Kako su velikosrbi prijetili smrću velikom bosanskom književniku Maku Dizdaru: Anonimno pismo iz 1970. godine

Kako su velikosrbi prijetili smrću velikom bosanskom književniku Maku Dizdaru: Anonimno pismo iz 1970. godine

Gorčin Dizdar, direktor Fondacije “Mak Dizdar” i unuk velikog Maka Dizdara, na svom Facebook profilu objavio je anonimno prijeteće pismo iz 1970. godine, adresirano na njegovog djeda, u kojem mu autori, potpisani kao “tvoji prijatelji! otvoreno prijete smrću.

Da Makovu smrt prate brojne nepoznanice i dileme upozoravao je ranije i Makov sin, Majo Dizdar, koji već neko vrijeme piše knjigu u kojoj će iznijeti neoborive dokaze o tome.

Dokazat će da je protiv Maka radila ogromna političko – obavještajna mašinerija, o kojoj nije imao pojma, a sve se dešavalo u vrijeme kada je Bosna iz Beograda i iz Srpske akademije nauka i umjetnosti, ali i iz podzemnih političkih i vojnih krugova, ponovo bila planirana za nestanak.

Zato je, prije fizičke agresije na Bosnu i Hercegovinu, između ostalih trebalo maknuti Maka, čovjeka koji je bio na putu da zabetonira jedan od četiri noseća stuba Bosne, onaj koji dokazuje i jasno imenuje njeno kulturno-historijsko naslijeđe.

Anonimno pismo se čuva u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, a zainteresirani će ga moći pogledati i u okviru izložbe koja će biti upriličena 20. marta u u okviru manifestacije “Zeničko proljeće”.

 

Izvor: Faktor

 

 

Previous New York Times o odbijanju revizije presude: Međunarodni sud pravde nije poštovao vlastita pravila i statut
Next Godišnjica smrti prvog bosanskog kralja, Tvrtka I Kotromanića (Video)

You might also like

HISTORIJA

Hrvatski putopisac u Bosni sredinom 19. vijeka – Bošnjaci (turski i kršćanski) i bosanski jezik

U svojim ‘Putovanjima po Bosni‘ iz sredine 19. vijeka (1858.), hrvatski historičar i političar Ivan Kukuljević Sakcinski ljude naše zemlje gleda kao Bošnjake, bez obzira na vjeru, a njihov jezik

HISTORIJA

BOSANSKA KRALJICA KATARINA

Bosanska dinastija Kotromanića za svoga 600-godišnjeg vladanja Bosnom, dala je brojne banove, kraljeve, kraljice, prinčeve i princeze, od kojih je svaki na ovaj ili onaj način ušao u povijest svoje

HISTORIJA

Uspon Bosne pod Kotromanićima: i komšije pod bosanskom krunom!

.. Da je pako ta obitelj bila prava bosanska, sam nam Tvrtko svjedoči u povelji danom Dubrovčanim na 9. Trav. 1387. pišući ‘jere od starijeh vremena od kojih nije pametara