Isušivači, pumpe za ispumpavanje vode, deke i hrana na putu za USK

Isušivači, pumpe za ispumpavanje vode, deke i hrana na putu za USK

Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine (FBIH) uputio je u utorak određene količine materijalno-tehničkih sredstva u područja u Unsko-sanskom kantonu koja su pogođena poplavama u protekla dva dana.

“Prema potrebama Crvenog križa USK na teren šaljemo čizme, pumpe za ispumpavanje, isušivače, deke i konzerviranu hranu. Također, posredstvom Društva Crvenog križa BiH dostavljena je i dodatna količina čizama i dezinfekciona sredstva, a tokom sutrašnjeg dana bit će dopremljeno i 567 litara vode za piće”, istakao je generalni sekretar Crvenog križa FBiH Namik Hodžić.

Inače, zbog upozorenja na moguće poplave Crveni križ USK od nedjelje je, u Bihaću, uveo dežure kako bi se pratilo stanje te što efikasnije vršila koordinacija rada općinskih i gradskih organizacija Crvenog križa. Istu večer, na teren je izašla ekipa Crvenog križa grada Bihaća koja je obišla područje Kulen Vakufa i pružila neophodnu pomoć u vidu dostave čizama i lunch paketa za potrebe stanovništva.

Ekipe Crvenog križa na terenu su i u Sanskom Mostu i Bosanskoj Krupi, a pomoć u vidu lunch paketa, čizama, vode za piće i higijenskih setova dostavljena je još sinoć. Također, sekretar i volonteri Crvenog križa općine Sanski Most od nedjelje, zajedno sa građanima, pune vreće pijeska za odbranu od poplava.

Crveni križ Unsko-sanskog kantona stanovništvu je ponudio na korištenje isušivače za vlagu i pumpe za ispumpavanje vode.

– Zbog ulijevanja pritoka, vodostaj rijeke Sane naglo raste zbog čega se očekuje izlijevanje iz korita, što bi dodatno otežalo stanje u Sanskom Mostu, gdje je jučer proglašeno stanje prirodne nesreće, javlja Anadolija.

Najteža situacija je u mjestima: Vrše, Neprelje, Stari Majdan,Trnova, kao i naseljima Alagića Polje i Zdena gdje su lokalni vodotoci izišli iz svojih korita i stigli do objekata, a pojedina su i poplavljena. Situacija se prati i formirani su punktovi za interventna djelovanja, ukoliko to bude potrebno.

U Bihaću, osim u Kulen-Vakufu i Orašcu, situacija je sve teža u mjesnim zajednicama Srbljani, Kostela i Pokoj gdje se izlijeva Una i plavi poljoprivredna zemljišta, pomoćne i stambene objekte.

„Stanje je iz sata u sat gore, skoro kao i prošle godine, a bojim se da će biti i gore. Voda je ušla u kuću, stavljamo vreće s pijeskom i ispumpavamo vodu, da spasimo bar nešto“, kazao je Adnan Jusić, mještanin Pokoja kod Bihaća.

Vodostaj Une jutros je izmjeren 160 centimenata što je za 60 centimetara iznad kritične tačke. Kiša neprekidno pada zbog čega se očekuju i veće poplave i u drugim mjestima.

Ekipe Civilne zaštite i Crvenog križa konstantno su na terenu, dostavljaju namirnice, vreće s pijeskom i potrebnu mehanizaciju za ispumpavanje vode iz kuća kako bi se situacija držala pod kontrolom. U pomoć poplavljenim područjima uključuju se i građani koji donose hranu, vodu i pomažu na terenu.

Na području Unsko-sanskog kantona građanima se preporučuje prokuhavanje vode za piće.

Previous Viteštvo Mahira Sulejmanovića
Next Obilježen Dan tuzlanskih brigada Armije RBiH

You might also like

NAŠI DANI

Izetbegović u Malmeu: Izbori su šansa da u jednom danu promijenimo odnos snaga u BiH, dijaspora to može

U švedskom gradu Malmeu večeras je održana svečana tribina povodom 30. godišnjice obnove nezavisnosti Bosne i Hercegovine, koju su organizirala bosanskohercegovačka udruženja iz ovog grada, u saradnji sa Ambasadom BiH

NAŠI DANI

Ministar unutrašnjih poslova RH priznao: Migrante su u fantomkama tukli policajci

Ministar unutrašnjih poslova RH Davor Božinović dao je izjavu u Bruxellesu.  Potvrdio je da su muškarci koji su na granici u fantomkama tukli migrante hrvatski policajci. “Ne samo vlada, nego

NAŠI DANI

Raspisan oglas, OSBiH primaju 600 vojnika

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine je i ove godine, u skladu s planskom popunom personala Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, raspisalo oglas za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu u