Obilježen Dan nauke u Federaciji Bosne i Hercegovine

Obilježen Dan nauke u Federaciji Bosne i Hercegovine

Povodom Dana nauke u Federaciji BiH, a u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti, u mostarskom Parku nobelovaca položeno je cvijeće ispred spomenika naučniku i nobelovcu Vladimiru Prelogu.

Dan nauke u Federaciji BiH obilježava se 12. decembra s ciljem populariziranja nauke i naučno-istraživačkog rada u javnosti, posebno među mladima, učenicima i studentima.

Pomoćnik federalnog ministra za nauku i tehnologije Jasmin Branković kazao je kako je nauka integrirajući faktor koji doprinosi dobrobiti društva i njegovom tehnološkom i ekonomskom razvoju.

– Prelog je tipičan primjer toga. On se uvijek deklarisao kao građanin svijeta jer je rođen u Sarajevu, a živio je u mnogim drugim gradovima i zemljama. Impresivne rezultate svoga rada zbog toga nije mogao dati samo jednom gradu, jednoj državi i jednom narodu, već ih je poklonio cijelom čovječanstvu – rekao je Branković.

Prema njegovim riječima, ako je nauka prava i ako uvažava etičke i univerzalne vrijednosti, ona će služiti na dobrobit cijelome svijetu, te „iako za Preloga volimo reći da je naš, on zapravo pripada svima“.

– Vlada FBiH je na našu inicijativu 12. decembar proglasila Danom nauke u Federaciji BiH kako bi odala pijetet Vladimiru Prelogu, koji je baš na taj dan 1975. godine primio Nobelovu nagradu za hemiju. Uputili smo poziv svim muzejima, arhivima i institutima na području Federacije BiH da organizuju dan otvorenih vrata, uz prezentaciju svojih izložbenih, istraživačkih i izdavačkih kapaciteta i projekata. Ovo bi omogućilo da se ove godine Dan nauke obilježi na prostoru čitave Federacije BiH – dodao je Branković.

Govoreći o izdvajanjima za nauku, Branković je kazao kako tačan podatak koliko Bosna i Hercegovina ulaže u tu oblast, zapravo, niko ni nema, ali je taj iznos nedovoljan.

– Mi jako malo ulažemo u razvoj nauke, a nemoguće je čak tačno utvrditi kolika su ta izdvajanja iz razloga jer je to podijeljeno na različite nivoe, što nije zbirno prezentirano. Mi pretpostavljamo da to iznosi 0,3 posto BDP-a, a druge države imaju postotke od 2 posto s tendencijom rasta na 3 posto. Usporedio bih to s BiH prije rata kada su ulaganja u nauku iznosila jedan posto BDP-a i kada smo imali gigante poput Energoinvesta, UNIS-a i Sokola. Tada smo bili konkurentni i čak prednjačili ispred nekih vrlo poznatih svjetskih kompanija poput Philipsa ili Siemensa. Bili su to rezultati velikih ulaganja u nauku – istakao je pomoćnik Branković.

Previous Bingo izdvojio 4,7 miliona KM za podršku uposlenicima: Po 500 KM za 7.910 uposlenika
Next Pravni fakultet UNSA pobjednik simulacije suđenja u sudnicama Evropskog suda za ljudska prava

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Fondacija Hastor stipendira 334 studenta iz cijele Bosne i Hercegovine

  Predstavnici Fondacije Hastor potpisali su danas u Sarajevu ugovore o stipendiranju sa 334 studenta u 2018./2019. akademskoj godini, s različitih univerziteta širom Bosne i Hercegovine. Glavni zadatak stipendista je

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici iz Bosne i Hercegovine, RH i Irske zajednički prave najveći robotski dron na svijetu

Naučnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva iz Zagreba, Sveučilišta u Dubrovniku, Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu te Univerziteta u Limercku zajednički u sklopu NATO-ovog programa Science for Peace and Security rade na

Ekonomija/Biznis

BH Telecom – pobjednicima javnog poziva Start It Up dodijeljeno 100.000 BAM

Povodom 5. septembra, Dana kompanije, BH Telecom je organizovao konferenciju „Sarajevo TechLab 2020“ na kojoj je predstavio najznačajnije poslovne aktivnosti koje su realizirane u prethodnom periodu. BH Telecom već 15