Gigović: U Švedskoj je fobija od islama prerasla u islamomržnju

ELVEDIN GIGOVICU svim većim švedskim gradovima danas su na ulice u velikom broju izašli muslimani koji mirnim demonstracijama želu da ukažu na porast mržnje prema islamu, koja se u posljednjih 10 dana manifestuje paljenjem džamija, javlja dopisnik Patrie iz Švedske.

Većinu od oko 400.000 muslimana u Švedskoj su u ovu daleku zemlju dotjerali ratni sukobi i genocid u njihovoj domovini, pa su zato i posebno osjetljivi na događaje kojih smo svjedoci u posljednje vrijeme.

Ovdje je krajem devedesetih spas potražilo oko 60.000 Bošnjaka, kojima je Švedska veoma širokogrudno ponudila gostporimstvo. U današnje vrijeme tu djeluje 25 džemata Islamske zajednice Bošnjaka, koji veoma dobro funkcioniraju zahvaljujući i pomoći društva.

Povod za intervju s predsjednikom krovne organizacije muslimana u Švedskoj, Elvirom Gigovićem je paljenje džamija, kojih je samo u zadnjih 10 dana bilo čak tri. Nažalost, neki su i novogodišnju noć „proslavili“ paleći jednu od bogomolja.

– Sveriges Muslimska Råd (Švedski muslimanski savjet) je kišobran za nekoliko najvećih muslimanskih asocijacija u Švedskoj, među kojima je je Islamska zajednica Bošnjaka u Švedskoj. Svrha i cilj organizacije je da okuplja i predstavlja svoje članice pred vlastima, političarima i ustanovama, ali isto tako da učestvuje u dijalogu sa drugim vjerskim zajednicama.

PATRIA: Kako Vi u tom tijelu ocjenjujete situaciju u Švedskoj? Brine li vas opći porast islamofobije u svijetu?

GIGOVIĆ: Već nakon 11. septembra 2001. i muslimani Švedske osjetili su islamofobiju u vidu diskriminacije u različitim segmentima društvenih aktivnosti, kao i društva u cjelini. Ona je isto tako zapažena i dokumentirana od strane medija i onih koji se naučno time bave. Međutim nakon ulaska Švedskih demokrata u parlament 2010, intenzitet islamofobije je poprimio nove dimenzije. Predsjednik partije SD je u jednom zapaženom članku u visokotoražnoj novini Aftonbladet jasno rekao da je ”islam najveća prijetnja Švedskoj poslije Drugog svjetskog rata”. Zahvaljući ulasku u parlament, ova partija je dobila pravo na znatnu ekonomsku pomoć koju koriste da propagiraju protiv islama i muslimana. Koliko to efektivno rade govori i sam rezultat izbora u 2014. kada su uspjeli udvostručiti svoj broj glasača i danas su treća partija po veličini.

PATRIA: Vi ste dakle mišljenja da najveći utjecaj na današnja dešavanja ima desničarska politička partija SD?

GIGOVIĆ: Upravo tako. U svjetlu povećanog broja napada na džamije i mesdžide u 2014., koji su kuliminirali ovim posljednim paljenjima, možemo slobodno kazati da je situacija zabrinjavajuća, ali ne i beznadežna. Iako je 2014., godina u kojoj možemo prestati govoriti u islamofobiji, ili ako hoćete o strahu od islama, a početi govoriti u ”islamomržnji”, smatramo da su napravljeni određeni koraci naprijed.

Nova vlada Švedske je pokazala interes i određenu zabrinutost za situaciju, izrazili su svoje negodovanje povodom paljenja džamije u Eskilstuni i jasno kazali da je to napad na slobodu vjere, a samim tim na švedsko društvo.

PATRIA: Imate li konkretan plan akcije nakon paljenja džamija?

GIGOVIĆ: Jedan od primarnih zadataka za našu organizaciju je da se brinemo o pravima švedskih muslimana. U tom pogledu mi pišemo izvještaje, članke, te susrećemo političare i druge predstavnike vlasti kako bi ih informisali o nivou problema sa kojim se muslimani Švedske susreću.

Mi ćemo se truditi da u svim budućim susretima ukažemo im na važnost njihove osude ovog čina, te da oni imaju važnu ulogu da kroz svoje institucije osiguraju kažnjavanje počinilaca ovog zločina i eventualno sprečavanje novih.

PATRIA: Ima li pisama podrške, izvinjenja za ovo zlodjelo, od strane Švedskih vlasti?

GIGOVIĆ: Zadovoljni smo reakcijom jer je nekoliko ministara u javnosti već osudilo ovo zlodjelo i izrazilo svoje žaljenje zbog toga. Mi, kao i mnoge druge muslimanske organizacije Švedske imamo izuzetno dobro suradnju sa drugim vjerskim zajednicama i već od ranije isplaniranu jednu akciju već početkom ove godine kako bi ukazali na porast rasizma u društvu i netolerancije prema vjerskim organizacijama, pogotovo muslimanskim.

PATRIA: Kakva je budućnost muslimana u Švedskoj?

GIGOVIĆ: Teško je predvidjeti budućnost muslimana u Švedskoj, jer Švedska nije u potpunosti neovisna i imuna na zbivanja u svijetu. Time postaje budućnost kompleksna i vrlo teška za predvidjeti. Međutim Švedska ima dugu demokratsku tradiciju sa dobrim kontaktom između vlade i njenih institucija na jednoj strani i nevladinih organizacija na drugoj. Švedska je isto tako jedna od vodećih zemalja po pitanju brige za ljudska prava i prava manjina te se nadam da će ta demokratska tradicija prevladati i biti istrajnija u odnosu na nedemokratske ambicije populističkih partija.

Muhamed Mahmutović/Patria

Previous Svakih deset sekundi u svijetu umre jedna osoba od alkohola
Next Bili smo pokusni kunići, ali smo zauzvrat dobili titulu prvog grada u Evropi koji je dobio tramvaj

You might also like

NAŠI DANI

Dvostruka radost za penzionere u Tuzlanskom kantonu

Za više od 36 hiljada penzionera sa Tuzlanskog kantona uz julske je penzije isplaćeno po 200 KM jednokratne pomoći koju je obezbijedila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Vlada Tuzlanskog

NAŠI DANI

Umro Nijaz Velagić, gazija 505. viteške brigade

Iz Unsko-sanskog kantona sinoć je stigla tužna vijest – umro je Nijaz Velagić, gazija 505. viteške brigade i Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Svi borci 505. viteške bužimske brigade se

NAŠI DANI

BHRT će protiv Vasića podnijeti prijavu nadležnim institucijama

Rajko Vasić, član Glavnog odbora SNSD-a i bivši izvršni sekretar stranke, objavio je na Twitteru sramotnu poruku posvetivši je situaciji na Radioteleviziji Bosne i Hercegovine (BHRT). Dok se bore za