Kapo: Trebamo se okrenuti domaćim sirovinama, a mi uvozimo 30 t. žare i zove

Kapo: Trebamo se okrenuti domaćim sirovinama, a mi uvozimo 30 t. žare i zove

Bosna i Hercegovina je zemlja koja je bogata raznim priordnim bogatstvima pa tako biljem i ljekobilje, koje kao i ostalo uvozi u velikim količinama iz zemalja regije ali i svijeta.

Samo u prošloj godini BiH je uvezla oko 30 tona suhe zove i desetak tona žare.

Predsjednik Udruženja “Kupujmo i koristimo domaće” Admir Kapo za Akta.ba je kazao da je jasno da naša zemlja već godinama uvozi sve i svašta, pa tako žaru i zovu kojom naša zemlja obiluje.

“Nažalost u Bosnu i Hercegovinu se uvozi sve i svašta. U prošloj godini naša zemlja je samo iz Srbije uvozla suhu žaru i zovu, koje na našem području ima u dovoljnim količinama. Uvezeno je oko 30 tona.  Za ove sirovine moguć je i otkup gdje se suha zova otkupljuje po cijeni od osam eura a žara tri eura”, kaže Kapo.

Naše neodgovorno ponašenje, kako Kapo kaže ogleda se i u enormnom uvozu vode.

“Uvoziti i kupovati nešto što kvalitetom ne može parirati našim proizvodima i na to praviti deficit 100 miliona KM pokazuje u kakvom smo mi stanju. Ne želim upotrijebiti neke teže termine ali se moramo dobro zabrinuti kako sami sebe uništavamo”, rekao je Kapo.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje stanovnici Bosne i Hercegovine su prošle godine popili 189.198 tona vode iz uvoza ukupne vrijednosti 171,176 mil KM, što je više za 16,79 miliona maraka ili skoro 10 posto u odnosu na godinu ranije.

Podaci VTK BiH govore da je u 2019. godini Bosna i Hercegovina ostvarila ukupan obim robne razmjene u iznosu od 31.746.327.000 konvertibilnih maraka (KM), od čega izvoz čini 11.869.563.000 milijardi, a uvoz 19.876.764.000.

Podaci pokazuju da je uvoz u Bosnu i Hercegovinu blago povećan, za oko 280 miliona KM a uzrok povećanja uvoza je rezultat privredne aktivnosti u zemlji, odnosno povećanom domaćom potrošnjom i variranju cijene nafte i naftnih derivata u proteklom periodu. Dobru pokrivenost uvoza izvozom BiH ostvaruje sa Njemačkom i Italijom, dok suficit ostvaruje u razmjeni sa Austrijom.

Trenutne ekonomske i finansijske posljedice izazvane globalnom pandemijom koronavirusa pokazale su ogroman značaj domaće proizvodnje kao i važnosti mnogo veće upotrebe domaćih proizvoda kako bi cijela zemlja u konačnici imala ekonomsku korist.

Kapo kaže da mi možemo proizvoditi skoro sve kad je prehrana u pitanju i na taj način smanjiti deficit koji sad bez ikakve potrebe pravimo i sebe  dovodimo u stanje siromaštva.

“Uvijek treba kupovati i koristiti domaće proizvode i sirovine, jer tako razvijamo cijelo društvo, a sad u vanrednim situacijama posebno vidimo šta znači imati domaće kompanije koje koriste svoje sirovine i mogu snabdijevati tržište. Svako radno mjesto je postalo prevažno, a kupovinom naših domaćih proizvoda čuvamo i radna mjesta mnogih ljudi”, kazao je Kapo, dodajući da je kriza prilika za promjenu.

Naglasio je da građani BiH kada idu u kupovinu, posebno u doba krize, trebaju gledati da li na artikli ima znak sa zvjezdicom, što je garant da je proizvod nastao u Bosni i Hercegovini.

“Kupujmo proizvode koji su zaista proizvedeni u Bosni i Hercegovini, bar kod 387 ne znači da je proizvod iz naše zemlje, a znak bh. kvalitete – zvjezdica je garant da je proizvod iz Bosne i Hercegovine. Okrenimo se našim resursima i proizvodimo što više sirovine”, rekao je Kapo.

Previous Nakon dvije sedmice građani napuštaju karantin na Bjelavama
Next Alija Izetbegović je na prvom mjestu bio intelektualac i mislilac. Bio je čovjek snažnog i slobodnog duha

You might also like

ŽIVOT

Napustio Minhen i vratio se na svoju zemlju: ‘Bosna je jedna. Nigdje nema ove ljepote’

Samir Grgić iz Rovina kod B. Gradiške pola života je proveo u Minhenu, gdje je imao siguran posao i odličnu zaradu. No ljubav prema poljoprivredi i rodnom kraju su prevagnuli,

Ekonomija/Biznis

U Dubaiju otvoren sajam EXPO 2020

Najpoznatiji svjetski sajam poduzetništva EXPO 2020 otvoren je večeras u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Na ovom sajmu, zahvaljujući Vladi, ali i Skupštini Kantona Sarajevo, predstavit će se i bosanskohercegovački

Ekonomija/Biznis

Svjetska banka potvrdila prognoze rasta za ekonomiju Bosne i Hercegovine

Bosna i Hercegovina može očekivati ekonomski rast od 3,4 posto u 2019. godini, pokazuju najnovije prognoze Svjetske banke, izvještava Indikator.ba.  Time je ova međunarodna finansijska institucija zadržala procjene rasta za