Dok kriza sa strujom trese regiju, Bosna i Hercegovina profitira na izvozu

Dok kriza sa strujom trese regiju, Bosna i Hercegovina profitira na izvozu

I dok se zbog aktuelne energetske krize u regiji već uvode restrikcije električne energije (Kosovo, Sjeverna Makedonija), a druge zemlje poput Srbije i Albanije daju ogromne novce za uvoz, Bosna i Hercegovina sa ovim energentom ima poprilično dobru situaciju i ostvaruje dobru zaradu na izvozu.

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u regiji koja ima viškove i koja obilato izvozi električnu energiju, a samo u prvom polugodištu ove godine po ovom osnovu utrženo je 701,4 miliona KM, prema podacima Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina je ovaj strateški proizvod najviše prodavala susjedima – u Srbiju je ostvaren izvoz vrijedan 307,1 miliona KM, a u Hrvatsku 210,8 miliona KM.

U prošloj godini bilansni suficit iznosio je oko 4.900 gigavat časova od ukupno oko 17.000 gigavata proizvedene električne energije.

Zahvaljujući ovakvim prilikama cijene električne energije u Bosni i Hercegovini za domaćinstva su nepromijenjene, dok je za industrijske potrošače u FBiH povećanje ograničeno na maksimalnih 20 posto. Ovakvu dobru situaciju za potrošače u aktuelnoj krizi sigurno ne može priuštiti mnogo zemalja.

Primjerice, Srbija će do kraja godine na uvoz električne energije i uglja potrošiti milijardu eura, uključujući i oko 530 miliona eura nakon havarije u TE Kostolac u decembru prošle godine. Uglja ponestaje na depoima termoelektrana iako ga ova zemlja uvozi, između ostalog i iz Bosne i Hercegovine.

Albanija je u ovoj godini do sada zbog manje proizvodnje u hidroelektranama, koje su glavni proizvođači, prisiljena uvoziti više od polovine potrebne količine električne energije kako bi podmirila potrebe, a to znači “šokantan račun” od 600 miliona eura u ovoj godini.

Ipak, iako uvozi ogromne količine električne energije, Albanija je izašla u susret Kosovu koje je takođe u velikim problemima i od ponedjeljka je uvelo prekide u isporuci struje potrošačima. Nakon postignutog dogovora dvije zemlje, isključenja struje su za sada otkazana.

U Sjevernoj Makedoniji odlučili su se za 15 posto smanjiti potrošnju struje od 1. septembra uštedama, jer ova zemlja koja je akitivirala i neke ranije zaustavljene termoeblokove ne može obezbijediti dovoljno struje za svoje potrebe.

U Hrvatskoj su takođe zabrinuti, pa se najavljuju i moguća isključenja električne energije. Vlada će vjerovatno morati povlačiti neke poteze, smatraju stručnjaci, zbog sve veće cijene struje na tržištu koja je veliki teret za dobavljače, posebno za HEP koji drži veliki dio maloprodajnog tržišta u zemlji, i razlike u odnosu na cijenu za domaćinstva koju će neko morati platiti.

U Bosni i Hercegovini je situacija puno bolja nego u susjednim državama, iako su iz Elektroprivrede HZBHB, čija proizvodnja u cjelini počiva na obnovljivim izvorima energije, prije svega hidroelektranama, nedavno preventivno zatražili podršku Vlade u slučaju da se kompanija bude suočila s teškoćama u opskrbi potrošača.

Mostarska elektroprivreda zbog suše ima težu situaciju nego sarajevska, te je prisiljena uvoziti određene količine struje na tržištu po tržišnim cijenama.

Elektroprivredna preduzeća u BiH itekako osjećaju posljedice suše, a što potvrđuje i manja proizvodnja električne energije, posebno u hidroelektranama u drugom kvartalu ove godine. Tako je proizvodnja električne energije u Bosni i Hercegovini u maju iznosila 1.269 gigavat sati što je najmanje u posljednjih nekoliko mjeseci i u odnosu na april manje je za 13,5 posto. U aprilu u odnosu na mart proizvodnja je takođe bila u padu 2,2 posto.

Proizvodnja u hidroelektranama pala je na najniži nivo u maju na svega 367 GWh nakon 477 GWh u aprilu, i činila je svega 28,9 posto ukupne proizvodnje električne energije.

Ipak, uprkos tome, Bosna i Hercegovina ima dovoljno struje da zadovolji svoje potrebe i nije prisiljena da poseže za nekim mjerama kakve su odavno preuzete drugdje, poput gašenja rasvjete u gradovima i slično.

Teret situacije u kojoj je tržišna cijena struje porasla u “nebeske visine” a za potrošača ostala niska za sada podnose elektroprivredna preduzeća, pa se tako dobit Elektroprivrede BiH nakon prošlogodišnjih 45,3 miliona istopila na 219 hiljada KM na polugodištu ove godine.

Benefite ovakvog razvoja sigurno najviše osjeća privreda koja je zahvaljujući Vladinoj mjeri ograničenja cijene struje zaštićena od velikih cjenovnih šokova.
Da li će tako ostati i u sljedećoj godini u situaciji kada svi strahuju od zime koja dolazi, za sada je rano govoriti.

Uglavnom jeftina električna energija je, sasvim sigurno i konkurentska prednost Bosne i Hercegovine budući da je privreda uglavnom koristi za snabdijevanje, a tek u manjem obimu troši gas. Eventualni problemi sa isporukom gasa u predstojećoj zimi tako bi pogodili manji dio preduzeća, dok bi na drugoj strani jeftina i dostupna električna energija mogla priskrbiti ostalim preduzećima povećanje obima poslova iz EU gdje značajan broj zemalja očekuje teškoće u energetskoj opskrbi.

No, prilično dobra situacija sa električnom energijom u BiH ne bi trebalo da uljuljka vlasti, koja bi morale da vode računa o energetskim prilikama i s tim u vezi donose adekvatne mjere.

Činjenica da su već pokrenuti postupci za poskupljenje struje u Republici srpskoj govore da je sadašnja situacija teško održiva. U ovoj godini zbog parlamentarnih izbora vlasti očigledno ne žele donositi odluke o poskupljenjima električne energije za domaćinstva, ali ih nakon što izbori prođu sigurno treba očekivati.

(Indikator/MiruhBosne)

Previous Skoro milijardu stranih investicija u BiH u 2021. - najviše iz Švicarske, Turske i V. Britanije
Next U utorak otvaranje konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru

You might also like

Ekonomija/Biznis

Potpisan Ugovor za izgradnju dionice Nemila – Vranduk na Koridoru Vc

U sjedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru danas je potpisan ugovor za izgradnju autoceste na Koridoru Vc, dionica Nemila –  Vranduk. Ugovor su potpisali Elmedin Voloder, v. d. direktora JP Autoceste

Ekonomija/Biznis

Podrška mladim poduzetnicima povratnicima u razvoju početnih biznisa, ugovore potpisalo 47 korisnika

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i 47 odabranih korisnika iz 14 općina i gradova iz entiteta RS su na današnjoj ceremoniji u Tesliću potpisali ugovore o podršci

Ekonomija/Biznis

KS otvara peletaru do Nove godine, investicija vrijedna 8,5 miliona KM

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić najavio je početkom februara da će Ministarstvo privrede KS zajedno s KJP „Sarajevo – šume“ d.o.o. Sarajevo ući u realizaciju projekta osnivanja fabrike za