Inovacija iz Bosne i Hercegovine: Čudesne plastične kocke koje sprečavaju poplave

kocke-poplave2

Kocke bi se mogle blagovremeno poslagati duž obala i postupno automatski puniti nadolazećom vodom, a ako su obale pjeskovite, u njih bi se mogao upumpavati i pijesak, te bi se na taj način spriječile moguće štete od poplava.

Članovi Saveza inovatora BiH Sanel Alagić iz Bugojna i Mevlin Hadžiosmanović iz Visokog nakon prošlogodišnjih razornih poplava došli su na ideju da patentiraju kocke za zaštitu u takvim situacijama.

Kocke bi se mogle blagovremeno poslagati duž obala i postupno automatski puniti nadolazećom vodom, a ako su obale pjeskovite, u njih bi se mogao upumpavati i pijesak, te bi se na taj način spriječile moguće štete od poplava.

– Došli smo na ideju da napravimo vještačke brane koje su efikasne, lako se montiraju i rastavljaju, a neće biti skupe. Kocke protiv poplava bi radile na principu spojenih posuda, koje bi se gdje bi to bilo potrebno pristavljale i uvezivale u beskonačni niz, kako vertikalno, horizontalno tako i po dužini. Na taj način bi se formirao odbrambeni zid – kazao je za Faktor.ba Hadžiosmanović.

 

Dodao je i to da bi kocke bile od PVC-a, sa otvorima u tri nivoa sa svih strana.

– Otvori imaju ulogu uspostavljanja komunikacije izmedju kocki. Cilj je da su u momentu postavljanja kocke lagane, a teške kada se napune vodom kroz otvore – istakao je jedan od inovatora.

Alagić i Hadžiosmanović su po zanimanju veterinari, koji su prije ovoga zajedno napravili još jedan izum, a radi se o sondi za ekstrakciju stranog tijela

collage-inovatori2

iz jednjaka životinja.

– Za oba patenta smo dobili mnogo priznanja i nagrada na takmičenjima u Francuskoj, Ukrajini, Qataru, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini – ističe Mevlin.

Velike štete od poplava kojih je širom svijeta sve više, zahtijevaju da se što prije, izrade probni uzorci ove inovacije i izvrše ispitivanja na terenu u realnim uslovima. Iako bi njihov patent pomogao da štete od poplava budu umanjene, a na nekim područjima i potpuno eliminirane, nažalost za sada nema zainteresiranih u državi koji bi uložili i realizovali ovaj projekat.

– Sljedeća procedura je pravljenje prototipa i njihova provjera u realnim uslovima, ali do ovog trenutka nije bilo zainteresiranih. Mi znamo vrlo dobro kakva je nezainteresiranost od čelnih ljudi ove države za izume iz BiH, tako da nas to i ne iznenađuje – zaključuju ovi inovatori.

(M. A./Faktor.ba)

Previous AMERIČKI FIZIČAR TVRDI: Piramide u Visokom trenutno su najvažniji arheološki poduhvat na Planeti
Next Priča o herojstvu: Prije 22 godine Edin Haračić Klej uništio 6 agresorskih tenkova

You might also like

NAŠI LJUDI

Uspjeh bosanskog naučnika u SAD: Dr. Muhamed Baljević u Nebraski izvršio prvi beskrvni transplant

  Sa univerziteta Nebraska Medicinski centar nedavno je stigla vijest o tome da je prvi put jedan pacijent, u ovom slučaju Jehovin svjedok, primio tzv. beskrvni autologni transplant. Pacijent je,

MADE IN BOSNIA-387

Softver industrija: Oni izvoze bosansku pamet i jačaju bh. ekonomiju

Softver industrija je prava oaza dobro plaćenih poslova u pustinji kakvom se često čini Bosna i Hercegovina. Ova oblast u posljednjih nekoliko godina doživjela je stabilan trend rasta (72 posto

NAUKA I TEHNOLOGIJA

KCUS- Devetnaestogodišnjaku ugrađena proteza ruke kojom upravlja mislima (VIDEO)

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu devetnaestogodišnjem Erminu Omeroviću iz Jajca ugrađena je vještačka ruka kojom upravlja mislima, prva te vrste u regiji.