Firma smještena u Maglaju godišnje proizvede 350.000 različitih kablovskih sastava

Firma smještena u Maglaju godišnje proizvede 350.000 različitih kablovskih sastava

Kompanija Excel Assemblies BH predstavlja firmu koja može biti veoma dobar primjer drugima, prije svega svojim poslovanjem. Oni su britanska kompanija koja se bavi proizvodnjom kablovskih sistema i sistema za strane proizvođače vozila i teških mašina.

Proizvodnja ove firme se odvija u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a glavni ured i odjeli za prodaju i podršku nalaze se u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

Inače, kompanija Excel Assemblies je dio Univerzalne mreže kablovskih sastava (UCAN) sa partnerima u Americi i dalekom Istoku, što čini najveću grupu proizvođača ovih proizvoda na svijetu.

U razgovoru za eKapiju otkrivaju da je do sada u proizvodnju u Maglaju uloženo 5 mil EUR.

– Tokom 2023. godine smo investitali u novu opremu za dodatnu proizvodnju koja počinje ove i tokom 2024. godine i nastavit ćemo sa daljnim investicijama sukladno razvoju poslovanja i novih tehnologija.

Da naša država nije loše mjesto za strane investicije pokazuje i proizvodni rezultat maglajskog pogona.

– Kapacitet samih komada kabela ovisi o njihovoj kompleksnosti ali u prosjeku godišnje proizvedemo oko 350.000 različitih kablovskih sastava.

Ističu da tvornica u BiH svoje proizvode plasira isključivo na evropsko tržište, te da za sada nije u planu kvantitativno proširivanje tržišta već je fokus stavljen na što bolji razvoj i napredak na postojećim.

– Sami kabeli se koriste u u različitim komercijalnim vozilima i građevinskim strojevima, autobusima i poljoprivrednim strojevima i opremi – otkrivaju.

Kao i svaka država, tako i BiH ima svojstvene izazove u svakodnevnom poslovanju, sa kojima u Excel Assemblies-u znaju da iziđu na kraj.

– Materijal za našu proizvodnju nabavljamo u cijelom svijetu. Ponekad je uvozni postupak prespor prema zahtjevima modernog i fleksibilnog poslovanja ali se dati problemi rješavaju u suradnji sa našim poslovnim partnerima i carinskom upravom. Za naš tip poslovanja u BiH ne postoji obučena radna snaga te tako većinu obuke odrađujemo internim treninzima – kažu.

Sukladno svom razvoju i povećanju obima poslovanja, raste i broj potrebnih zaposlenika da bi bile popunjene pozicije u različitim dijelovima proizvodnog procesa.

– Trenutačno zapošljavamo 30 dodatnih zaposlenika u proizvodnji i vjerovatno ćemo s daljnim razvojem poslovanja trebati popuniti još pojedine dodatne pozicije u proizvodnji i režiji – otkrivaju za eKapiju.

Svoju geografsku lokaciju ova tvornica vidi kao prednost u odnosu na konkurenciju, jer predstavlja sjajno rješenje za podršku svojim kupcima u Europi, dostupnost potrebne radne snage je visoka, kao i fleksibilnost u proizvodnji i isporukama prema zahtjevima kupaca.

Na kraju razgovora bilo je riječi o svjetskim trendovima na kojima je fokus u Excel Assemblies-u.

– Slijedimo i pratimo trendove u proizvodnji opreme potrebne za naš proizvodni proces. Također slijedimo trend i isporučujemo robu za nova tržišta povezana sa elektrifikacijom vozila i smanjenju štetnih ispušnih gasova. Dio proširenja proizvodnog programa je povezan sa različitim dodatcima vozilima povezanim sa novim naprednim tehnologijama i dodatcima za vozila (GPS sistemi, različiti senzori, različiti dodatci u vozilima prema specijalnim zahtjevima kupaca) – zaključuju za eKapiju.

Previous Zmajevi se okupljaju na Ilidži
Next Napadnuti povratnik, Senad Sejfić pregledan na UKC-u Tuzla: Teško prihvata da se ne može slobodno kretati u rodnom kraju

You might also like

Ekonomija/Biznis

Vlada FBiH: Više od pola milijarde BAM dodatnih sredstava za privredu i zdravstvo

S ciljem dostizanja nivoa ekonomskih aktivnosti u Federaciji BiH sa onim u periodu prije izbijanja pandemije koronavirusa, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će u narednom periodu poduzimati dodatne mjere koje

Ekonomija/Biznis

Ambasador Makarević pokrenuo video serijal o saradnji Bosne i Hercegovine i dijaspore

Ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj, Nedim Makarević, pokrenuo je video serijal na YouTube kanalu pod nazivom “Jačajmo BiH”, a koji će se baviti prvenstveno ekonomijom i dijasporom. Kako ističe,

MADE IN BOSNIA-387

Gradačački Swity uspješno implementirao najnovije ISO, HACCP i HALAL standarde kvaliteta

  Domaći proizvođač sokova, džemova i mariniranog povrća Swity d.o.o iz Gradačca, uspješno je implementirao najnovije ISO, HACCP i HALAL standarde kvaliteta. Kompanija je ove godine u novembru implementirala ISO