Dobri Bošnjanin! Borić odlučio – Čile opozvao ambasadora u Izraelu

Dobri Bošnjanin! Borić odlučio – Čile opozvao ambasadora u Izraelu

Diplomatski odnosi između Izraela i niza južnoameričkih zemalja su se pogoršali ili prekinuli usred tekuće vojne kampanje Izraela u Pojasu Gaze.

Bolivija je u utorak objavila da je prekinula diplomatske odnose s Izraelom zbog smrtnih slučajeva civila uzrokovanih njegovim ratom u Pojasu Gaze, dok su Čile i Kolumbija povukle svoje ambasadore u toj bliskoistočnoj zemlji na konsultacije.

Odluka Bolivije donesena je nakon sastanka u ponedjeljak s palestinskim ambasadorom u toj južnoameričkoj zemlji, rekla je Maria Nela Prada, ministrica bolivijskog predsjedništva, u ažuriranju.

Pored raskida diplomatskih veza s Izraelom, ona je rekla da bolivijska vlada “zahtijeva okončanje napada u pojasu Gaze, koji su do sada doveli do hiljada smrtnih slučajeva civila i prisilnog raseljavanja palestinskog naroda”, navodi se u prijevodu CNBC-a.

-Bolivija je već prekinula diplomatske odnose s Izraelom između 2009. i 2020. godine, također zbog svojih vojnih akcija u Pojasu Gaze, u kojima su poginule hiljade ljudi. Izrael kaže da su njegove akcije u samoodbrani i da su usmjerene na palestinsku militantnu grupu Hamas, koja kontrolira pojas Gaze.

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro i njegov čileanski kolega Gabriel Boric Font su tokom noći najavili povlačenje ambasadora svojih zemalja u Izraelu na konsultacije u odvojenim objavama na društvenim mrežama koje je preveo CNBC.

Borić je objavio sljedeće.

-S obzirom na neprihvatljiva kršenja međunarodnog humanitarnog prava koja je Izrael učinio u Pojasu Gaze, kao Vlada Čilea odlučili smo da pozovemo čileanskog ambasadora u Izraelu, Jorgea Carvajala, u Santiago na konsultacije.

Čile oštro osuđuje i sa velikom zabrinutošću primjećuje da ove vojne operacije – koje u ovom trenutku svog razvoja podrazumijevaju kolektivno kažnjavanje palestinskog civilnog stanovništva u Gazi – ne poštuju temeljne norme međunarodnog prava, što pokazuje više od osam hiljada civilnih žrtava, uglavnom žene i djeca.

Podsjećamo, predsjednik Čilea Gabriel Borić vuče porijeklo iz Bosne i Hercegovine, odakle su, preko dalmatinskih otoka (kako svjedoče mještani), njegovi preci migrirali u ovu južnoameričku zemlju. Prvi poznatiji bosanski ban također se prezivao Borić. Vrijedi istaći kako u Čileu živi znatan broj građana palestinskog porijekla.

-Jordan je još jedna od zemalja koja je saopćila da je opozvala ambasadora u Izraelu.

(MiruhBosne)

Previous Građani Goražda poslali poruku da se hitno zaustave stradanja u Gazi i Palestini
Next Konaković: Ako političari budu zreli i hrabri, mogli bismo napraviti najveći iskorak u historiji BiH

You might also like

NAŠI DANI

MUP KS: Ubijen višestruki ubica Edin Gačić

  Na području Lepenice danas je ubijen višestruki ubica Edin Gačić, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) Suvada Kuldija, glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS). Kako je kazala,

NAŠI DANI

Heroj teočanske regije: Obilježena godišnjica pogibije Kapetana Hajre

Otkrivanjem spomen-biste narodnom heroju oslobodilačkog rata, brigadnom generalu Hajrudinu Mešiću, a zatim i polaganjem cvijeća i učenjem Ja’sina na mjestu pogibije i mezaru Kapetana Hajre danas je obilježena 24. godišnjica

NAŠI DANI

Kreševo – pomjereni stećci iz nekropole, radove nadzirao student

Pet stećaka pomjereno je i izmješteno iz nekropole na lokalitetu Polje, u općini Kreševo, tokom građevinskih radova na lokaciji na kojoj je planirana izgradnja policijske stanice, kazao je Feni voditelj