Iz Hrvatske po gorivo u Bosnu: Ostane novca za hranu i piće

Iz Hrvatske po gorivo u Bosnu: Ostane novca za hranu i piće

Dok cijene goriva u Hrvatskoj obaraju rekorde, radnici na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini, ali i u trgovačkim centrima zadovoljno trljaju ruke.

I u Bosni i Hercegovini promjene na tržištu, ali ne tako drastične kao kod susjeda. Zbog toga i ne čudi svakodnevna slika desetine automobila s hrvatskim tablicama, između ostalog, i u B. Gradišci. Osim goriva, kupuju i životne namirnice.

Automobilske oznake Slavonskog Broda, Požege, Osijeka, Đakova, Bjelovara, ali i Zagreba… svakodnevna su slika u bosanskohercegovačkim gradovima u blizini hrvatske granice. Susjedi s druge strane Save, koji rezervoare svojih vozila pune u B. Gradišci, kažu da se, i uz sve putne troškove, itekako isplati preći granica jer je u Bosni i Hercegovini gorivo u prosjeku jeftinije za oko dvije i po kune po litru (0,65 maraka).

Boris Tutić iz Lipika prokomentarirao je svoj dolazak:

“Pa mislim da je tri i pol kune danas. Navodno da će nešto promijeniti ovi naši, ali velika je razlika. Na tanku punom goriva još mi ostane za gajbu pive i ćevape”, kaže Boris.

“Sad je dizel 11 i po kuna i svakog tjedna ide gore. Pa dođem ovdje pojesti ćevape i nasuti gorivo… nekog posla imam”, rekao nam je Josip iz Garešnice.

U Hrvatskoj su poskupjele sve vrste goriva, a dizel je probio granicu od 11 kuna i najskuplji je u posljednjih sedam godina. Odlučila je reagirati i hrvatska Vlada, te stabilizirati cijene na rok od 30 dana čime se cijena benzina ograničava na oko 11 kuna po litru.

Promet vozila iz pravca Hrvatske na Graničnom prijelazu B. Gradiška u posljednjih deset dana pojačan je za oko 30%. Desetine automobila u B. Gradišci postali su svakodnevnica, posebno na benzinskim pumpama i trgovačkim marketima.

“Svaku večer radimo taj dnevni izvještaj gdje radimo stanje vozila iz Hrvatske. Pa, dnevno prijeđe možda nekih 300-400 vozila iz pravca Hrvatske”, kazao je Hasan Kremić, iz Granične policija B. Gradiška za N1.

Ruke zadovoljno trljaju i ugostitelji kojima pojačan promet donosi dodatnu zaradu.

“Na dnevnom nivou sigurno 15-ak do 20, obično porodice, posjeti naš restoran, a u normalnim uvjetima taj broj bude i duplo veći”, kazao je Gordan Šurlan, iz restorana Đerdan.

Hrvatski susjedi u Bosni i Hercegovini ne kupuju samo gorivo. Preko granice dolaze i po motorna ulja i antifriz čije su cijene takođe niže, ali i jestivo ulje, alkoholna pića, cigarete, lijekove, kao i druge namirnice i kućne potrepštine. A za svaku kupovinu veću od 400 kuna (preko 100 maraka) dobiju i povrat PDV-a.

(N1/MiruhBosne)

Previous 'Neće svijet pomoći Bosni ako mi ne pokažemo goruću želju da sačuvamo našu jedinu državu'
Next Obilježen 'Mak Dan' povodom 104. godišnjice rođenja Maka Dizdara

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosanske kompanije na prestižnom sajmu namjenske industrije u Istanbulu

Ova industrijska grana u 2016. godini je ostvarila značajno povećanje aktivnosti u odnosu na 2015. godinu – zabilježn rast dobiti kompanija između 15-20 odsto. Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine će,

MADE IN BOSNIA-387

AS: Za 3 sedmice proizvedeno i kupcima isporučeno preko 22 miliona kg prehrambenih proizvoda

U posljednjih mjesec dana dok se svijet, susjedne države i Bosna i Hercegovina bore sa pandemijom korona virusa, proizvodnja robe domaćih kompanija koje su u sastavu AS grupacije ne spava.

MADE IN BOSNIA-387

Sajam u Kelnu – Namještaj iz Bosne i Hercegovine plijeni pažnju evropskih potrošača

  Međunarodni sajam namještaja, koji tradicionalno određuje trendove za predstojeću godinu, počeo je jučer u Kelnu. Među 1272 izlagača iz 50 zemalja svijeta je i nekoliko sa zapadnog Balkana –