Izraelka koju je oslobodio Hamas: Brinuli su o svim našim potrebama

Izraelka koju je oslobodio Hamas: Brinuli su o svim našim potrebama

Yocheved Lifshitz (85), jedna od puštenih Izraelki iz Pojasa Gaze, izjavila je da su se pripadnici palestinske grupe Hamas prema njoj odnosili dobro, javlja Anadolu.

Obraćajući se novinarima u utorak, Lifshitz je rekla da joj je Hamas obezbijedio doktora koji je pratio njeno zdravstveno stanje i da je radio na obezbjeđenju lijekova.

Dodala je da su se Hamasovi pripadnici pobrinuli za njene potrebe.

“Jeli smo hljeb, bijeli sir i krastavce, baš kao i oni. Rekli su nam da vjeruju u Kur’an i da nam neće nauditi”, kazala je.

Na pitanje zašto se rukovala s jednim od pripadnika Hamasa prilikom puštanja na slobodu, odgovorila je da su se “dobro odnosili” prema njima i “brinuli o svim njihovim potrebama”.

Hamasovo vojno krilo Brigade Al-Qassam objavilo je u ponedjeljak da su iz humanitarnih razloga oslobodili dvije starije Izraelke u blokiranom Pojasu Gaze.

Abu Obeida, glasnogovornik Al-Qassama, objavio je na Telegramu da je oslobađanje izraelskih zarobljenica uslijedilo nakon posredovanja Katara i Egipta.

Rekao je da je Izrael ranije odbio da ih primi.

“Odlučili smo da ih pustimo iz uvjerljivih humanitarnih i medicinskih razloga, uprkos tome što je okupacija počinila više od osam povreda procedura koje su dogovorene s posrednicima tokom dana kako bi se proces primopredaje završio”, dodao je.

Izraelska vlada nije komentarisala drugo oslobađanje zarobljenika od početka sukoba 7. oktobra. Hamas je prethodno oslobodio dvoje američkih državljana.

Brigade su u ranijem saopštenju navele da drže oko 200-250 ljudi u zarobljeništvu, uključujući izraelske vojnike i civile.

Previous Porodicama u Gazi „Merhamet“ podijelio pakete, počinje i sa pripremom obroka
Next U Ilijašu održana Književna večer „Sjećanje na književnika Nedžada Ibrišimovića“

You might also like

NAŠI DANI

Pettigrew: Plaćanjem zatvorske kazne za ratni zločin podriva se vladavina prava

 Udruženja žrtava u Bosni i Hercegovini nedavno su izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog prakse da se osuđenim ratnim zločincima dozvoljava da izbjegnu izdržavanje zatvorske kazne plaćanjem novčane kazne ili “dnevnih iznosa”. 

NAŠI DANI

Okršaj američke i ruske politike preko ambasada u Sarajevu

Ruska ambasada u Bosni i Hercegovini na svom službenom Facebook profilu ustvrdila je da nikakve invazije na Ukrajinu nema i optužilo SAD da destabilizira Bosnu i Hercegovinu i priprema za nju scenarij nalik ukrajinskom

NAŠI DANI

Protestno okupljanje u Mostaru: Hitno obustaviti gradnju Hrvatskog narodnog kazališta na lokalitetu Lakišića harema

(MINA) – Na inicijativu Izvršnog odbora (IO) Medžlisa Islamske zajednice (MIZ)  Mostar, danas su održani mirni protest građana zbog nastavka nezakonitih građevinskih radova na lokalitetu Lakišića harema, odnosno na lokalitetu