Tuzlanskog kantona u povratničkom naselju Pirići kod Bratunca obilježena je godišnjica od formiranja čete koja je branila ovaj dio BiH od agresije. Također, ovim povodom otkriveno je i spomen obilježje “Šehidski nišan”, kao trajni podsjetnik na sve one koji su dali svoj život u odbrani ovog kraja od velikosrpskog agresora.

Prisutnima su se obratili brojni gosti među kojima potpredsjednik manjeg bh. eniteta Ramiz Salkić, premijer Vlade Tuzlanskog kantona Bego Gutić, federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević, ministar Fahrudin Skopljak, predsjednik Skupštine TK Senad Alić, a u ime domaćina na skupu su govorili predsjednik RVI Bratunca te prvi komandir ove čete Fahrudin Hasanović – Beli, koji je govorio o ratnom putu ove čete i uslovima u kojima je ona formirana.

– Ova četa je bila sastavljena od rudara, radnika, poljoprivrednika, seljaka, običnih ljudi, bez ijednog oficira i branili smo se lovačkim puškama, pravljenim pištoljima i alatima. Upravo na današnji dan pale su i naše prve žrtve, naša sestra Alija Begzadić i naš brat Husein Ahmetović, a toga dana sam i ja teško ranjen. Ono što želim reći je podatak koji treba da se zna, a to je da su nam više zla nanijeli iz susjedne Srbije, a Drina je tek nekih 500 metara odavde, nego domaći četnici – istakao je između ostalog prvi komandir čete u Pirićima Fahrudin Hasanović.

Za ovu priliku proučen je i Tevhid za sve šehide čija 194 imena uklesana u spomen obilježje svjedoče kakve su sve zločine činili agresori na ovim prostorima, ali i opominju da se nikada i nikome ovako zlo više ne ponovi.

Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije BiH: “Entitet nije država, gdje je došao srpski vojnik bio je genocid”.

Inače, u selu Pirići danas u teškim uslovima žive malobrojne porodice. Prije agresije ovo mjesto je naseljavalo ukupno 75 porodica.

https://www.youtube.com/watch?v=sGBORnixL4E

 

Izvor: tuzlarije.net  

Previous Nominacija Rukopisne zbirke Gazi Husrev-begove biblioteke i Sarajevske Hagade za upis u UNESCO
Next JAKOVČIĆ: BIH MOŽE BITI SVJETIONIK EUROPE. ŽIVJELA BOSNA I HERCEGOVINA!

You might also like

NAŠI DANI

Otkazana zajednička vježba OSBiH i Vojske Srbije

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine otkazalo je vojnu vježbu na Manjači koja se trebala održati u toku ovog mjeseca, od 9. do 16. oktobra. -Ministarstvo odbrane BiH odgodilo do daljnjeg

NAŠI DANI

Potvrđeno u Parlamentu: Čović blokira potpis ugovora Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice

  Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac potvrdila je danas na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da Dragan Čović blokira prijedloga osnova ugovora Bosne i Hercegovine

NAŠI DANI

Gradonačelnik Londona odao počast žrtvama genocida u Srebrenici

Sadiq Khan, gradonačelnik Londona, odao je počast žrtvama genocida u Srebrenici istakavši da je 11. juli 1995. godine, kada je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka, sraman zločin protiv čovječnosti koji