Istraživanje stare ceste na planini Konjuh

Istraživanje stare ceste na planini Konjuh

Rim je odmah po osvajanju prostora današnje BiH započeo izgradnju cesta koje su imale zadatak da povežu jadransku obalu sa Srednjom Evropom, piše prof. Enver Imamović, učesnik projekta istraživanja rimske ceste na planini Konjuh.

-Već početkom 1. st. n.e. izgrađeno ih je 5 u dužini preko 400 km. Iako su u dobroj mjeri dosadašnja istraživanja odredila njihove trase novija istraživanja otkrila su do sada nepoznate ostatke ceste koja je prolazila preko planine Konjuh iznad Kladnja, u blizini suvremene ceste Sarajevo-Olovo- Kladanj-Tuzla.

Daljnja istraživanja će dati više odgovora o njoj.
Istraživanja su započela u junu u organizaciji Univerziteta u Tuzli i do sada su dobijeni vrijedni rezultati. Ekipu sačinjavaju Doc. Dr. Mersiha Imamović (voditeljica projekta), Prof. Dr. Bego Omerčević (konzultant), Prof. emeritus Dr. Enver Imamović (konzultant), Dževad Softić (nadzornik JU Zaštićeni pejsaži), i ostali članovi ekipe.

Projekt se financira sredstvima Federalnog Ministarstva za obrazovanje i nauku. Značajnu financijsku potporu pružila je talijanska nevladina organizacija CISP na čelu sa direktoricom Jasminom Ovčinom.

Previous Obilježena godišnjica zatvaranja logora Sušica: Za ubistvo 1.600 Bošnjaka odgovarala samo tri zločinca
Next Mehdin Jakubović: Ne mogu mi oduzeti slobodu govora da pričam što sam preživio i da upozoravam generacije koje dolaze

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Bišćevića kuća, Mostar (Video)

Bišćevića kuća, poznatija kao Bišćevića ćošak, smještena je na istočnoj obali rijeke Neretve u Biščevića ulici. Ova stara otomanska kuća potiče iz 17. stoljeća. Ćošak isturen nad Neretvom na dva

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Kulturocid! U paljenju sarajevske Vijećnice NUB BiH i naša država ostala bez 2 miliona bibliotečkih jedinica

Jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini, sarajevska Vijećnica, zapaljena je agresorskim granatiranjem na današnji dan prije 29 godina.  Ismet Ovčina, direktor NUB BiH:

BAŠTINA

Sedam decenija časopisa “Prilozi za orijentalnu filologiju”

Promocija “Sedam decenija časopisa Prilozi za orijentalnu filologiju” održana je na Sarajevskom univerzitetu. Izdavač je Orijentalni institut, jedna od organizacionih jedinica Univerziteta, a “Prilozi za orijentalnu filologiju” najstariji univerzitetski časopis,