Imami povodom Bajrama počastili mjesnog paroha u Mostaru

Imami povodom Bajrama počastili mjesnog paroha u Mostaru

Saradnja zvaničnika Crkve vaznesenja gospodnjeg u Bijelom Polju kod Mostara, u Bosni i Hercegovini, i njihovih komšija iz Džemata Potoci svakim danom je bolja, a tomu svjedoči i današnja posjeta trojice imama – Admira ef. Čopelja, Ammara ef. Čopelja i Ensara ef. Vile Domu u sklopu crkvenog kompleksa s namjerom da mjesnog paroha Nebojšu Radića počaste bajramskom baklavom, javlja Anadolu Agency.

Ensar ef. Vila, imam u Džematu Kuti-Livač napomenuo je da su oni nedavno gostovali kod paroha na slavi, kao i da su i ovog puta željeli radost Bajrama podijeliti sa parohom i komšijama pravoslavcima.

“U situaciji u kojoj smo svi danas, nismo bili u mogućnosti organizovati tradicionalni bajramski prijem, pa smo na ovaj način sa našim Nebojšom odlučili podijeliti radost Bajrama. Bajram je da se veselimo i radujemo svi, pa i komšije drugih vjeroispovijesti“, rekao je ef. Vila.

Njegov kolega Ammar ef. Čopelj konstatovao je kako je lijepo ponovo se susresti sa parohom nakon mjeseci u kojima su vladale posebne okolnosti i u kojima se preporučivao ostanak kod kuće.

“Značajno je podijeliti radost Bajrama i sa našim komšijama, posebno nakon svih restrikcija koje su iza nas“, dodao je ef. Čopelj.

Paroha Radića kao i svaki put do sada obradovala je posjeta bjelopoljskih imama.

“Dugo već gradimo zajednicu i zajednički život. Oni su kod nas uvijek dobro došli, a i mi kod njih također. Društvo je mnogo iskvareni i smatram da je ovo prava poruka, jer se samo na ovaj način mogu graditi ljubav i suživot. Današnji dan velika je radost za vjernike islamske vjeroispovijesti, ali i za nas jer obostrano dijelimo radost naših praznika“, izjavio je Radić.

Povratnici pravoslavne vjere u Bijelom Polju ranijih su godina često gosti kod komšija muslimana, a 2016. za njih su u crkvenom domu priredili iftar uz kasnije iftarsko druženje. Džamija u Potocima jedna je od najstarijih u Hercegovini, a isto se može kazati i za pravoslavnu bogomolju u ovom kraju, koja je nedavno proslavila svoj 150. rođendan.

Previous Jezera Bistarac: Biseri nadomak Lukavca (VIDEO)
Next U Mostaru obilježen Dan šehida (VIDEO)

You might also like

DUHOVNOST

Ef. Čajlaković: Važno je spominjanje Allaha dž.š., to smiruje srce

Noć Lejletu-l-kadr prema islamskom učenju, vrednija je od hiljadu mjeseci, jedna je od najvažnijih noći u islamskom kalendaru. Ta noć je u posljednjoj trećini ramazana, najodabranijeg mjeseca. Hafiz Husejn ef.

ŽIVOT

Priča legendarne mostarske laste: Emiru Baliću braću su ubili u Jasenovcu, devedesetih je prošao kroz logor Heliodrom

Piše: Avdo HUSEINOVIĆ Samo me jednom u Mostaru dočekala kiša, a nebrojeno sam puta svraćao. Upamtio sam dobro taj kišni novembar 2014. U gradu sunca u Maloj Tepi, na čardaku

ŽIVOT

U augustu pozitivan prirodni priraštaj u Sarajevskom i Ze-Do kantonu

Prema podacima Federalnog zavoda za statistku u augustu mjesecu tekuće godine u FBiH rođeno je 1.609, dok je umrlih 1.706. Iako negativnu stopu nataliteta bilježi većina kantona, ipak se dva