Iznervirani Erdoganom, izraelski supermarketi zaustavljaju uvoz iz Turske

Iznervirani Erdoganom, izraelski supermarketi zaustavljaju uvoz iz Turske

Dok se u nekim zemljama poziva na bojkot proizvoda koji imaju veze s Izraelom, tamošnji trgovci poveli su bojkot proizvoda iz Turske.

-Veliki broj izraelskih lanaca supermarketa zaustavlja uvoz iz Turske nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izrazio podršku Hamasu, uključujući njegovu tvrdnju da ta grupa nije teroristička organizacija.

Među tim kompanijama su najveći izraelski lanac supermarketa Shufersal, kao i konkurenti Rami Levy i Yochananof. Manji uvoznici su slijedili taj primjer, dijelom zato što su svi nadzornici košer napustili Tursku od početka rata 7. oktobra.

Poslednjih godina Turska je postala ključni izvoznik u Izrael; prošle godine bio je na petom mjestu nakon Kine, Sjedinjenih Država, Švicarske i Njemačke. U 2022. uvoz iz Turske premašio je 7 milijardi dolara – dvocifreni rast svake godine od 2019. godine, kada je taj broj iznosio 4 milijarde dolara, piše Haaretz.

Kada je riječ o prvopomenutom bojkotu, društvenim mrežama kruži fotografije supermarketa iz naše zemlje (i svijeta) gdje se vidi kako se na sniženjima nalaze proizvodi na čiji bojkot je pozivano.

Previous Braća Kunovac osvojili 3 srebra na Balkanskom prvenstvu u boksu
Next New York: Zvaničnik UN-a za ljudska prava podnosi ostavku zbog genocida u Gazi i okrivljuje Zapad

You might also like

NAŠI DANI

Puštena u rad zaobilaznica oko Brčkog

Najveći infrastrukturni projekat u Brčkom, vrijedan više od 27 miliona eura – zaobilaznica oko grada Brčko duga 18,86 kilometara, jučer je puštena u saobraćaj. Trasa zaobilaznice prostire se od naselja

NAŠI DANI

Postavka “Opkoljeno Sarajevo” dopunjena maketom koja prikazuje ubistvo sedmogodišnjeg Nermina

Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je predata maketa koja će upotpuniti stalnu postavku “Opkoljeno Sarajevo” koja se nalazi u ovom objektu, javlja AA. Maketa, koju je Muzeju

NAŠI DANI

Komšić: Ne smijemo i nećemo dozvoliti destabilizaciju države Bosne i Hercegovine

  Na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine zatraženo je od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine da u roku od tri dana Predsjedništvu BiH dostavi sveobuhvatnu informaciju o navodima iznesenim u javnosti,