Blinken: Zapad traži alternative ako Rusija blokira misiju u Bosni i Hercegovini

Blinken: Zapad traži alternative ako Rusija blokira misiju u Bosni i Hercegovini

Zapadne sile traže alternative kako bi osigurale međunarodne snage u Bosni i Hercegovini ako Rusija blokira obnovu mirovne misije koju podržava UN, izjavio je u utorak državni sekretar SAD-a Antony Blinken. 

Rusija, saveznica Srba u BiH i članica Vijeća sigurnosti koja ima pravo veta, kritična je prema naporima UN-a u toj balkanskoj zemlji, ali je u novembru pristala na jednogodišnje produženje mandata UN-a za snage predvođene Evropskom unijom.

Od tada su se odnosi Zapada naglo pogoršali s Rusijom koja je u februaru napala Ukrajinu, a čelnici Srba u Bosni i Hercegovni pojačali su separatističku retoriku, piše AFP.

– Neka vrsta međunarodnih snaga s odgovarajućim mandatom neophodna je za pokušaj održavanja sigurnog okruženja u Bosni i Hercegovini – rekao je Blinken Odboru za vanjske poslove Senata odgovarajući na pitanje.

On je također rekao da SAD planiraju sa saveznicima o vanrednim situacijama poput ove.

– Ako mandat ne bude obnovljen u novembru, pokušavamo osigurati da imamo nešto što će pružiti podršku – rekao je Blinken.

Ruska ambasada u Sarajevu ranije ovog mjeseca je upozorila da bi stav Zapada mogao uzrokovati “destabilizaciju” u Bosni, što je izazvalo strah od prelijevanja iz ukrajinskog sukoba.

Ruska izjava uslijedila je nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt, kojeg Zapad podržava, ali ga Moskva ne priznaje, suspendovao kontroverzni zakon koji bi RS-u omogućio preuzimanje državne imovine na njihovom teritoriju.

Izvor: Agencije

Previous Finski ministar zvao hrvatskog šefa diplomatije, sutra će to napraviti i švedska ministrica
Next Novac zarađen u Švicarskoj uložili u najsavremeniju farmu romanovskih ovaca

You might also like

NAŠI DANI

Osigurano 22 miliona dolara za izgradnju Univerzitetske biblioteke

Bosna i Hercegovina i Kraljevina Sudijska Arabija potpisale su danas u Sarajevu memorandume o podršci Saudijskog fonda za razvoj Univerzitetskoj biblioteci u Sarajevu i općini Goražde. Potpisnici su zamjenik predsjedavajućeg

NAŠI DANI

Probne vožnje na relaciji Sarajevo – Zenica: Talgo vozovi na prugama u FBiH sljedeće sedmice

Pripreme za puštanje talgo vozova u promet u završnoj su fazi. Ovi savremeni vozovi koji se svrstavaju među najkvalitetnije u Evropi sljedeće sedmice će se naći na pruzi i tako

NAŠI DANI

Komšić primio u posjetu pobjednice najprestižnijeg međunarodnog takmičenja iz ljudskih prava u Strasbourgu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je u posjetu pobjednice najprestižnijeg međunarodnog takmičenja iz ljudskih prava u Strasbourgu Delilu Islamović, Lamiju Dedagić, Anesu Karaman i Eminu Kukuljac, dekanesu