‘Divan čovjek’: Al Jazeerin Samer Abu­daqa ubijen u izraelskom napadu

‘Divan čovjek’: Al Jazeerin Samer Abu­daqa ubijen u izraelskom napadu

Al Jazeera Media Network najoštrije osuđuje napad izraelskih dronova na školu u Gazi koji je rezultirao ubistvom snimatelja Samera Abudaqe.”

“Mreža smatra Izrael odgovornim za sistemsko ciljanje i ubijanje novinara Al Jazeere i njihovih porodica. U današnjem bombardiranju u Khan Younisu, izraelske bespilotne letjelice ispalile su projektile na školu u kojoj su civili potražili utočište, što je rezultiralo neselektivnim žrtvama. Nakon Samerove ozljede, ostao je krvariti do smrti više od pet sati, jer su izraelske snage spriječile hitnu pomoć i spasioce da dođu do njega, uskraćujući mu prijeko potrebnu hitnu pomoć.”

“Al Jazeera Media Network izražava svoje iskreno saučešće porodici u Gazi i Belgiji, pokojnog kolege Samera Abudaqe.

“Ubistvom Samera Abudaqe broj novinara i medijskih radnika ubijenih u Gazi je prešao 90. Al Jazeera poziva međunarodnu zajednicu, organizacije za slobodu medija i Međunarodni krivični sud da preduzmu hitnu akciju kako bi izraelsku vladu i vojsku pozvali na odgovornost za ove pokolje i zločine protiv čovječnosti.”

Abudaqa je bio otac mladog palestinskog umjetnika Zaina

Pjevač tinejdžer, koji živi u Belgiji, prije dvije godine svom je ocu posvetio pjesmu u kojoj je izrazio bol što je tako daleko od njega.

Zain, koji ima stotine hiljada pratitelja na društvenim mrežama, odnedavno objavljuje muziku i poruke na arapskom i engleskom o strahotama rata u Gazi.

“Ono što se sada događa u Gazi je neusporedivo”, rekao je u nedavnom videu.

“Palestinci zaslužuju bolju budućnost.”

Nećakinja Shireen Abu Akleh: Bez odgovornosti za ubistva palestinskih novinara

Lina Abu Akleh, čiju su tetku ubile izraelske snage na okupiranoj Zapadnoj obali prošle godine, izrazila je tugu zbog ubistva Abudaqe.

“Počivaj u miru Samer. Nemam više riječi. Ovo je previše poznata bol”, napisala je Lina u na društvenim mrežama.

Abu Akleh, veteranska dopisnica Al Jazeere, bila je američka državljanka, ali se Bidenova administracija opirala pozivima da se Izrael smatra odgovornim za njeno ubistvo.

  • Nižu se počasti Abudaqi, ocu četvero djece koji će biti upamćen kao ljubazan i vrijedan kolega i prijatelj.
  • Najmanje 12 osoba je ubijeno u napadima na školu Ujedinjenih naroda u Khan Younisu i kuće u južnoj dijelu Gaze.
  • Zbog izraelskih napada, ponovo su prekinute telekomunikacijske usluge u Gazi. Vladin ured za medije u Gazi kaže da prekid komunikacija otežava napore spašavanja.
  • Izrael je završio raciju u Jeninu, koja je trajala 60 sati, ubivši 11 Palestinaca; snage su nastavile s noćnima napadima na okupiranoj Zapadnoj obali.
  • Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je Jakeu Sullivanu da izraelskoj vojsci treba ‘više od nekoliko mjeseci’ da porazi Hamas, dodajući da će ‘rat potrajati’.
  • Najmanje 18.787 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima od 7. oktobra. Revidirani broj poginulih u Izraelu iznosi 1.147.
Previous Bosanska IT kompanija ima više od  200 zaposlenih, radi na gotovo svim kontinentima
Next Mladi iz Bosne i Hercegovine briljirali u finalu Studentske lige UNWTO-a u Madridu

You might also like

NAŠI DANI

London: Ministrica Turković susrela se s kraljem Charlesom III

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković prisustvovala je sinoć prijemu u Buckinghamskoj palači povodom ispraćaja preminule kraljice Elizabethe II. Tom prilikom susrela se

NAŠI DANI

Danas protesti građana ispred OHR-a i redovna sjednica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira

 Protesti građana u Sarajevu zakazani su za danas ispred Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini. Ovaj događaj, prvobitno najavljivan za jučer, organizatori su prolongirali između ostalog zbog najave

NAŠI DANI

Obnovljen pješački most preko Miljacke na Otoci

Pješački most preko Miljacke na lokalitetu Otoka Mender dobio je sasvim novi izgled nakon što je završena njegova sanacija. Radove je izvela firma “Dinalsa”, a finansirala ih je Općina Novi