Britanski zastupnik smijenjen s pozicije zbog poziva na prekid vatre

Britanski zastupnik smijenjen s pozicije zbog poziva na prekid vatre

Britanski član parlamenta smijenjen je sa pozicije parlamentarnog privatnog sekretara nakon što je pozvao na prekid vatre u Gazi.

Paul Bristow, konzervativni zastupnik za Peterborough, rekao je da bi prekid vatre “spasio živote i omogućio kontinuiranu kolonu humanitarne pomoći” da stigne do civila, u pismu britanskom premijeru Rishiju Sunaku dostavljenom prošle sedmice.

Britanska vlada se protivi prekidu vatre – uprkos kontinuiranom gubitku života u Gazi – a portparol Sunaka je rekao da je Bristow smijenjen sa svoje pozicije jer nije podržao odluku vlade.

Rukovodstvo vladajuće Konzervativne stranke kao i glavne opozicione Laburističke stranke odbilo je pozvati na prekid vatre, ali se pojavilo neslaganje među članovima parlamenta i vijećnicima, posebno unutar ljevičarskih laburista.

Zastupnik Laburista Andy McDonald također je suspendovan u ponedjeljak zbog upotrebe fraze “između rijeke i mora” na propalestinskom skupu.

Pristalice Izraela pokušale su kontrolisati korištenje fraze koja poziva na slobodu Palestinaca između Sredozemnog mora i rijeke Jordan.

McDonladova upotreba termina uključivala je referene na “Izraelce i Palestince, između rijeke i mora”, koji žive u “mirnoj slobodi”, prenosi AJB.

Previous 'Ne smatram da sam neka legenda. Uvijek sam učen, od malena, da pomognem narodu'
Next Kanada: Jevrejski demonstranti sjede ispred ureda političara, traže prekid vatre u Gazi 

You might also like

NAŠI DANI

Bećirović razgovarao s predsjednikom Egipata

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Arapske Republike Egipat Abdelom Fattahom el-Sisijem o aktuelnoj situaciji na Bliskom Istoku i bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Egipta. Ovo

NAŠI DANI

KO ŽELI DA KONTROLIŠE GRAĐANE I MEDIJE: Uvode li vlasti Kantona Sarajevo “verbalni delikt” na mala vrata?

Vlada Kantona Sarajevo krajem aprila utvrdila je Nacrt zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira na području Kantona Sarajevo. Po prvi put u Kantonu Sarajevo, ovim Nacrtom zakona se reguliše

HISTORIJA

Novinari pisali Puljiću i ministrici Pendeš: Ikongrafija Hrvatske nema šta tražiti na Bobovcu

Bosansohercegovački novinari Ibrahim Halilović i Bedrudin Gušić kritizirali su najave da će se na Bobovcu u povodu obilježavanja 25. oktobra – dana kada je umrla pretposljednja bosanska kraljica Katarina, naći i delegacija vojske