Kapo: Trebamo se okrenuti domaćim sirovinama, a mi uvozimo 30 t. žare i zove

Kapo: Trebamo se okrenuti domaćim sirovinama, a mi uvozimo 30 t. žare i zove

Bosna i Hercegovina je zemlja koja je bogata raznim priordnim bogatstvima pa tako biljem i ljekobilje, koje kao i ostalo uvozi u velikim količinama iz zemalja regije ali i svijeta.

Samo u prošloj godini BiH je uvezla oko 30 tona suhe zove i desetak tona žare.

Predsjednik Udruženja “Kupujmo i koristimo domaće” Admir Kapo za Akta.ba je kazao da je jasno da naša zemlja već godinama uvozi sve i svašta, pa tako žaru i zovu kojom naša zemlja obiluje.

“Nažalost u Bosnu i Hercegovinu se uvozi sve i svašta. U prošloj godini naša zemlja je samo iz Srbije uvozla suhu žaru i zovu, koje na našem području ima u dovoljnim količinama. Uvezeno je oko 30 tona.  Za ove sirovine moguć je i otkup gdje se suha zova otkupljuje po cijeni od osam eura a žara tri eura”, kaže Kapo.

Naše neodgovorno ponašenje, kako Kapo kaže ogleda se i u enormnom uvozu vode.

“Uvoziti i kupovati nešto što kvalitetom ne može parirati našim proizvodima i na to praviti deficit 100 miliona KM pokazuje u kakvom smo mi stanju. Ne želim upotrijebiti neke teže termine ali se moramo dobro zabrinuti kako sami sebe uništavamo”, rekao je Kapo.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje stanovnici Bosne i Hercegovine su prošle godine popili 189.198 tona vode iz uvoza ukupne vrijednosti 171,176 mil KM, što je više za 16,79 miliona maraka ili skoro 10 posto u odnosu na godinu ranije.

Podaci VTK BiH govore da je u 2019. godini Bosna i Hercegovina ostvarila ukupan obim robne razmjene u iznosu od 31.746.327.000 konvertibilnih maraka (KM), od čega izvoz čini 11.869.563.000 milijardi, a uvoz 19.876.764.000.

Podaci pokazuju da je uvoz u Bosnu i Hercegovinu blago povećan, za oko 280 miliona KM a uzrok povećanja uvoza je rezultat privredne aktivnosti u zemlji, odnosno povećanom domaćom potrošnjom i variranju cijene nafte i naftnih derivata u proteklom periodu. Dobru pokrivenost uvoza izvozom BiH ostvaruje sa Njemačkom i Italijom, dok suficit ostvaruje u razmjeni sa Austrijom.

Trenutne ekonomske i finansijske posljedice izazvane globalnom pandemijom koronavirusa pokazale su ogroman značaj domaće proizvodnje kao i važnosti mnogo veće upotrebe domaćih proizvoda kako bi cijela zemlja u konačnici imala ekonomsku korist.

Kapo kaže da mi možemo proizvoditi skoro sve kad je prehrana u pitanju i na taj način smanjiti deficit koji sad bez ikakve potrebe pravimo i sebe  dovodimo u stanje siromaštva.

“Uvijek treba kupovati i koristiti domaće proizvode i sirovine, jer tako razvijamo cijelo društvo, a sad u vanrednim situacijama posebno vidimo šta znači imati domaće kompanije koje koriste svoje sirovine i mogu snabdijevati tržište. Svako radno mjesto je postalo prevažno, a kupovinom naših domaćih proizvoda čuvamo i radna mjesta mnogih ljudi”, kazao je Kapo, dodajući da je kriza prilika za promjenu.

Naglasio je da građani BiH kada idu u kupovinu, posebno u doba krize, trebaju gledati da li na artikli ima znak sa zvjezdicom, što je garant da je proizvod nastao u Bosni i Hercegovini.

“Kupujmo proizvode koji su zaista proizvedeni u Bosni i Hercegovini, bar kod 387 ne znači da je proizvod iz naše zemlje, a znak bh. kvalitete – zvjezdica je garant da je proizvod iz Bosne i Hercegovine. Okrenimo se našim resursima i proizvodimo što više sirovine”, rekao je Kapo.

Previous Nakon dvije sedmice građani napuštaju karantin na Bjelavama
Next Alija Izetbegović je na prvom mjestu bio intelektualac i mislilac. Bio je čovjek snažnog i slobodnog duha

You might also like

NAŠI LJUDI

Fondacija za bolju budućnost BiH uvezuje dijasporu s bosanskim kompanijama

Iz Fondacije za bolju budućnost BiH saopćeno je da posljednjih godinu intenzivno rade na okupljanju Bosanaca i Hercegovaca koji su zbog rata život započeli u inozemstvu, gdje su danas uspješni

Ekonomija/Biznis

Bosanski proizvođači namještaja na najvećem sajmu namještaja u Evropi “Istanbul Furniture Fair – IIFF 2022”

Članice Drvnog klastera BiH “Namještaj i drvo” će ove godine učestvovati na najvećem sajmu namještaja u Evropi “Istanbul Furniture Fair – IIFF 2022” koji je jedan od rijetkih koji nije

MADE IN BOSNIA-387

TTU Energetik vraća sjaj starog tuzlanskog giganta: Za dvije godine uposleno 168 radnika

  Za samo dvije godine rada, Tvornica transportnih uređaja Energetik Tuzla, već je uspjela vratiti dio starog sjaja nekadašnjeg tvornice na čijim temeljima je otvorena. Na pet hiljada metara kvadratnih,