Ignorisanjem Kluba Bošnjaka HDZ je stavio tačku na „legitimno predstavljanje“

Ignorisanjem Kluba Bošnjaka HDZ je stavio tačku na „legitimno predstavljanje“

Glasanjem u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za izbor rukovodstva ovog Doma ignorisana je volja većine u Klubu Bošnjaka – ističu iz SDA. 

Klubovi Srba i Hrvata, zajedno sa delegatima koji predstavljaju manjinu u Klubu Bošnjaka, izabrali su u rukovodstvo Doma osobu koja nije bila prijedlog bošnjačkog kluba. 

Ovim činom je stavljena tačka na dugogodišnje insistiranje HDZ-a na „legitimnom predstavljanju“. Na taj način je u Dom naroda, gdje takvo predstavljanje jedino ima smisla, praktično uveden građanski princip većinskog odlučivanja.  

Ignorisanje većinske volje Kluba Bošnjaka, sudeći prema posljednjim istupima predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića, u ovom trenutku se doživljava trijumfalistički. 

Međutim, uvođenje principa po kojem većinska volja u klubovima naroda nije bitna, već da je presudna opća većina u Domu, će se prije ili kasnije poput bumeranga vratiti onima koji su taj princip uveli – navode iz SDA.

Na konstituirajućoj sjednici novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, održanoj jučer, za predsjedavajućeg ovog doma izabran je Tomislav Martinović (HDZ BiH), a za potpredsjedavajuće Slađan Ilić (SDP BiH) i Izen Hajdarević (NiP).

Prijedlog Kluba Bošnjaka za rukovodstvo Doma naroda bila je Aida Obuća (SDA), dok je delegat Nezim Alagić kandidirao Izena Hajdarevića (NiP).

Predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Muamer Zukić (SDA), kada je u pitanju predsjednik/potpredsjednik Federacije BiH, kaže da su uputili prijedlog te da je 13 delegata – 12 iz SDA i jedan delegat Demokratske fronte, potpisalo prijedlog za predsjednika, odnosno potpredsjednika FBiH, a to je Refik Lendo.

– Ja sam kao predsjednik kluba potpisao tu kandidaturu i on je već upućen u proceduru, tako da smo prekinuli rok od 30 dana koji je tekao, a vezan je za ovaj prvi krug predlaganja predsjednika/potpredsjednika FBiH – naveo je Zukić.

Dodao je da nakon toga ide dalja procedura prema prema Predstavničkom domu koji u roku od 30 dana treba da se očituje o ovom prijedlogu.

Zukić je napomenuo da je većina propisana Ustavom, te da ovaj prijedlog treba da podrži većina onih koji su prisutni i koji glasaju, u prvom krugu.

– Ukoliko u roku od 30 dana ne bi bila osigurana takva većina, u drugom krugu bi prošao onaj prijedlog koji ima najviše glasova. Vidjet ćemo hoće li biti još prijedloga. Teoretski nije moguće, s obzirom na to da je 13 delegata potpisalo na jednoj strani, tako da nije moguće da će biti druga lista. Bit će jedna lista, tako da će u tom drugom krugu u Predstavničkom domu ta jedna lista dobiti podršku i to će proći Predstavnički dom. Sasvim je to danas izvjesno – kazao je Zukić.

Dodao je da će taj prijedlog onda doći na Dom naroda i u roku od 30 dana Dom naroda se treba očitovati.

– Ukoliko se ne očituje, odnoso ukoliko ne da podršku takvom prijedlogu, smatrat će se da je usvojen onaj prijedlog koji je prošao Predstavnički dom, a prošao je onaj koji dobije najviše glasova – kazao je Zukić.

Što se tiče daljih aktivnosti, pojasnio je da predsjednik i potpredsjednici Federacije predlažu Vladu.

– To je ta većina na drugom nivou. Dakle, većina u Parlamentu FBiH je višeslojna. Ona podrazumijeva četiri sloja, četiri nivoa. To su većine na nivou Predstavničkog doma i Doma naroda, na nivou klubova, u ovom slučaju Kluba Bošnjaka. Tu prvu većinu koju je neko trebao imati, imali smo mi, SDA i DF. Nije imao niko drugi – naveo je Zukić.

Kaže da oni nikoga ne blokiraju, već koriste pravo većine da donesu odluku i da predlože.

– Izvan SDA i DF ne postoji kapacitet da se predloži Vlada FBiH. Tako da ne možemo govoriti o blokadama. Mi nikoga nećemo blokirati. Neka formira vladu ko god može. Bez ove dvije većine ne može je formirati. To nisu blokade, to je pravo većine – mišljenja je Zukić.

Previous Evropski parlament traži sankcije za Dodika i proziva Šmita zbog nametnutih odluka
Next Hafiz Ibrahim Šehović - Bošnjak koji je prepisao Kur'an 66 puta

You might also like

BH RAZGLEDNICA

SIMBOL POBJEDE! Bosanska Krupa dobila spomen-obilježje ‘Ljiljan’

Danas je u Bosanskoj Krupi obilježena 25. godišnjica oslobođenja tog grada. U čast pobjeda bosanske armije, na platou Ćojlok otkriveno je 17 metara visoko spomen-obilježje Ljiljan. -Mostobran Ćojluk simbol je

NAŠI DANI

Položeno cvijeće na Mostu Suade i Olge: Sarajevo je herojski grad i dokaz neuništivosti

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na Mostu Suade i Olge obilježen je Dan početka opsade Grada Sarajeva, odnosno 30. godišnjica od početka najduže opsade jednog glavnog grada u modernoj historiji

NAŠI DANI

Kako je izdajnička ekipa u Srebrenici prevarama dolazila do ličnih dokumenata građana

Nakon puštanja srebrenčke trojke iz SDP-a koja se tereti za izbornu krađu u ovom gradiću u Istočnoj Bosni u kojem se 1995. desio genocid, Avaz donosi detalje istrage koju su proveli istražitelji Državne agencije za istrage i