Inovacija iz Bosne i Hercegovine: Čudesne plastične kocke koje sprečavaju poplave

kocke-poplave2

Kocke bi se mogle blagovremeno poslagati duž obala i postupno automatski puniti nadolazećom vodom, a ako su obale pjeskovite, u njih bi se mogao upumpavati i pijesak, te bi se na taj način spriječile moguće štete od poplava.

Članovi Saveza inovatora BiH Sanel Alagić iz Bugojna i Mevlin Hadžiosmanović iz Visokog nakon prošlogodišnjih razornih poplava došli su na ideju da patentiraju kocke za zaštitu u takvim situacijama.

Kocke bi se mogle blagovremeno poslagati duž obala i postupno automatski puniti nadolazećom vodom, a ako su obale pjeskovite, u njih bi se mogao upumpavati i pijesak, te bi se na taj način spriječile moguće štete od poplava.

– Došli smo na ideju da napravimo vještačke brane koje su efikasne, lako se montiraju i rastavljaju, a neće biti skupe. Kocke protiv poplava bi radile na principu spojenih posuda, koje bi se gdje bi to bilo potrebno pristavljale i uvezivale u beskonačni niz, kako vertikalno, horizontalno tako i po dužini. Na taj način bi se formirao odbrambeni zid – kazao je za Faktor.ba Hadžiosmanović.

 

Dodao je i to da bi kocke bile od PVC-a, sa otvorima u tri nivoa sa svih strana.

– Otvori imaju ulogu uspostavljanja komunikacije izmedju kocki. Cilj je da su u momentu postavljanja kocke lagane, a teške kada se napune vodom kroz otvore – istakao je jedan od inovatora.

Alagić i Hadžiosmanović su po zanimanju veterinari, koji su prije ovoga zajedno napravili još jedan izum, a radi se o sondi za ekstrakciju stranog tijela

collage-inovatori2

iz jednjaka životinja.

– Za oba patenta smo dobili mnogo priznanja i nagrada na takmičenjima u Francuskoj, Ukrajini, Qataru, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini – ističe Mevlin.

Velike štete od poplava kojih je širom svijeta sve više, zahtijevaju da se što prije, izrade probni uzorci ove inovacije i izvrše ispitivanja na terenu u realnim uslovima. Iako bi njihov patent pomogao da štete od poplava budu umanjene, a na nekim područjima i potpuno eliminirane, nažalost za sada nema zainteresiranih u državi koji bi uložili i realizovali ovaj projekat.

– Sljedeća procedura je pravljenje prototipa i njihova provjera u realnim uslovima, ali do ovog trenutka nije bilo zainteresiranih. Mi znamo vrlo dobro kakva je nezainteresiranost od čelnih ljudi ove države za izume iz BiH, tako da nas to i ne iznenađuje – zaključuju ovi inovatori.

(M. A./Faktor.ba)

Previous AMERIČKI FIZIČAR TVRDI: Piramide u Visokom trenutno su najvažniji arheološki poduhvat na Planeti
Next Priča o herojstvu: Prije 22 godine Edin Haračić Klej uništio 6 agresorskih tenkova

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Hoće li naša zemlja uspostaviti regionalni centar za biologiju mora

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je bosanskohercegovačkog naučnika – biologa Andreja Gajića sa kojim je razgovarao o mogućnosti uspostave regionalnog centra koji bi se bavio marinskom i

Ekonomija/Biznis

BBI Banka i ASA Banka u saradnji sa Bamcardom, prvi u BiH lansirali KVIKO: Podizanje novca bez kartice na bankomatu

Predstavnici Bosna Bank International d.d. (BBI), Bamcarda d.d. i ASA Banke d.d. Sarajevo predstavili su danas novu uslugu za slanje i podizanje novca  bez kartice – KVIKO. Riječ je o inovativnoj mobilnoj payment aplikaciji

Ekonomija/Biznis

Povratnik iz dijaspore osnivač uspješne IT firme u Sarajevu

Anel Čiplaković, povratnik iz Njemačka osnivač je IT firme WebMajstor iz Sarajeva, koja je u veoma kratkom vremenskom periodu doživjela izuzetan rast. Da ova kompanija planira ozbiljne projekte i u budućnosti svjedoči