‘Gaza je u potpunosti izolovana od svijeta’

‘Gaza je u potpunosti izolovana od svijeta’

Tareq Abu Azzoum putem satelita šalje sporadične snimke iz Khan Younisa u Gazi, ali Al Jazeera nije u mogućnosti direktno ga kontaktirati zbog potpunog prekida komunikacija u enklavi.

Situacija u Pojasu Gaze se drastično pogoršava. Govorimo o više od 2,3 miliona Palestinaca koji su sada izolovani od svijeta. Nisu u mogućnosti komunicirati ni sa svojom rodbinom i bližnjima.

Ne možemo sa sigurnošću reći kako će se situacija u Gazi odvijati, jer se situacija može preokrenuti u svakom trenutku. Molim vas, ako nas čujete, sada govorim bez da imam ikakav kontakt s redakcijom. Nemamo nikakve telefonske kontakte i mogli bismo u svakom trenutku izgubiti i ovaj.

Ono što se trenutno događa na terenu je kolektivna kazna za više od 2,3 miliona Palestinaca. Pojas Gaze je trenutno u potpunosti izolovan od svijeta.

Eksplozije nakon izraelskih zračnih napada u sjevernom Pojasu Gaze (AP)

Al Jazeerin novinar Safwat Kahlout rekao je da je intenzitet izraelskih zračnih napada, kao i potpuni prekid komunikacijskih kanala, pokazatelj da Izrael sprema “nešto veće”.

Dok nastavlju sa zračnim udarima na sjever Gaze, oni također ciljaju i istočnu stranu grada Gaze, rekao je Kahlout.

“Iz našeg prethodnog iskustva, ovo je pokazatelj da ili pripremaju nešto veće – možda kopnenu ofanzivu – ili će postići nešto tekućim pregovorima o razmjeni zarobljenika”, dodao je.

Čelnik Palestinskog Crvenog polumjeseca: Ne znamo šta se događa

Marwan Jilani, direktor Palestinskog Crvenog polumjeseca (PRCS), javio se iz Ramallaha na okupiranoj Zapadnoj obali, rekavši da su zdravstveni dužnosnici prije otrpilike dva sata u potpunosti izgubili kontakt sa svojim timovima u Gazi.

“Veoma smo zabrinuti. Brinemo se i za naše kolege”, rekao je Jilani, pojašnjavajući da su, neposredno prije potpunog prekida komunikacije, izraelski napadi prijavljeni u okolini dvije bolnice – u Khan Younisu u južnom dijelu Gaze i u gradu Gazi.

Podsjetio je da je 12.000 ljudi utočište pronašlo u bolnici Al-Quds u gradu Gazi.

“Osim humanitarne katastrofe kojoj cijeli svijet svjedoči posljednjih dana, sada smo suočeni s potpunim izoliranjem od svijeta. Ne znamo šta se događa”, rekao je Jilani. “Zaista smo uplašeni i potreseni.”

  • Najmanje 7.028 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima od 7. oktobra, dok Izrael obećava da će nastaviti sa napadima na palestinska područja. U napadu Hamasa na Izrael ubijeno je više od 1.400 ljudi.
Previous Bella Hadid: Narod i djeca Palestine, posebno u Gazi, ne mogu priuštiti našu šutnju
Next Nastavljaju se intenzivni napadi izraelske vojske na Gazu

You might also like

NAŠI DANI

Sva tri člana državnog Predsjedništva dala saglasnost da OSBiH dignu helikoptere

Veliki požar izbio je u poslijepodnevnim satima na području Boračkog jezera. Vatrogasci se bore da se vatrena stihija ne približi kućama, a gašenje otežavaju nepristupačan teren, vjetar i visoke temperature.

NAŠI DANI

Kongresni odbor za vanjske poslove podržao prijedlog zakona o Bosni i Hercegovini

Odbor za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa SAD podržao je danas zakon koji su predložile zastupnice Ann Wagner i Susan Wild. Njihov prijedlog poziva na odgovornost domaće i strane zvaničnike

NAŠI DANI

Inzko od EU tražio sankcije za Dodika i Stevandića, Brisel još šuti

Bivši visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko predložio je 17. maja ove godine čelnicima Evropske unije sankcionisanje nekoliko zvaničnika RS, među kojima su bili Milorad Dodik i Nenad