Katar donacijom pomaže rekonstrukciju depoa Arhiva  Bosne i Hercegovine

Katar donacijom pomaže rekonstrukciju depoa Arhiva Bosne i HercegovineArhiv Bosne i Hercegvine uskoro počinje s realizacjom projekta “Rekosntrukcije depoa” u kojom se čuva bogata i vrijedna arhivska građa.

Projekat finansira Država Katar u iznosu 128.512 KM.

Tim povodim u Arhivu BiH upriličena je svečanost na kojoj su direktor ove institucije Saša Klepić i ambasador države Katar u Bosni i Hercegovini Sultan bin Ali Al-Khater, predstavili projekat, nakon što su obišli arhivske prostorije koje se nalaze u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Poznato je da smo u protekle dvije i po godine izvršili rekonstrukciju oko 60 procenata prostorija u kojim se čuva arhivska građa. Danas smo dobili lijepu vijest iz države Katar da su pozitivno  odgovorili, na našu molbu i donirali sredstva za rekonstrukciju jedne od navećih soba – “br. 13”, koja je već dugi niz godina dvastirana i u kojoj se nažalost čuvala arhivska građa. Mi smo svojim aktivnostima u proteklih šest mjeseci tu građu u najvećem dijelu izmjestili u sređene prostorije. Hvala prijateljskoj državi Katar koja je pokazala spremnost da s nama realizira ovaj jako važan projekat, kojim ćemo produžiti vijek trajanja našem nacionalnom bogastvu za narednih 100 godina – kazao je Klepić.

Naglasio je da se projekt radi u fazama i s realizacijom novog ABiH imat će 80 posto rekonstruirane arhivske prostorije.

Amasador države Katar u Bosni i Hercegovini Sultan Ali Al-Khater rekao je, da je njegova država prepoznala važnost ove institucije koja čuva blago arhiva Bosne i Hercegovine od austrougarskog doba i odobrila donaciju za pomoć u renoviranju prostorija kao jedna vid doprnosa i saradnje s Bosnom i Hercegovinom.

Ovom donacijom će početi projekt “Rekostrukcije depoa Arhiva Bosne i Hercegovine” čiji je cilj da se u konačnici osiguraju idealni uvjeti za pohranu i zaštitu arhivske građe od neprocjenjive vrijednosti.Previous Ponovo dobre vijesti iz Češke: Tuka pobijedio na mitingu u Ostravi - njegov najbolji rezultat ove sezone (VIDEO)
Next Komšić: NATO je psihološki potrebniji, to će odagnati strah od sukoba (VIDEO)

You might also like

BAŠTINA

Evald Krnić i Igor Kazić pobjednici Skokova sa Starog mosta u Mostaru

Evald Krnić iz Crne gore i Mostarac Igor Kazić pobjednici su 456. tradicionalnih skokova sa Starog mosta u Mostaru, u Bosni i Hercegovini. Krnić je pobijedio u konkurenciji skokova na

BAŠTINA

U selu Brezje kod Rogatice nekada su se pronalazili i ćupovi zlata

Malo je mjesta u Bosni i Hercegovini u kojima su različite civilizacije kroz historiju ostavljale tragove svoga postojanja poput Batova kod Rogatice, područja na kojem su smještena sela Brezje, Dobrače,

BAŠTINA

Područje općine Busovača bogato stećcima, ali prepušteno zaboravu (Foto)

Područje općine Busovača, kao i čitavo područje srednje Bosne, bogato je srednjovjekovnim nadgrobnim spomenicima-stećcima, a neki od njih će biti uvršteni u kartu koju će izraditi Turistička zajednica Srednjobosanskog kantona.