Izetbegović u istočnoj Hercegovini

Izetbegović u istočnoj Hercegovini

U Fazlagića Kuli kraj Gacka danas je obilježena 29. godišnjica formiranja Samostalnog gatačkog bataljona „Šargan“. Tokom svečanosti je otkrivena i spomen-ploča s ispisanim imenima Gačana koji su poginuli u periodu od 1992. do 1995. godine kao pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine, MUP-a RBiH, te kao civili.

Tokom ceremonije prisutnima se obratio predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović. Izetbegović je, govoreći o proteklom ratu, istaknuo žrtvu, trud i angažman uložen u odbranu Bosne i Hercegovine. Podsjetio je na izjavu rahmetli predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, koji je odbranu Bosne i Hercegovine nazvao „čudom bosanskog otpora“.

– Bošnjaci, bosanski patrioti su izvranredni ljudi. Nema šta nisu izdržali. Svugdje su bili dobri, ali nisu sve jedinice bile iste. „Šargan“ je sasvim sigurno jedna od najboljih jedinica Armije RBiH – izjavio je Izetbegović. Podsjetio je na uspjehe SGB „Šargan“ u odbrani, naročito Mostara, ali i ostalih ratišta širom Bosne i Hercegovine.

– Ovih dana počinje neko drugo poluvrijeme. Neće ono biti vojno. Učinit ćemo sve da ono bude političko i da polako nadjačamo i da se na svoj način osvetimo. Naša osveta će biti da ćemo napraviti jedno uređeno društvo, jednu evropsku zemlju u kojoj će biti civilizacijski odnosi – kazao je Izetbegović.

Istaknuo je da su Bošnjaci postali nezaobilazan faktor, ne samo u Bosni i Hercegovini nego na Balkanu.

– Nema više nijednog pitanja da, kada računaju šta će se desiti i kada razmišljaju šta će uraditi, u formulu ne ubace i bošnjački narod – poručio je Izetbegović.

Foto: Fena

Govoreći o negiranju genocida i pokušaje revidiranja historije, Izetbegović je kazao da će BiH braniti istina, ali i garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma poput SAD-a i Evropske unije.

– NATO je u Bosni i Hercegovini. Ovdje su Amerikanci i Evropljani. Nigdje otići neće – izjavio je Izetbegović. Naglasio je važnost očuvanja istine o dešavanjima iz prošlosti, upozorivši da se revidiranjem historije pokušavaju ostvariti ratni ciljevi.

– Ono što brani ovu zemlju jeste saznanje o tome na šta su naši ljudi spremni, a što je „Šargan“ posvjedočio. Šta je sve u stanju Bošnjak izdržati, pretrpjeti, nadjačati i pobijediti. Dobro znaju kakvi smo i dobro znaju da ovo ime, Šargan, je zasluženo. Neće vas šargan napasti ako ga ne dirate. Ako ga dirate, žestoko će odgovoriti – poručio je Izetbegović.

Svečanosti su prisustvovali i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Edin Mušić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, predsjednik Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago. Tokom ceremonije su dodijeljene zahvalnice federalnom ministru raseljenih osoba i izbjeglica Edinu Ramiću, Kantonalnom odboru SDA HNK, poduzetniku Halidu Čustoviću, te arhitekticama Belmi Zvizdić i Amni Kovačević.

Izetbegović je, pored obraćanja prisutnima, razgovarao i sa bošnjačkim povratnicima u Gacko i okolna mjesta.

Previous Na rad u Bosnu: Nijemac došao s porodicom
Next Stolac: Pedeseto izdanje festivala kulture 'Slovo Gorčina'

You might also like

NAŠI DANI

Od Italije do Grčke i preko naše zemlje: Jadransko – Jonski koridor

Raspisan tender za izrada idejnog i glavnog projekta dijela Jadransko – Jonski koridor dionica Stolac – Interregionalni čvor Počitelj JP Autoceste FBiH je raspisalo tender za izradu idejnog i glavnog projekta

NAŠI DANI

U Zenici uništavaju vozila kojima su teže prekršaje počinili višestruki povratnici (VIDEO)

Iako u Federaciji Bosne i Hercegovine važi isti Krivični zakon, u Zenici se automobili plijene i uništavaju, a u Sarajevu prodaju na dražbama. https://www.youtube.com/watch?v=wNSLaKMHGSI Izvor: AJB

NAŠI DANI

Ustikolina – uređenje muslimanskog mezarja iz 15. vijeka

U mjestu Presjeka kod Ustikoline (Foča FBIH) počelo je uređenje starog muslimanskog mezarja za koje se vjeruje da je najstarije u našoj državi. Za radove na uređenju mezarja i sanaciji