Bugojanac Mesud Buljina: Vodeničarski posao sam zavolio još kao dijete

Bugojanac Mesud Buljina: Vodeničarski posao sam zavolio još kao dijete

 

Nema prolaznika koji neće zastati i bar nakratko uživati u očaravajućem prizoru, koji pruža pogled na jedinu vodenicu u bugojanskoj mjesnoj zajednici Drvetine, smještenu na lokaciji Sastavci u donjem dijelu naselja Podripci.

Vlasnik vodenice je mještanin Podripaca Mesud Buljina, koji kaže da je vodeničarski posao naslijedio od oca, a zavolio još kao dijete.

– Ranije smo imali vodenicu koja je od kuće bila udaljena oko trista metara. Teško je bilo ići i raditi tamo, pogotovo noću. Zbog toga sam došao na ideju da vodenicu smjestim u dvorište, i ona je tu već petnaestak godina – kazao je.

Tu, veli, melje brašno od žitarica sa svog imanja koje se prostire na oko stotinu duluma zemljišta, od kojih se dvadeset nalazi u neposrednoj blizini kuće u kojoj živi sa suprugom Sebinom i četvero djece.

Proizvodi kukuruz, pšenicu, raž, ječam i zob, koje kasnije melje u vodenici i skupa s raznim povrćem i voćem koje, također, uzgaja, plasira kupcima na pijacama u Bugojnu i Donjem Vakufu.

– Sve je domaće, nema nikakve hemije, prskanja, ništa. Svako malo obiđem vodenicu, provjerim da li melje sitno, krupno… Strogo vodim računa i o ambalaži za sortiranje žita, koje mora biti na suhom mjestu – naglasio je.

Dodaje da ima i onih koji donose vlastite žitarice i melju ih u vodenici, koja je postala važan izvor prihoda u njegovom domaćinstvu, s obzirom da je godinama na birou i bez posla.

Vjeruje da će vodenica na Servanjskoj rijeci, koja je podijelila imanje i napravila tako otok koji je danas ispunjen cvijećem i drugim ukrasnim detaljima, još dugo služiti svojoj namjeni i da će i mlađi članovi porodice nastaviti davno započetu tradiciju.

– Svi pomažu u poslu. Supruga brine o mlijeku, pravi sireve i pripremi sve ostale proizvode, koje nosim na pijacu. Osmislila je izgled kompletnog dvorišta, a zaslužna je i za sve ovo što vidite, pa i za kaskade napravljene na rijeci. Kad ja nisam u vodenici, tu su sinovi. Stariji se školuje na poljoprivrednom fakultetu, a mlađi sprema za fakultet. I kćerka, koja je gimnazijalka, pomogne kada god to zatreba. Najmlađa u kući, trogodišnja Amina, zabavlja nas dok radimo – kaže Mesud.

Ističe na kraju da ga posao u vodenici opušta i da tu zaboravi na sve probleme, te da uživa u svakom dijelu svog dvorišta, u kojem postoje i dva izvora pitke vode.

– I rijeka je čista, nema nikakvog otpada, kanalizacije. Ovdje postoje idealni uvjeti za rad ribnjaka i razvoj turizma. Bilo je nekih prijedloga, i ne kažem da se u budućnosti nešto neće uraditi po tome pitanju – kaže ovaj Bugojanac.

Previous Unapređenje saradnje: U planu direktni let Peking – Sarajevo
Next Sarajlije se uz suze i ruže oprostili od 35 ubijenih Srebreničana (VIDEO)

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Tvrdi Teočak na padinama planine Majevice –  iz njega se vide Drina i Sava, Bijeljina i Brčko 

Teočak je smješten na sjeveroistočnim padinama planine Majevice, na nadmorskoj visini od 300 do 600 metara. Teočak je u dalekoj prošlosti imao veoma važnu ulogu zbog svoje tvrđave i strateškog

ŽIVOT

Tihomir na svom ranču u Trebižatu oživio duh Divljeg zapada

Bijeg od užurbane svakodnevnice i suživot s prirodom životni je moto Tihomira Sušca iz Čapljine, koji je na svome imanju u mjestu Trebižat izgradio jedinstveni indijansko-kaubojski “Gaucho ranch” i time

BH RAZGLEDNICA

Prirodne ljepote Japodskih otoka na Uni

Pandemija koronavirusa je najviše štete nanijela turizmu u cijelom svijetu pa tako i u našoj zemlji. U Unsko-sanskom kantonu, koji posljednjih godina bilježi rekordno povećanje broja turističkih posjeta, nadaju se