Devet privatnih fakulteta obuhvaćeno istragom o kupovini diploma

Devet privatnih fakulteta obuhvaćeno istragom o kupovini diploma

Kupovina falsifikovanih diploma je decenijama vrlo rasprostranjena u našoj zemlji. Tužioci posebnog odjela za organizovani kriminal Tužilaštva BiH provode opsežnu istragu o kupoprodaji diploma na devet univerziteta i visokih škola u Bosni i Hercegovini. U Tužilaštvu BiH ističu da je upravo nezakonito sticanje diploma temelj korupcije, jer su osobe sa lažnim diplomama zaposlene u javnim institucijama i ustanovama, te nastavljaju djelovati na sličan način.

Na spisku Tužilaštva BiH se nalazi devet privatnih univerziteta i visokih škola iz Banja Luke, Travnika, Mostara i Brčko distrikta. Istragom su obuhvaćeni:
Nezavisni univerzitet Banja Luka
Univerzitet za poslovne studije Banja Luka
Visoke škole za primjenjene i pravne nauke „Prometej“ Banja Luka
Univerzitet za poslovni inženjering i menadžement Banja Luka
Panevropski univerzitet „Aperion“ Banja Luka
Internacionalni univerzitet Travnik
Intrenacionalni univerzitet Brčko distrikt
Univerzitet modernih znanosti „CKM“ Mostar
Visoka škola „Union“ Mostar
Šef kluba zastupnika Stranke za BiH u ZD PF BiH, Admir Čavalić, zatražio je i dobio od Tužilaštva BiH informacije u vezi toka istrage. Kaže da je u pitanju historijska afera.

Grupa osumnjičena za krivotvorenje diploma je tokom dužeg perioda u Banjoj Luci, Prijedoru, Travniku, Brčkom, Mostaru i drugim gradovima, pa čak i u drugim državama, pronalazila osobe zainteresovane za nezakonito sticanje diploma bez provođenja nastavnog procesa i polaganja ispita.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH je u februaru provelo operaciju kodnog naziva „Klaster“ kada je uhapšeno 11 osoba koje se povezuju s izdavanjem i prodajom krivotvorenih diploma. Među njima su rektori, dekani i profesori. Istragom je utvrđeno da se diploma, pa čak i dokaz o doktoratu na privatnim univerzitetima mogao dobiti u roku od pet dana.

Videoprilog TVSA

Previous Emina Dervišević, dobitnica Evropske nagrade u medicini
Next Salkan Delić ostvario dječački san: Kur'an na Brajevom pismu za slijepe u Bosni i Hercegovini

You might also like

NAŠI DANI

Grad koji je osnovao bosanski kralj: Na novoj zastavi Herceg Novog Sahat kula i ljiljani

  Opština Herceg Novi će pored grba, imati i novu zastavu, a na njoj će biti u plavoj, zlatnoj i srebrnoj boji Sat kula sa dva ljiljana sa strane. Iz

NAŠI DANI

Iftar u nekadašnjem kraljevskom dvoru bosanske dinastije Kotromanić (Video)

Tokom ramazana i u našoj se zemlji svakodnevno organiziraju javni iftari. Tako je ramazanska večera upriličena i u naselju Soko kod Gračanice, u nekadašnjem kraljevskom dvoru bosanske dinastije Kotromanić. Dvor

NAŠI DANI

Mehmedović: Briselski državni udar u Bosni i Hercegovini

–Da li nam EU sprema KIPARSKI MODEL? Samo sa USA voditi pregovore. Ne pregovarati sa EU – poručuje državni parlamentarac Šemsudin Mehmedović nakon što su u javnost dospjele informacije o