Čuvari Bosne uputili poziv institucijama Bosne i Hercegovine da zaštite suverenitet i teritorijalni integritet države

Čuvari Bosne uputili poziv institucijama Bosne i Hercegovine da zaštite suverenitet i teritorijalni integritet države

Udruženje Čuvari Bosne uputilo je poziv institucijama Bosne i Hercegovine da zaštite suverenitet, i teritorijalni integritet BiH.

Poziv prenosimo u cijelosti:

“Poštovani članovi Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH, Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva sigurnosti BiH,

Obraćamo vam se s dubokom zabrinutošću zbog sve izraženijih i agresivnijih poteza Milorada Dodika, predsjednika entiteta Rs, i njegove stranke SNSD, čiji cilj je očito destabilizacija Bosne i Hercegovine i narušavanje njenog ustavnog poretka. Kako se približava 9. januar, dan koji se u Rs-u proslavlja na način koji predstavlja otvorenu secesionističku provokaciju, smatramo da je neophodno da sve državne institucije BiH, uključujući i vas, preduzmete konkretne i odlučne mjere za zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše države.

Glavni razlog za ovu našu zabrinutost je kontinuirano eskaliranje secesionističkih težnji od strane Milorada Dodika i njegove stranke. Od organiziranja ilegalnog pseudo-referenduma 2016. godine, do provokativnog i protivustavnog “mimohoda” u Sarajevu 2023. godine, svjedočili smo sistematskom kršenju Ustava BiH i
potkopavanju njenog ustavnog poretka.

Ove aktivnosti predstavljaju direktne napade na integritet države i ne mogu se više ignorirati. Što posebno zabrinjava je nedovoljna reakcija državnih sigurnosnih struktura na ove aktivnosti. Nije jasno koliko se ozbiljno shvataju potencijalne posljedice Dodikovih poteza, ni na koji način se pripremaju državne institucije da se suprotstave bilo kakvim pokušajima otcjepljenja. Također, ponašanje EUFOR-a i drugih međunarodnih partnera koji su dužni da čuvaju teritorijalni integritet BiH bilo je do sada neodlučno i nedostatno. Posebno zabrinjava što sigurnosne agencije svojim nedjelovanjem i neaktivnošću u zaštiti ustavnog poretka BiH indirektno podržavaju i pomažu secesionističke težnje Milorada Dodika i njegove stranke.

Zbog toga upućujemo vam sljedeće zahtjeve:

1. Posjetite sve sigurnosne državne strukture – agencije i ustanove, i uvjerite se u njihovu spremnost i kapacitet da djeluju u skladu sa Ustavom i Zakonom u slučaju bilo kakvog pokušaja narušavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

2. Donesite jasnu i odlučnu javnu izjavu kojom osuđujete secesionističke težnje Milorada Dodika i njegove stranke, te naglasite nepovratnu pripadnost BiH Daytonu i njenom ustavnom poretku.

3. Razradite i usvojite konkretan plan djelovanja za zaštitu ustavnog poretka BiH u slučaju pokušaja otcjepljenja ili drugih antiustavnih aktivnosti.

4. Zatražite od međunarodne zajednice da jasno i nedvosmisleno poruči da neće tolerirati kršenje ustavnog poretka BiH i da će odmah i odlučno reagirati na bilo kakve pokušaje destabilizacije države. Od njih zatražite precizan akcioni plan djelovanja protiv secesionizma kojeg će biti dužni da se drže u slučaju istog.

Smatramo da je sada ključni trenutak da se odvažno i odlučno suprotstavimo svim secesionističkim i antiustavnim težnjama. U suprotnom, riskirate da pokažete slabost i neodlučnost, što bi Dodika i njegove sljedbenike moglo ohrabriti da idu još dalje u svojim planovima za razbijanje BiH.

Bosna i Hercegovina je na prekretnici. Potrebno je da sve državne institucije pokažu jedinstvo i odlučnost u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše države. Zahtjevamo da poduzmete konkretne mjere i preduzmete sve potrebno da BiH ostane cjelovita i funkcionalna država”.

Previous Maestro Safet Zec: Ima nešto u tom Bošnjaku. Daleko smo najkvalitetniji, vrijedni, talentovani, ali neujedinjeni
Next NUB BiH - 'Bosniaca' indeksirana u Scopus, multidisciplinarnoj bazi sažetaka

You might also like

NAŠI DANI

Podijeljena hrana, odjeća i obuća za migrante u Tuzli

MFS-EMMAUS-ov tim kontinuirano pomaže migrantima u Tuzli. Hrana, voda, mlijeko i odjeća podijeljena je i jučer na svim lokacijama gdje se grupišu migranti u ovom gradu. Pored velikog broja migranata

NAŠI DANI

Ukidanje akciza na gorivo u trajanju od šest mjeseci; PDV na hranu 5%

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci.

NAŠI DANI

Općina Prozor-Rama odbila proglasiti Komšića personom non grata

  Općinski načelnik Prozora/Rame Jozo Ivančević odbio je zahtjev HDZ BiH da se hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića proglasi nepoželjnom osobom i u toj sredini, a u