IGK: Otvoreno pismo ANUBiH – Osudite anticivilizacijski, antibosanski napad HAZU na državu BiH i prekinite saradnju sa HAZU!

IGK: Otvoreno pismo ANUBiH – Osudite anticivilizacijski, antibosanski napad HAZU na državu BiH i prekinite saradnju sa HAZU!

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} je u više navrata informisao javnost, ali i bitne političke i akademske subjekte u svijetu da agresija susjednih država na Bosnu i Hercegovinu traje već skoro tri decenije. Najprije je to bila vojna agresija a sada se vrši politička i diplomatska agresija. Posebno je karakteristična diplomatska agresija koju vode antibosanske diplomate, imenovane od strane Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Hrvatska akademija nauka i umjetnosti {HAZU} u svome dokumentu zahtijeva izmjena Izbornog zakona BiH prema Čovićevom nacrtu, a zatim se zahtijeva treći (hrvatski) entitet u BiH.

Ovaj neprijateljski stav jedne akademske hrvatske institucije je naišao na veliku osudu svih bosanskih patriota u Sjevernoj Americi, ali i mnogih akademskih ustanova u Kanadi i SAD sa kojima IGK ima saradnju.

Atakujući na teritorijalni integritet, suverenitet, nezavisnost i političko pravni subjektivitet BiH, HAZU se direktno svrstala u antibosansku koaliciju koja ima zadatak podjelu države Bosne i Hercegovine u cilju stvaranja velike Hrvatske i Velike Srbije. Secesionističke težnje Čovića i njegovog političkog establišmenta, poslije potvrde od strane političkog liderstva Hrvatske, sada potporu ima i od najviše naučne institucije u Hrvatskoj. To je akademska ovjera agresije Hrvatske, koja je pravosnožno presuđena od strane međunarodnog suda za Udruženi zločinački poduhvat prema BiH, odnosno agresiju.

Svojim anticivilizacijskim postupkom HAZU je nanijela najviše štete vlastitoj reputaciji. Ne može se više govoriti o respektabilnoj naučnoj instituciji, već o instituciji koja se bavi dnevnom politikom u ime podjele države BiH. HAZU se zapravo svstala zajedno sa SANU u antibosansku akademsku koaliciju sa istim ciljem rušenja države Bosne i Hercegovine.

– Imajući u vidu navedeno IGK poziva AUBiH da osudi antibosanski čin HAZU, da zatraži izvinjenje HAZU prema državi Bosni i Hercegovini i da stopira svaku dalju saradnju sa HAZU – poruka je Emira Ramića, direktora IGK.

Previous Svi radnici Austroterma u Bihaću ostaju prijavljeni i na platnom spisku
Next Šefica britanske diplomatije Liz Truss stigla u glavni bosanski grad

You might also like

NAŠI DANI

U Travniku postavljeni bilbordi sa nazivom grada na pet bosanskih pisama

Saradnja JU Gradska biblioteka Travnik sa Institutom za jezik Univerziteta u Sarajevu u okviru projekta „Bosanska pisma kroz (kulturnu) historiju“ započela je u septembru 2019. godine. Potvrda ove saradnje u

NAŠI DANI

Tanović: Volim bosanski minimalizam. Htio sam napraviti film da kažem ljudima da su lijepi još uvijek

Ne postoji jedan Beograd, ne postoji jedno Sarajevo, ne postoji jedna Zenica, jedan Zagreb, jedna Ljubljana. Ali ovo je moje Sarajevo, ja sam to snimio, to je moj doživljaj ovog

NAŠI DANI

Bošnjaci i Albanci u Srbiji traže reciprocitet prava sa Srbima u Republici Kosovo

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, zajedno sa ministrom kulture, omladine i sporta, Hajrullom Çekuom i političkom savjetnicom premijera, Arditom Sinani, primio je danas političke predstavnike bošnjačke i albanske zajednice koji