Konaković: Ako političari budu zreli i hrabri, mogli bismo napraviti najveći iskorak u historiji BiH

Konaković: Ako političari budu zreli i hrabri, mogli bismo napraviti najveći iskorak u historiji BiH

 Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković ocijenio je u razgovoru za Fenu da su se danas tokom posjete predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen Sarajevu mogle čuti ohrabrujuće i optimistične poruke, ali da su “pred nama su još neke obaveze koje bismo trebali ispuniti”.

Govoreći pred polazak za Berlin, gdje će sutra učestvovati u radu ministarske konferencije pod nazivom “Veća, jača Evropska unija čini EU spremnom za proširenje, a buduće članice spremnim za pristupanje”, istaknuo je da je ovo bila treća posjete Von der Leyen BiH u zadnjih nekoliko godina što pokazuje interes za BiH i njenom evropskom perspektivom.

– Mnogo je lakše razgovarati s političarima kada znamo da na drugoj strani stoje konkretni planovi Evropske unije, koji su možda postojali i ranije, ali mi se čini da su sada konkretniji nego ikad i da se u smislu podrške našoj ekonomiji tu zaista otvara ogroman prostor u smislu sredstava i  fondova – kaže Konaković.

– Ako političari budu zreli, ako budu hrabri, ako im na prvom mjestu bude interes građana BiH mogli bismo napraviti najveći iskorak u historiji ove zemlje – smatra on.

O otvaranju pregovora o pridruženju BiH Evropskoj uniji odlučivat će sve države članice EU, a ne pojedini zvaničnici. Konaković kaže da je vrlo ohrabrujuće što su neke članice već otvoreno zagovarale, a neke i pisale pismo za račun BiH o otvaranju pregovora.

Konaković navodi da ne zna da li je BiH nakon njene posjete bliže otvaranju pregovora, ali će razgovarati o tome sutra s njemačkom šeficom diplomatije Annalenom Baerbock, ministrom vanjskih poslova Španije Joséom Manuelom Albaresom Buenom, a bit će tamo i još neki drugi zvaničnici, “kako bi dodatno objasnili da bi otvaranje pregovora u ovom trenutku bilo vjetar u leđa proevropskim strankama i jedna mala pljuska onima koji nisu baš proevropski orijentirani”.

Previous Dobri Bošnjanin! Borić odlučio - Čile opozvao ambasadora u Izraelu
Next Norveški ljekar Mads Gilbert: Oni koji danas podržavaju Izrael sigurno ne znaju kako će to opravdati svojoj djeci

You might also like

NAŠI DANI

Premijer Novalić pokazuje dostojanstvo Bosne! Vlada FBiH naložila ZZJZ da bez odlaganja zaključi ugovor za nabavku vakcina

Vlada Federacije BiH se na večerašnjoj hitnoj sjedici upoznala sa informacijom o provođenju postupka ispitivanja tržišta, obavljenim pregovorima s proizvođačima vakcina i/ili ovlaštenim zastupnicima u svrhu nabavke vakcina protiv koronavirusa

NAŠI DANI

Bihać: U MZ Orašac svečano otvorena novoizgrađena sportska dvorana

Danas je u bihaćkoj mjesnoj zajednici Orašac svečano otvorena novoizgrađena sportska dvorana. Svečanosti je prisustvovao i predsjednik SDA i Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović. Izetbegoviću je

NAŠI DANI

Nepoznati dobročinitelj izmirio dugove u visočkoj apoteci

Posljednji petak pred nastupajući mjesec ramazan u apoteku Avicena u Visokom ulazi muškarac. Prošlo je 15.00 sati, a dvije farmaceutkinje prepoznaju nasmijanog sugrađanina. S vrata traži „žutu svesku“, koja služi